sri

După ce preşedintele Klaus Iohannis s-a certat pe bugetul SRI cu şeful PSD, Liviu Dragnea, iar acesta s-a văzut la ceas de taină cu Hellvig, tot legat de buget, noi amănunte ies la iveală. Jurnalista Sorina Matei dezvăluie pe propriul blog alte nereguli grave, conform b1.ro

Sorina Matei spune că s-au descoperit nereguli foarte grave în bugetul public al Serviciului Român de Informaţii. Raportul public anual aferent anului 2014, realizat de Curtea de Conturi a României, arată că instituţia condusă de Nicolae Văcăroiu a refuzat în decembrie 2015 să acorde certificatul de conformitate pe execuţia bugetară de 1,2 miliarde de lei din bani publici a Serviciului Român de Informaţii din anul 2014.

Instituţia a fost în 2015 singurul serviciu secret care nu a trecut cu bine de controlul anual al inspectorilor Curţii de Conturi. În schimb, SIE, SPP şi STS au obţinut certificatul de conformitate pentru anul 2014, mai spune sursa citată.

Curtea de Conturi mai spune că la Serviciul Român de Informaţii s-a constatat lipsa activităţilor de verificare şi de confirmare a creanţelor şi obligaţiilor SRI faţă de terţi. „Implementarea parţială şi/sau deficitară a standardelor de control intern/managerial, neconcordanţe între soldurile conturilor de materiale consumabile la unii ordonatori terţiari de credite ai SRI, întocmirea eronată şi/sau necompletă a documentelor de angajare, lichidare, ordonanţare şi plată a cheltuielilor publice, ceea ce a generat dificultăţi în asigurarea unei evidenţe exacte şi reale a soldului disponibilului de credite rămas de angajat în perioada exercuţiului financiar la nivelul unor ordonatori terţiari de credite”.

buget-sri-curte-conturi