În timp ce unii se pregăteau pentru cariera politică prin școli ori la studiu, Silviu Vasile Prigoană ardea etapele formării profesionale și se concentra pe afaceri. Între zeci și sute de business-uri a găsit totuși timp să termine și liceul, pe la 27 de ani, și chiar o facultate, în 2011, la frumoasa vîrstă de 48 de ani. Totuși, punctul lui forte, cel pe care-l prezintă, precum o icoană făcătoare de minciuni, în fața electoratului e succesul în business. El e omul care a reușit în tot ce a făcut ori și-a propus să facă. Și, dacă ne uităm la ce afaceri derulează omul, cam are dreptate. Dar asta în principal din cauză că, în clasicul stil românesc, Prigoană face afaceri cu statul. În iunie anul trecut, acesta a migălit la declarația de interese, reușind performanța de a umple zeci de pagini cu cele 12.397 de reușite pe care le-a declarat la rubrica de contrate cu statul. O parte dintre acestea sînt încheiate chiar cu adminisitrația locală București, unde candidează pentru postul de primar.

Afacerile Rosal se situează în jurul sumei de 30 de milioane de euro anul, mai bine de o treime din sumă fiind asigurată de contractele cu primăria Sectorului 3. Pe lîngă contractul de salubrizare ori cel de ridicări autovehicule, din același sector, Prigoană a prins o arie largă de instituții pe care să le curețe de gunoaie și, în primul rînd, de bani.

Deputatul s-a fofilat de la declararea sumelor rezultate în urma contractelor cu statul. Pe motiv că marea partea a acestor contracte sînt în derulare, fiind încheiate pe  perioadă nedeterminată, Prigoană a notat în dreptul lor, în loc de suma provenită, sintagma “în derulare”.  Acest lucru contravine legii ANI, care te obligă să declari sumele rezultate în urma contractelor cu statul, fie că acestea sînt în derulare, fie că nu. În cazul Rosal Grup  există acestfel de contracte în derulare încă din anul 2000, fără ca Prigoană să se fi simțit obligat să declare vreo sumă.

Începînd din luna noiembrie 2005, Rosal are în derulare un contract cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, obținut prin negociere directă, a cărui valoare totală este nedeclarată, fiind “în derulare”. În aceeași situație se află și contractele cu: Grupul Școlar Benjamin Franklin – din aprilie 2010; Grupul Școlar de Industrie Ușoară – din aprilie 2010; Grupul Școlar de Transporturi – din aprilie 2010; Grupul Școlar Dragomir Hurmuzescu – din noiembrie 2005; Grupul Școlar Industrial nr. 19 (RATB) – din februarie 2006; Grupul Industrial Unirea – din noiembrie 2005; Grupul Școlar Nichita Stănescu – din noiembrie 2005; Liceul Teoretic Al. Ioan Cuza – din noiembrie 2005; Liceul Teoretic Dante Aligheri – din noiembrie 2005; Liceul Teoretic Decebal și Liceul Teoretic Matei Basarab, ambele de la finele lui 2005. Toate aceste contracte apar în declarația de ineterese ca fiind în derulare, cu o valoare finală necunoscută.

De asemenea, prin același grup Rosal, Silviu Prigoană a mai derulat sau derulează afaceri cu Ministerul Administrației și Internelor. În 2009 a semnat un contract cu Direcția Generală a Finanțelor din minister, în valoare de 53.034 RON, pe o durată de 94 de zile. De asemenea, Rosal a mai semnat contracte cu: Direcția Generală Anticorupție ( 5.846 RON); Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (12 833 RON);  Inspectoratul general de Aviație și Direcția Economică Adiminstrativă din cadrul MAI (16 700 RON).  În 2010 Prigoană a semnat un contract pe perioadă nedeterminată cu Poliția București, în urma căruia a încasat 103.000 RON.  Tot în 2010, firma candidatului a semnat alte două contracte, fiecare în valoare de 180.953 RON, cu Direcția Generală de Logistică din cadrul MAI.

