De câteva zile, mai multe familii din localitatea Măxineni se confruntă cu un fenomen ieşit din comun: dimineața îşi găsesc animalele din curţi omorâte. Un bărbat s-a trezit cu mieii omorâţi, o femeie s-a ales cu mai multe găini sfâșiate. Animalele erau sfârtecate de colții unui animal de pradă, care însă nu a și mâncat din ele, lucru care i-a dus cu gândul pe păgubiți la câini de luptă, relatează obiectivbr.ro

Primul atac a avut loc în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai, la un localnic crescator de oi a cărui gospodărie este situată la marginea localității. Dimineaţă, acesta a găsit 26 de oi moarte şi încă 3, care au murit pe parcursul zilei din cauza rănilor. Animalele prezentau muşcături pe tot corpul dar nu era mâncat din ele. În aceeaşi seară, o femeie de peste 80 de ani de pe aceeaşi stradă s-a trezit cu 30 de găini omorâte, dar nemâncate. Ambii susţin că nu au auzit nimic. Într-un fel, ei se bucură că nu au ieșit afară, gândindu-se că dacă ar fi făcut-o ar fi putut fi atacați la rândul lor de prădătorii misterioși.

În noaptea următoare, un alt sătean s-a trezit cu 3 miei omorâţi, aceştia fiind singurii pe care îi avea în gospodărie. Miercuri spre joi noaptea, primul păgubit a fost atacat din nou, de această dată fiindu-i omorâți  20 de miei de rasă, pe care omul îi cumpărase în urmă cu doar câteva săptămâni, pentru suma de 200 milioane lei vechi. Toţi păgubiţii susţin că e vorba de câini de lupta, cel mai probabil scăpaţi de sub control, în comună existând mai multe exemplare de câini din astfel de rase.

Straniul fenomen este anchetat acum de Poliție dar și de Direcția Sanitar Veterinară Brăila. Echipa de criminalişti ajunsă la faţă locului a prelevat probe, iar DSV a dus o oaie la laborator, pentru analize. ”În mod cert, animalul a murit din cauza mușcăturilor. După amploarea fenomenului, probabil este vorba despre mai mulți prădători, dar deocamdată nu putem spune dacă este vorba despre șacali sau câini. Reprezentanții fondului de vânătoare din zonă spun că există șacali în preajma localității, dar că aceștia se feresc de comunitățile umane, iar dacă atacă, o fac pentru a se hrăni, deci ar fi omorât una-două exemplare și le-ar fi luat de acolo. E posibil să fie vorba mai curând de haite de câini fără stăpân. Într-o astfel de situație, Primăria Măxineni trebuie să ia măsuri pentru capturarea câinilor și trimiterea lor într-un adăpost autorizat. Legile actuale nu mai permit împușcarea câinilor de pe câmp”, ne-a declarat Gicu Drăgan, directorul DSV Brăila. Potrivit acestuia, animalele omorâte au fost preluate pentru incinerare, de firma specializată ”Econeutralizare Grindași” SRL București.

Sătenii păgubiți sunt îngroziți de cele întâmplate și speră că autoritățile vor lua măsuri pentru stoparea fenomenului. Stoica Baciu, localnicul în gospodăria căruia s-a produs primul atac, ne-a declarat: ”Totul a început în noaptea 30 aprilie spre 1 mai. Când am venit dimineaţă, pe la 6 jumate să dau mâncare la animale, am găsit un număr de 26 de oi moarte şi încă 3 sfâşiate, care au murit pe parcurs. În noaptea de 3 spre 4 mai s-a întâmplat acelaşi lucru. Cu toate măsurile de precauţie pe care le-am luat, le-am închis ca la puşcărie, prădătorul s-a strecurat, a ros din gardul de lemn şi a intrat iarăşi. Dimineaţă, am mai găsit 23 de bucăţi moarte. Din cele aproximativ 60 de exemplare ucise, am 17 mieluţe de rasă pe care le-am cumpărat în această primăvară, cu 6 – 7 milioane bucata, în funcţie de greutate. A venit şi medicul veterinar, se cunoaşte plagă prin mușcare de câine, că nu o fi fost vârcolac sau vampir. Avem în zona şacali dar şacalii nu intră în sat, că sunt fricoşi, şi dacă ar fi fost venea, mânca una, se satura şi pleca. Acest animal a venit, a omorât şi nu a mâncat nimic. O bănuiala a mea, e un câine agresiv, un câine de lupta. Animalul ăsta e în libertate, ce se întâmplă când se întunecă şi dă peste un copil, o bătrână sau chiar un adult? El e însetat, prietenii mi-au spus că norocul meu a fost că nu am dat peste el acolo,  dacă auzeam și ieşeam în pijamale să văd ce fac animalele mele ăla mă ataca, pentru că mergeam cu mâna goală nu eram pregătit. A fost poliţia, s-au luat probe, fire de par, am dus un animal la DSV. Pagubă mea este peste 200 milioane lei vechi. Domnul Băsescu a avut mare dreptate când a spus că a văzut oameni muşcaţi de câini dar nu a văzut câini muşcaţi de oameni, acum eu spun că am văzut oi muşcate de câini dar nu am văzut câini muşcaţi de oi, iar ăsta e un mesaj pentru activiştii care susţin animalele astea periculoase”.

Ce se întâmplă la Măxineni pare similar cu atacurile Chubracabra, un animal misterios din zona Americii Latine, care atacă animale domestice, în special oi și capre, sfâșiindu-le fără a le mânca. Deși există numeroase relatări ale unor localnici, în special din Mexic, existența Chubracabra nu a fost confirmată oficial până în prezent.