Indiferent de cît de puternică este criza financiară, spitalele trebuie să fie curate. Și ca să fie curate este nevoie ca niște oameni să facă curățenie. Și cum nu mai e la modă ca fiecare spital să aibă femei de serviciu angajate, unitățile sanitare semnează contracte cu cîte o firmă care să se ocupe de curățenie.

Spre exemplu, la finele anului trecut, Spitalul Clinic de Urgență Sfîntul Ioan s-a scotocit prin buzunare și a găsit o sumă consistentă de bani pe care să îi cheltuiască pentru curățenie. Contractul a fost atribuit firmei Universal Med Cleaning și este în valoare de 5,4 milioane RON. Pentru această sumă, timp de doi ani, sereleul menționat va trebui să presteze servicii de curățenie și igienizare la Sfîntul Ioan. Performanța licitației organizată pentru atribuirea acestui contract constă în faptul că s-a prezentat o singură ofertă. Lucru care nu a speriat nicidecum pe cei de la Universal Med Cleaning deoarece sereleul are experiența mai multor contracte cîștigate prin negociere ori licitație restrînsă accelerată. Spre exemplu, în 2010, a cîștigat un contract în valoare de 2 milioane RON de la Institutul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. dr. N. C. Paulescu”. Pentru această suma va presta pentru Institut servicii de curățenie timp de doi ani. Evident, a fost singura firmă participantă la licitația restrînă accelerată organizată pentru atribuirea contractului. Fix la fel a pățit sereleul norocos și la Spitalul Clinic de Urgență București: licitație restrînsă accelerată, un singur ofertant – adică Universal Med Cleaning, acord-cadru în valoare de 3 milioane RON. Identice au fost și condițiile semnării contractului pentru servicii de curățenie și dezinfecție de la Spitalul Clinic de Urgență Sfîntul Pantelimon. Astfel, sereleul nostru a semnat și cu acest spital un acord-cadru în valoare de 3,1 milioane RON. Pentru atribuirea contractului a fost aleasă licitația restrînsă accelerată, iar singurul ofertant a fost Universal Med Cleaning.

În total, contractele pe care vi le-am enumerat însumează 13,5 milioane RON. Nu spunem că este o sumă mare sau mică. Important este că sînt doar o parte din cele semnate de Universal Med Cleaning cu spitalele de stat. În plus, această firmă care în anul 2008 declara că are un singur angajat și că are pierdere în valoare de 34.946 RON, a ajuns în 2009, cînd a început să semneze nenumărate contracte cu spitalele de stat, să aibă o cifră de afaceri de 3,9 milioane RON, 160 de angajați și un profit de peste 800.000 RON. Este un model de afacere de invidiat care a reușit să crească în vreme de criză economică fără nici o problemă. În plus, contractele de milioane de lei le-a semnat cu spitale de stat care, de ani de zile se plîng că nu au bani, că sînt subfinanțate, dar nu fac rabat la curățenie. În cee ce privește atribuirea contractelor prin metoda licitației restrînse accelerate – care presupune o urgență ce nu a putut fi prevăzută –  și cu un singur ofertant, sînt multe de discutat. Ceea ce vom și face în viitorul apropiat.

 

 

9 COMENTARII

  1. Pe langa salariile oamenilor de seviciu,trebuie cumparate si toate materialele necesare! Dar cheltuiala este clar marita,suspiciuni si lipsa persoanei de raspundere exista! OARE CUI II CONVINE VARIANTA ASTA? SI CAT CASTIGA!

    • Pai daca firmele care deservesc spitalele: paza, aprovizionare cu medicamente,intretinere curatenie, intretinere instalatii si ce-o mai de intretinut pe-acolo, sunt ale celor din Ministerul Sanatatii, ori ale directorilor de spitale, oare cine castiga si cui ii convine?

  2. 5.400.000 lei/24 luni = 225.000 lei/luna
    Ce putea face spitatul cu acesti bani? Angaja 70 de femei de serviciu, desi nu cred ca area nevoie de asa ceva..dar, sa zicem!
    70 angajati * 1000 ron salariu = 70.000 ron
    materiale curatenie si igienizare = 50.000 ron
    personal de administrare angajati = 20.000 ron
    –––––––––––––––-
    140.000 ron/luna
    cost contract firma 225.000
    –––––––––––––
    rezulta o economie de cel putin 85.000 ron/luna

    Daca femeile de serviciu, ar fi fost angajate la salariul minim pe economie, 700 ron, economia ar fi fost si mai mare, de 106.000 ron/luna.

    Am facut un calcul minim, la costuri maxime si tot s-ar fi putut face economie de bani.

  3. nu prea inteleg nici acum de ce noi romanii acceptam sitatia actuala de prin spitale.e revoltator cum sintem tratati si reactionam.

  4. Oare ce se intampla daca nu exista aceasta firma cu un singur angajat? Nu se mai curatau spitalele?
    Si, toate, in regim de urgenta.
    Bineinteles ca e de discutat pe viitor.

    • mosule!externalizarea serviciului de curatenie din spitale,care,dupa cum vezi s-a si facut,si care a dus la cheltuieli mai mari,face parte din „guvernanta”spitalelor?”guvernanta”spitalelor mai presupune si alte masuri de acest gen?face parte din legea noua a sanatatii pe care ne-o vanturi noua ?poti da un raspuns,gaschaftmannule?mie ,personal,nu mi te arati ca un om legat de medicina,de pe la iasi,ci mai degraba de vreo bacanie cu roscove,alamai,si portocale,cat dspre vreo pricepere in trasamente teritoriale nici atat!da vad ca nu ne slabesti de loc cu cioacele!

      • Nu ati inteles ce inseamna GUVERNANTA !!!

        Reunirea spitalelor sub o singura gestiune manageriala pe poluri de activitate profesionala, mai precis un singur pol de resurse umane mai multe poluri de servicii medicale (cardio, gastro, etc, un singur pol de achizitionare etc.

        Imaginati-va ca ciupercariile actual in 7 sau mai multe spitale fiecare cu serviciile acestea sunt paguboase si victime a coruptiei.

        Inteleg ca sunteti adeptul SPAGII si NU a REFORMEI

Comentariile sunt închise.