În luna aprilie a anului 2010, Direcția sistemului național antigrindină și creșterea precipitațiilor din cadrul Ministerului Agriculturii a semnat un contract cu firma lui Prigoană, cu o valoare nedeterminată, care se află în prezent în derulare.

În septembrie 2010, Spitalul Militar din București semna un contract de achiziție publică cu firma lui Prigoană, în valoare de 83.030 RON, pe o perioadă nedeterminată.

Tot pe perioadă nedeterminată și aflate în derulare, Rosal-ul lui Prigoană mai derulează contracte cu Ministerul Muncii, cu Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, cu Teatrul Evreiesc de stat, cu Muzeul Municipiului București ori cu Muzeul Național de Istorie.

Trebuie, de asemenea, menționat faptul că multe dintre firmele controlate de Silviu Prigoană nu mai sînt și deținute de acesta, în nume personal, ci prin intermediul familiei. Or, in aceste condiții, dacă Prigoană s-ar alege primar al Capitalei, afacerile s-ar simplifica pînă la punctul în care Silviu centrează, Vasile dă cu capul iar Prigoană încasează.

Biroul de investigatii

27 COMENTARII

  1. @broul de investigatii:
    Ne prezinti o evidenta a contractelor firmelor lui Prigoana, cu statul.
    Din cate tin eu minte, de-a lungul timpului, tot spunea la tv, ca se pot face foarte multe afaceri profitabile in Romania, in domeniul serviciilor. A avut si are fler de afacerist. Stie sa vada ce si unde lipseste si se baga..
    De ce nu a facut altcineva o firma care sa stranga gunoaie? Cand a inceput sa se ocupe de gunoaie, nu-mi amintesc sa fi fost o alta firma pe piata.

    Descopera si dovedeste ca ar fi spaguit pe cineva ca sa obtina contracte, ca si-a aranjat legislatie favorabila, mai ales ca la timpul respectiv, cand a deschis afacerile, nu era in politica!!!
    Nu e el vinovat ca existau politicieni dornici sa-l frecventeze.

    Prigoana e handicapat, nu are un picior…conduce, schiaza, merge pe bicicleta, danseaza, capabil sa puna la cale strategii pentru a iesi in evidenta (vezi divorturile de nevasta-sa)…e genul de om care din nimic reuseste sa faca ceva, ceea ce nu se intampla cu Oprescu!!!

    Mi-ar placea sa vad investigatii adevarate si nu centralizari ale declaratiilor unuia sau altuia, luate de pe net.

  2. Banuiesc faptul ca Curtea de Conturi a verificat institutiile statului care au derulat aceste contracte cu Rosal, nu? Astept echipa de investigatii sa ne spuna nu ce a investigat in declaratia de avere si interese a unei persoane, ci daca au investigat neregulile constatate de autoritatile statului si masurile care trebuiau luate si nu s-au luat. Pai sa va dam noi lectii de cum se face cu adevarat o investigatie?

  3. Sunt multi ce fac afaceri cu statul, dar de fapt nu fac nimic,doar iau bani. Prigoana nu are afaceri doar cu statul, isi face bine treaba,asaca….”Invidia nu se poate ascunde ea acuza si judeca fara dovezi, ea mareste defectele, ea are denumiri enorme pentru cele mai mici greseli, graiul ei este plin de fiere, de exagerari si de ofense” Luc de
    Clapiers
    „Se pare ca invidiem, mai mult decat pe altii, pe aceia care se ridica prin singura putere a aripilor lor, si se despart de cusca in care ceilalti raman inchisi.” Francesco Petrarca
    „Nu exista semn mai bun al reusitei decat ura si invidia celorlalti.” Gabriel Liiceanu

  4. si care-i problema. sunt o gramada care fac afaceri cu statul si nu mai sare nimeni.
    face treaba de calitate???? asta-i important.
    o patalama da garantia ca cineva e super meserias..sa fim seriosi

  5. Ok, si care e problema? Asta este vestitul birou de investigatii nasul.tv? Daca omul are o firma de gunoaie e normal sa aiba afaceri cu statul ca doar nu cu mine. Era interesant faca descopereati ca suma contractelor era mult umflata fatza de alte firme de gunoaie, atunci da, dar ce vad aici este o insiruire de contracte ale lui Prigoana. Nene, a furat bani, a fraierit statul cu ceva? Asta nu este investigatie baieti, este tzurca, aia de la Antena n sunt cu mult mai inventivi, inspirativa de acolo.

