hurricane-matthew-cuba

Numarul persoanelor ucise de uraganul Matthew in Haiti a ajuns vineri la 572, potrivit unui bilant provizoriu pe masura ce informatiile ajung cu greu din zonele izolate din cauza pagubelor provocate de furtuna, au anuntat oficialitatile locale, conform agentiei Reuters., relateaza stirileprotv.ro

Pe masura ce numarul victimelor creste rapid, mai multe agentii guvernamentale si organizatii au informatii diferite cu privire la bilantul celor ucisi. O ultima evidenta cu numarul celor ucisi, furnizata Reuters de la oficiali ai serviciilor de protectie civila la nivel local, indica 478 de persoane.

Agentia centrala a protectiei civile din Haiti a indicat 271 de decese din cauza furtunii, iar 61.500 de persoane se afla in adaposturi.

The Guardian a publicat o filmare cu drona din zonele afectate din Haiti. Peste 3.000 de case au fost distruse. ONU a catalogat uraganul drept cea mai mare criza umanitara din Haiti de la cutremurul de acum 6 ani.

„Aceasta furtuna va va ucide!”, a avertizat guvernatorul statului, care a ordonat evacuarea a peste un milion si jumatate de oameni, doar in Florida.

Alte cateva sute de mii de persoane din Georgia, Carolina de Nord si Carolina de Sud au fost sfatuite sa fuga din calea uraganului. Matthew a facut deja prapad in Haiti, unde au murit aproximativ 340 de oameni.

Autoritatile americane au emis ordin de evacuare pentru mai bine de 2 milioane de oameni – in Florida, Georgia si cele doua state Carolina. Nu s-au aflat atat de multe persoane in aceasta situatie de la uraganul Sandy, din 2012. Si nicio precautie nu pare de prisos. Matthew urmeaza sa atinga tarmul cu o putere infricosatoare, un uragan de categoria patru, dupa cum l-au clasificat meteorologii.

hurricane-matthew-haiti

Guvernatorul statului Florida a vorbit pe un ton apocaliptic despre natura dezlantuita.

„Nu mai este timp. Este clar ca va veni direct spre noi, direct pe coasta noastra si vom avea vant din categoria unui uragan major. Nu exista nicio scuza. Trebuie sa plecati din calea lui.”

„Ramane un uragan major si cand se apropie de coasta. E ingrozitor”