Romania a reusit sa vanda obligatiuni in valoare de 1,5 miliarde de dolari pe piata americana, reusita Ministerului de Finante fiind data de suprasubscrierea bondurilor noastre. Obligatiunile romanesti au starnit un mare interes americanilor, care, intr-un timp foarte scurt, au vrut sa cumpere active in valoare de 7 miliarde de dolari. Reprezentantii tarii noastre au negociat un imprumut de 1,5 miliarde de dolari, la o dobanda de 6,875%, cu scadenta la 10 ani.

Bogdan Dragoi, secretarul de stat in Ministerul Finantelor responsabil cu programul de finantare externa a Romaniei, a declarat jurnalistilor de la Ziarul Financiar ca “Romania n-a mai facut niciodata un asemenea deal, nimeni din regiunea noastra nu a mai adunat o asemenea cerere de 7 mld. dolari. Este pur si simplu recunoasterea masurilor de ajustare pe care Romania le-a luat in ultimii ani si a interesului pe care am reusit sa-l atragem prin roadshow-ul de la sfarsitul anului trecut si prin contactele ulterioare cu investitorii”.

Analistii financiari din tara noastra sunt de parere ca aceasta reusita a Ministerului de Finante vine pe fondul interesului foarte mare al investitorilor de pe Wall Street de a cumpara obligatiuni de la un stat membru UE, garantate prin Pactul bugetar discutat, in urma cu doua zile, de presedintele Traian Basescu, la Bruxelles.

Analistul financiar Lucian Davidescu apreciaza ca a fost o reusita a statului roman, dupa ce, ani la rand, piata americana nu a manifestat interes pentru bondurile noastre. “Suprasubscrierea obligatiunilor noastre poate fi considerat un succes. Acesti bani vor merge la refinantarea imprumuturilor facute in trecut cu 4,5%, ceea ce va duce la cresterea costurilor deficitului bugetar. Dobanda de aproape 7% pe care am negociat-o ne plaseaza in zona de risc, insa fondurile de investitii americane isi negociaza foarte dur pragul dobanzii. In acest moment, exista o strategie a Ministerului de Finante sa diversifice trezoreriile de unde se imprumuta. Dolarul nu putea fi omis din portofoliul Guvernului nostru. Aceasta miscare era previzibila, din cauza faptului ca, in zona euro, presiunile sunt foarte mari, statele imprumutandu-se la dobanzi ridicate”, a declarat Lucian Davidescu pentru Nasul.tv.

Pe de alta parte, analistul financiar Ionel Blanculescu este mult mai circumspect in privinta reusitei Romaniei pe Wall Street. Intr-un interviu acordat, in exclusivitate, pentru Nasul.tv, Blanculescu este de parere ca americani au cumparat “un chilipir”, din cauza faptului ca intreaga piata europeana este intr-o criza masiva de incredere, in special din cauza Greciei, a Irlandei, Portugalia etc.

De asemenea, analistul apreciaza ca: “acest procent de 6,89% raportat la valoarea bondului pe piata americana, inseamna 378%. La o astfel de rentabilitate, oferta de finantare americana a fost una foarte mare. Din punctul meu de vedere, discutam despre un chilipir. Piata europeana se confrunta cu datorii suverane, care inseamna o criza masiva de incredere, cel putin in zona Greciei si adiacenta Greciei, adica si in Romania. Piata americana dispune de lichiditati la momentul acesta, deoarece ei au intrat primii in criza economica si tot ei au iesit mai repede. Ar fi fost un mare succes daca reuseam sa ne imprumutam cu un randament de 2% –  maximum 3%, la fel ca statele din prima linie a UE. De exemplu, Marea Britanie s-a imprumutat cu 2,0%, Franta cu 3,04%, Spania cu 4,81%, Italia cu 5,74%. Cei care ne masoara gradul de risc, ne percep la o datorie publica de 70%-80% din PIB. Noi, cand vorbim de datorie publica in PIB, trebuie sa consideram ca 30% reprezinta 70% din zona euro, si este recomandat sa ne oprim. In SUA, patria capitalismului salbatic, nu exista o atat de mare apetenta pentru fondurile romanesti, pur si simplu a fost o diferenta foarte mare de rentabilitate intre ceea ce gasesc americani pe piata lor si ceea ce le-am oferit noi. Cea mai buna solutie ar fi fost sa ne indreptam spre zona Golfului Persic, acolo unde avem multi prieteni. Este vorba de Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Oman, Bahrain si Qatar, state puternic lichide la momentul acesta”.

Ascultati mai jos un material audio cu analistul financiar Ionel Blanculescu.

[jwplayer config=”630X354 ” mediaid=”1456″]

19 COMENTARII

  1. Bang!Vești triste pentru coțofenele USL!Să dăm sfoară in țară,să moară dușmanii de ciudă!Dacă nu se difuzeaza si nici nu se comenteaza la televiziunile de stiri trebuie să intelegem că principiul functionării lor se bazeaza pe DEZINFORMARE.Cei trei M:minimalizarea informatiei,manipularea informatiei simodificarea sensului informatiei.Alături de suprimarea informatiei.Adică maskirovka.