    • Oameni buni, chiar nu va dati seama ca numai „cei alesi” pot face afaceri cu statul?

      • Foarte bine!!! Sa faca!!! Doar d-aia intra in politica si se lasa injurati de toti.
        Dar, sa EXECUTE ce se angajeaza prin acel contract!!!
        Adica, isi ia 100.000 euro/luna ca strange gunoiul din Bucuresti, asta inseamna ca, pe nici o straduta sa nu fie gunoi; isi ia 20.000.000 euro sa construiasca un stadion, sau mai stiu eu ce, sa-l construiasca asa cum scrie la carte, si nu sa mai ceara inca 20.000.000 euro si stadionul sa nu fie ok, pentru ca se fura materiale de constructie pentru construirea catorva vilute, ale unor politicieni…

    • Cornel, eu chiar am contract cu firma familiei Prigoana, ii platesc ca sa-mi ia gunoiul pe care il fac eu, ca locuitor in sectorul 3. Si in comparatie cu alte sectoare, platesc mai putin.

      • Merg destul de des in sectorul 3, e cel mai curat si aerisit sector din Bucuresti!!
        Eu stau in sectorul 2 si nu cred ca cetatenii din sectorul 3 sunt mai bucuresteni decat noi din sectorul 2, unde e o brambureala nebuna.
        In primul rand e plin de aurolaci si tigani. Ma dispera!!!
        Bravo lui Negoita de la sectorul 3, chiar daca a cheltuit bani cat nu a facut, dar se vede ceva!!!

  6. Rusinos și imoral este un contract de intermediere a energiei electrice,spre exemplu.Cind nu ridici un deget să faci un efort,totul se execută prin o simplă facturare,un singur om.Si te alegi cu milioane de euro pe care ii scoti din buzunarul românului.Dacă are un asemnea volum de lucrări,la diverse institutii și NU EXISTA nici o acuzatie penală,nici notorietatea unor fușereli,inseamnă că Silviu Prigoana A MUNCIT!A creat citeva mii de locuri de muncă,a plătiti impozite si taxe și a contribuit la fondurile socuiale aferente.ESTE CEVA RAU IN ASTA?Să dea Domnul să fie in stare orice roman să facă MACAR cit a făcut Silviu Prigoană ca intreprinzător!
    Nu il agreez pe Oprescu pentru că nu este POTRIVIT pentru a gestiona un teritoriu atit de vast si atit de problematic cum este capitala!
    Eu retin o altă formulare care m-a umplut de dezgust,atunci cind ,in plină televizare a zis la un moment dat(aproximativ):”Gata am terminat,vă rog ,trebuie să merg să fac PIPI!”
    Mde,tip de intelectual!

  7. Si uite asa, Oprescu apare neprihanit in campanie. Lumea care citeste, tocmai a ales sa il voteze pe cel mai cinstit si sarac concurent.

    • Oprescu e cel care în campania electorală trecută ţipa după o întâlnire cu alegătorii: ADUCEŢI SPIRT, AM DAT MÂNA CU PULIMEA!
      Acesta este respectul pe care-l are Oprescu pentru alegători.

      • Stai putin.
        Daca deduceti ca Prigoana nu-i bun, cine spune ca Oprescu e mai stralucit?
        Nici pe departe.
        Amandoi sunt „o apa si-un pamant”, cum se spune…

  8. Nu ai nevoie de *FACULTATE*ca-sa faci afaceri….Sunt mii cu hartii (DIPLOME) si bubuie!!!????…..

    • Cunosc destui cu doctorate care nu sunt în stare nici să desfacă capacul sticlei de apă minerală.

