În loc să ajute bolnavii de cancer din Romania, statul intenționează să dezvolte afaceri cu medicamente oncologice. Unifarm este suspectat de mai multe persoanele din piaţa farmaceutică că ar încerca să facă export paralel cu o parte dintre medicamentele destinate bolnavilor de cancer din țara noastră.

diga-ionelTotul ar putea fi posibil cu ajutorul relaţiilor strânse care ar exista între secretarul general al Ministerului Sănătăţii, George Diga (foto stânga), şi noul director al Unifarm, Adrian Ionel (foto dreapta). Cei doi oficiali neagă însă acuzaţiile, spun că nu au alte legături decât cele de serviciu şi că nu intenţionează să facă afaceri cu medicamentele oncologice.

Pe fondul lipsei unor produse oncologice de pe piaţă, compania Unifarm, controlată de stat prin ministerul Sănătăţii, intenţionează să achiziţioneze în regim de urgenţă mai multe medicamente citostatice care lipsesc în acest moment din România. Asta susţin surse din Ministerul Sănătăţii, potrivit cărora doar o parte dintre aceste citostatice ar urma să ajungă la spitale, iar restul ar urma să fie vândute pe piaţa externă prin export paralel. Potrivit surselor citate această operaţiune ar urma să fie derulată prin intermediul mai multor distribuitori, printre care Medac, un vechi colaborator al companei de stat.

Reprezentanţii ministerului Sănătăţii suspectaţi că sunt implicaţi în afacere, neagă acuzaţiile. Surse din Ministerul Sănătăţii afirmă, însă, că exportul paralel este pus la cale chiar de secretarul general al instituţiei, George Diga şi de directorul Unifarm, Adrian Ionel, care ar avea avea o strânsă legătură între ei, cât şi cu distribuitorii de medicamente care operează pe piaţa românească.

Întrebat despre relaţiile de afaceri cu distribuitorii prin care ar urma să se facă exportul paralel, directorul companiei Unifarm şi-a schimbat brusc opinia. De cealaltă parte secretarul general al Miinisterului Sănătăţii, George Diga susţine că nu are nici o legătură de afaceri cu managerul Unifarm, Adrian Ionel.

Surse din domeniul farmaceutic susţin că afacerea ar urma să fie pusă pe picioare cu banii primiţi împrumut de Unifarm din Trezoreria statului cu care ar trebui să se achiziţioneze mai multe medicamente oncologice decât până acum. Împrumutul a fost acordat la finalul lunii ianuarie printr-o ordonanţă de guvern, semnată de primul ministru Victor Ponta. Soluţia financiară ar fi venit din chiar din partea lui George Diga, prezent la o întâlnire care a avut loc la Palatul Victoria pe tema crizei citostostaticelor.

Modul în care au fost acordat împrumutul ridică însă mari semne de întrebare în privinţa legalităţii, în condiţiile în care acesta ar putea fi considerat ajutor de stat. Acest lucru a fost recunoscut chiar şi de premierul Victor Ponta.

„Până la urmă am găsit soluţia – poate suna complicat – modificăm legea sănătăţii pentru a permite MS să participe la majorarea de capital de la UNIFARM şi tot miercuri aprobăm împrumutul din Trezorerie cu o sumă de 800 de mii de euro, echivalentul în lei, pentru ca UNIFARMUL să poată să comande în avans toate medicamentele necesare. Este şi birocraţie, sunt şi legi complicate, avem şi reglementări europene pentru că altfel era ajutor de stat, dar să ştiţi că avem şi foarte multe vinovăţii la nivelul administrării, pentru că azi mi s-a prezentat – am raportul, o să îl facem şi public – UNIFARMUL are o parte importantă de medicamente în stoc, altele nu le are, dar le poate comanda când are bani. (…) UNIFARM este o societate comercială şi nu ai voie să dai bani din buget pentru societăţi comerciale, nu îi dă voie legislaţia europeană. Acum vom da un împrumut din Trezorerie, iar banii vor fi returnaţi în momentul în care Ministerul Sănătăţii măreşte capitalul UNIFARM. E o procedură”, a spus Victor Ponta.

Potrivit legislaţiei europene acest împrumut ar putea intra în conflict cu legislaţia europeană şi ar putea conduce la declanşarea unei proceduri de infrigement împotriva României.

7 COMENTARII

  1. …ce ma bucur …doar ei i-au ales ….de ce se plang oare ?…..sa va spalati cu ei pe cap! …meritati din plin !

  2. Daca ar fi numai atat……..in 26 ianuarie 2012 am aflat ca tata are cancer, internat in spital…..si surpriza : bolnavii sant tratati ca sursa in plus de venit ; crud dar adevarat.

Comments are closed.