“Regele” asfaltului din Arges, Catalin Spataru, a fost arestat pe 5 martie, pentru o perioada de 29 de zile. La sfirsitul lunii februarie, DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism) – Biroul Teritorial Mehedinti a dat publicitatii informatii in legatura cu un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani in valoare de 20 de milioane de euro, dosar in care personajul principal este Spataru. In 2010, CJ (Consiliul Judetean) Arges atribuia firmei General Trust Arges SRL detinuta de Spataru un contract in valoare de 25,8 milioane RON. Finantarea contractului este asigurata din fonduri europene. In 2011, contractului i-a fost aplicata o corectie financiara de 25%, corectie pe care o plateste CJ Arges.

Un caz clasic in care statul roman isi fura singur caciula, iar cel care face evaziune fiscala de 20 de milioane euro nu trebuie sa plateasca nici un leu. Astfel, in decembrie 2010, una din firmele detinute de Catalin Spataru – General Trust Arges SRL, impreuna cu Genesis International SA  – cistiga un contract in valoare de 25,8 milioane RON fara TVA. Contractul a fost atribuit de CJ Arges si consta in modernizarea DJ (drumului judetean) 734: Voinesti – Leresti – Voina in vederea imbunatatirii si dezvoltarii infrastructurii in turism pe o lungime de 19,8 kilometri. Finantarea proiectului este asigurata in proportie de 86,5 procente din fondurile comunitare prin POR (Programul Operational Regional) 2007-2013, program coordonat de Ministerul Dezvoltarii. In decembrie 2011, valoarea initiala a contractului este majorata la 28,2 milioane RON, prin semnarea unui act aditional cu motivatia ca: „Lucrarile suplimentare nu puteau fi prevazute in contractul initial, ele au fost determinate de circumstante imprevizibile independente de vointa autoritatii contractante.” (conform informatiilor furnizate de Biroul de Presa al CJ Arges).

Nadina Spinu, procuror sef al Biroului de informare si relatii publice din cadrul DIICOT, ne-a declarat ca: “Ancheta a inceput din luna martie 2011, iar in momentul de fata sintem in faza in care au inceput sa fie luate masuri. Pana in acest moment, a fost dipuse masuri asiguratorii asupra unor active de aproximativ 8 milioane euro.” Desi paguba adusa statului roman de gruparea infractionala din care face parte si Spataru se ridica la 20 milioane euro, afacerile evazionistului cu statul roman nu au avut de suferit. In plus, nota de plata pe care o achita statul roman pentru afacerile lui Spataru este mult mai mare.

Interesant este ca: “Pentru contractul de lucrari nr.16809/23.12.2010 incheiat de beneficiar Consiliul Judetean Arges cu Asocierea SC General Trust Arges SRL – SC Genesis International, a fost aplicata o corectie financiara de 25% din valoarea contractului de lucrari, conform OUG 66/2011, pentru aplicarea unor criterii restrictive de calificare si selectie impuse prin documentatia de atribuire.” (din raspunsul primit de la Ministerul Dezvoltarii).” Asadar, din pricina licitatiei cu dedicatie pentru firma lui Spataru, CJ Arges va trebui sa scoata din buzunar 6,4 milioane RON. Desi la momentul licitarii contractului au existat nu mai putin de sase contestatii, contractul a fost atribuit tot firmei celui acuzat de evaziune fiscala. Acest lucru s-a intimplat in ciuda faptului ca firmele inscrise in competitie au sesizat nenumarate neregului in documentatia de atribuire intocmita cu dedicatie pentru sereleul care a iesit cistigator, respectiv General Trust Arges.

 

7 COMENTARII

 1. va veni vremea sa plateasca toti hoti din tara asta si prsimt ca nu mai este mult pana atunci

 2. DOMNILOR ce va mirati atata para nu traiti in romanica pai asta e valabil oriunde si oricind ,mergeti in orce birou orunde din tara asta si o sa vedeti 11 persoane ce sint in acel birou doar una e profesionista,restul sa traiasca partidele ca le-au dat un servici de bugetar.

 3. Contractele au fost incheiate cu CJ ARGES.
  Stiti cine este presedintele CJ ARGES?
  Nimeni altul decat CONSTANTIN NICOLESCU de la PSD. Nu va aminteste nimic acest nume?

 4. Dupa scandalul „permiselor” Argesul parea unul dintre cele mai linistite judete,sunt argesean,dar cred ca multe lucrurii ilegale, pana acuma, s-au facut in liniste.Sunt sigur ca mai sunt multe czuri ca acesta,dar bine ascunse.

 5. Nu sunt oameni potriviti,la locul potrivit, nici oameni care sa aiba curajul raspunderii. Se astepata ca sa faca si sa raspunda un om pentru toate. Justitia, Fiscul, ce fac????

 6. Inca o dovada ca in Romania JUSTITIA este CORUPTA.Sa nu va mire de ce Olanda nu ne vrea in
  SCHENGEN Countries.

Comentariile sunt închise.