  9. Este cercetat Silviu Vasile Prigoană în legătură cu măcar unul din contractele Rosal menţionate?
    Ştiţi ceva necurat? Sesizaţi instituţiile competente.
    Pentru cultura generală vă informez că şi blocul, respectiv scara la care stau, undeva în sectorul 3, are contract cu Rosal, deci cu acelaşi Prigoană, şi suntem foarte mulţumiţi de serviciile prestate.
    Şi tot pentru cultura generală. şefii de promoţii eşuează în directoraşi pe la stat (bugetari) nu se prea regăsesc în Topul Forbes. Bill Gates a renunţat la şcoală, la fel Steve Jobs. Dacă n-o făcea poate astăzi nu mai comunicam prin PC, tablete, telefoane pe net.

    • P.S. şi respectivii – Bill Gates şi Steve Jobs au avut contracte cu statul american la greu. Şi procese.

      • Hai Ionescule, da-o-ncolo de treaba…
        Ai ajuns sa-l compari pe Prigoana cu Bill Gates si Steve Jobs la un loc!!!
        Nu zic ca acestia nu au facut afaceri cu statul dar, initial, au inceput pe cont propriu, cu inventiile lor.
        Prigoana ce a invenntat? O noua metoda de a culege gunoiul?
        Nici nu se poate compara, parerea mea.

        • Orice pe lume se compară, tocmai asta este esenţa cuvântului, ceva diferit de altceva este comparabil. Aurul şi găinaţul pot fi comparate? Bineînţeles. Fiind diferiţi în gândire, tu înţelegi ce vrei din comparaţia cu Bill Gates şi Steve Jobs, eu m-am referit invocarea studiilor ca reper al capacităţilor manageriale, nu ca realizări Prigoană versus Gates, Jobs. Şi încă ceva, Prigoană poate fi dat ca exemplu de dârzenie, are un handicap de care nu îi este ruşine, şi nici nu ar avea e ce, care pe mulţi i-ar fi pus în situaţia de asistaţi social, el n-o face, luptă.

          • Scuze pentru literele lipsă, nu stiu ce se îmtâmplă, ori am tastatura defectă, ori … nu mi se întâmplă aşa ceva decât pe acest site.

  10. Nu inteleg de ce este asa de condamnabil sa se faca contracte cu reprezentantii statului. Cine vreti sa curete strazile? Cine vreti sa furnizeze caldura, apa, gaze, eletricitate? Daca statul nu ar face licitatii pentru a incheia contracte cu firmele de profil noi am trai in mizerie si cu multe lipsuri adica caldura, apa, gaze, electricitate si asa pai departe. Este condamnabil sa se umfle preturile. Este condamnabil sa se faca contracte de forma numai pentru a incasa banii. Este condambabil ca se includ comisioane grase pentru cei care nu fac nimic in cadrul contractului.

  11. Tina70, tu de ce nu faci afaceri cu statul? Crezi ca in business vorbim de noroc sau vb de inteligenta manageriala, sange rece si calculat ? Crezi ca acest Prigoana sa trezit intr-o dimineata si a zis opa hai sa fiu un om de afaceri de succes, sa fac milioane de euro ca asa am visat azi noapte..nu tina, este vorba de compentente, diferite de la om la om. (PS – NU sunt simpatizant Prigoana)

    • Ciudat.
      Eu nu am vazut competente la cineva care face afaceri numai cu statul.
      Nu spun mai multe ca mi se face sila.

  12. Liceul la 27 de ani ? Fain tare . Tocmai ma intrebam cum e posibil , cand nu ai nici macar liceul sa te ai succes asa nebun in afaceri ?? Da cu statul , e altceva, el da Bis ni smenu’ incaseaza, afaceri d’astea stie tot omu’ sa faca, ce succes mai ? 🙄

    • pentru a face afaceri cu statul trebuie desigur sa ai liceul la baza.suntem multi cu diplma de bacalaureat.unii,am fost chiar si premianti.altii,am urmat facultati cu aule,biblioteci,laboratoare in timp ce destui le-au facut trecand pe la casierii.mai trebuie,totusi,ceva.de 22 de ani,n-am reusit sa aflu.nu m-ajuta nimeni?suflati-mi,si mie careva….

Comentariile sunt închise.