  2. vuvuzelele nu au interes pt.astfel de stiri,au ramas de 3-4 zile la ”mariti salariile si pensiile?”, cu toate ca au primit de 10mii de ori acelas raspuns:numai daca avem crestere economica in primul trim.Sunt cam grei de cap…

  3. Problema Guvernului este comunicarea, desi treaba buna au facut, si fac, mai bine ca oricare guvern „postdecembist”, chiar daca uneori ezita. Comunicarea este una dintre lipsurile lui, atat in ceea ce priveste explicarea masurilor, cat si scoaterea in evidenta a realizarilor. Pe Boc, ca si pe Base, populatia o sa-i doreasca mai tarziu, cand va intelege ca intr-adevar au facut ceva pentru ea. Nu stiu daca trebuie sa ma bucur sau sa fiu ingrijorat de ascensiunea lui Dan Diaconescu si a partidului sa OTV-ist.

  4. Primesc zilnic on-line cateva publicatii: Ziare.com, Realitatea.Net si Wall-Street News.Am primit aceasta informatie doar de la ultimul in aceasta seara. Nu m-am uitat la stiri in seara asta, dar daca maiine presa antenelor nu discuta acest subiect, avem o problema grava de lipsa de informatie pentru oamenii obisnuiti care nu intra pe Net. O mare realizare in acesata perioada de criza, chiar daca avem si noi obligatiuni americane. Si, chiar daca suna hilar, bunicul meu a murit asteptand sa vina americanii. Niciodata nu e prea tarziu!

  5. A vinde pe cea mai liberala piata financiara din lume, in plina criza financiara, obligatiuni de 1.5mld de dolari cu o dobanda de sub 7% la o maturitate de 10 ani si cu o cerere de… 7mld. este evenimentul anului pentru natia noastra. Sa beneficiezi de o asa incredere pe o piata financiara gigantica ca cea americana m-a lasat masca. Scamatoriile maimutoilor politici din opozitie fata de capitalul de incredere pe care ni-l acorda Wall Street-ul sunt ca micronul pe linga kilometru. Am citit de vreo 3 ori articolul ca sa vad daca despre noi e vorba si spre uimirea(in sens pozitiv) mea da, despre noi era vorba. MFP, BNR si de ce nu intreg executivul si-au facut treaba si inca ce treaba. Protestele, vuvuzelele, USL-ul samd sunt vax pe langa acest eveniment.
    Sa fiti iubiti dragi romani!

  6. Poate ar trebui sa testam si o ocupatie americana dupa 65 de ani de ocupatie sovietica :))

  7. Masiv off-topic dar si mai masiv on-topic ptr actiunea Nasul.tv
    Cititi cu mare atentie:
    „Mesaj important al directorului ziarului Cronica Română Răzvan Șindilaru

    Dragi cititori,
    Un grup de ”băieți deștepți” a reușit să obțină în mod fraudulos controlul asupra companiilor care finanțează cotidianul Cronica Română. Această situație înseamnă că politica editorială a versiunii tipărite a cotidianului va fi stabilită de personaje insalubre din punct de vedere moral, cu consecințe negative asupra calității materialului oferit cititorilor noștri. Eu am păstrat controlul asupra site-ului CronicaRomana.com și această platformă mediatică va servi în continuare pentru informarea corectă a cititorilor noștri.
    Într-una dintre edițiile viitoare vom prezenta o descriere largă a modului în care s-a realizat atacul asupra ziarului.
    Cronica Română nu renunță și va lupta în continuare cu toate mijloacele disponibile.
    Răzvan Șindilaru
    Director Cronica Română
    Short URL: http://cronicaromana.com/?p=179048

    Pentru a intelege mai bine va sugerez sa cititi cel putin citeva editoriale.
    Atentie la … neatentie!
    Cu stima

    • Daca admin considera ca aceste ultime 2 comentarii pot fi exploatate altfel … le puteti muta unde doriti. Ele au o importanta aparte chiar daca acum aceasta nu se devaluie pe deplin. Cu stima

  8. 🙂 Cu Dumnezeu inainte,de cand ii asteptam de americani??!!
    Doamne ajuta acest popor chinuit!…care asteapta de cel putin un secol sa se intample o minune!

  9. Olga BALCIC (Adriana SAFTOIU) a demisionat din Parlament, celalant Vasile ROAITA (ORBAN)nu a mai dorit sa-si inceteze activitatea, a ramas cu mana pe franghia a trage sirena.

  10. Obligatiunile sunt in curs a fi evaluate ca produs bancar si la bancile din ELVETIA.

    Foarte bine si Romanii din afara le vor cumpara pentru ca sunt garantate de banca.

    Dar mai o chestiune, cand vom asista si la dosarul lui MITREA & cie ?

Comentariile sunt închise.