expertissaO listă absolut impresionantă de clienți publici, primăriile unor mari municipii din țară sau primării de comune, universități, regii locale și naționale, Secretariatul General al Guvernului, unități militare, SRI. O conexiune de afaceri care pornește de la un fost partener de afaceri al fiului longevivului ex-primar al Timișoarei Gheorghe Ciuhandu și ajunge până la personaje din jurul baronilor Constanței, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, sau la București, în preajma Guvernelor Năstase, Tăriceanu și Ponta. Sau invers. Numele comun este Expertissa, un conglomerat de firme din domeniul IT.

Sunt patronii, managerii și angajații firmelor Expertissa super-experți în IT sau doar super-experți în câștigarea contractelor din bani publici? Întrebarea e cu atât mai legitimă, dacă ținem cont că deși Expertissa a încasat (și încasează) în condiții foarte avantajoase zeci de milioane de lei din fonduri publice, bilanțul final e negativ!

Norocul de la Timișoara: semnezi o dată și apoi toooot încasezi. Expertissa de Timiș

Norocul a favorizat o firmă de IT din Timișoara să domine piața site-urilor de primării din zonă, dar și a site-urilor a numeroase instituții publice din județul . Acestea au plătit o singură dată taxa de înființare a site-urilor, dar ulterior, beneficiarii se transformă în consumatori captivi, condamnați să plătească anual o taxă de întreținere, atâta timp cât vor avea site-urile online. Un fel de taxă “pe viață”. SRL-ul specializat în site-uri de instituții publice se numește Expertissa Timișoara și are conexiuni politice complexe.

Iată primăriile din Timiș care au site-urile făcute de Expertissa Timișoara:

Municipiul Timișoara: www.primariatm.ro, comunele Cenei: www.cenei.ro, Giarmata:www.primariagiarmata.ro, Comloșu Mare: www.comlosumare.ro, Iecea Mare: www.iecea-mare.ro, Birda: www.comunabirda.ro, Bucovăț: www.comunabucovat.ro, Moravița:www.primariamoravita.roPădureni: www.comunapadureni.ro.

În afara primăriilor, Expertissa Timișoara a acaparat și o bună halcă din piața site-urilor instituțiilor publice din Județ. Enumerăm:

Facultatea de Chimie a Universității de Vest Timișoara: www.chimie.uvt.ro, Centrul de Protecție Împotriva Inundațiilor Timiș: www.cpiitimis.roGrădina Zoologică Timișoara:www.zootimisoara.rowww.carpatzoo.ro, Direcția de Mediu a Municipiului Timișoara:www.dmmt.ro, Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara: www.dfmt.ro.

Lor li se adaugă și site-uri ale unor instituții publice din județe vecine și nu numai:

Consiliul Județean Arad: www.cjarad.roComuna Șintea Mare:www.comunasinteamare.ro, Comuna Olari: www.comunaolari.ro, Comuna Șiria:www.caminulculturalsiria.ro, Prefectura Mehedinți: www.prefecturamehedinti.ro, Primăria Gilău: www.comunagilau.ro.

La categoria “Web portal and on-line services for Public Administration Sector”, din portofoliul Expertissa Timișoara, apar mențiuni și despre alte instituții publice: CJ Timis, Regia Apa Canal Arad.Pe lângă site-uri pentru instituții publice, Expertissa Timișoara a prestat cu la fel de mult succes și alte servicii IT tot pentru instituții ale statului. De pildă printre beneficiarii “Tax.Connect – sistem de gestiune a taxelor si impozitelor locale”, se numără: Primăria Timișoara, Poșta Română Timișoara, Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara, Primăria Peciu Nou. Un alt serviciu oferit de Expertissa Timișoara, “ERP implementation (SAP)”, a găsit de client compania: ENEL Electrica BANAT. În plus, firma Expertissa Timișoara SRL a câștigat și licitații pentru infochioșcuri în județele Arad și Timiș. De asemenea, conform Gandul.info, Expertissa Timișoara s-a ocupat inclusiv de informatizarea locurilor de veci din Timișoara. Mai mult, tot Expertissa, a livrat Primăriei calculatoare, în mandatul Gheorghe Ciuhandu, în valoare de 430.000 lei

”Pentru că suntem foarte buni la chestia asta”. Care chestie?

L-am întrebat pe Niste Marius, managerul și administratorul Expertissa Timișoara, cum a reușit performanța de a prinde atâtea contracte cu primăriile și instituțiile publice din județul Timiș, pentru a le face site-uri: “Pentru că suntem foarte buni la chestia asta. Asta facem de când suntem noi. L-am rugat pe domnul Niste să ne spună cât costă un site de primărie de comună, însă a refuzat telefonic și la solicitarea România Curată ne-a invitat la sediul societății a doua zi. La ora stabilită de domnia sa ne-a lăsat vorbă prin secretară că e prins și nu mai poate ajunge. Deși am rugat să se reprogrameze întâlnirea (sau măcar o convorbire telefonică), acest lucru nu s-a întâmplat nici în acea zi, nici ulterior.

Întrebat dacă contractul cu Expertissa Timișoara este încă în vigoare, primarul Timișoarei, Nicolae Robu , a declarat că deși el nu l-a semnat, contractul continuă fiindcă altfel nu se poate: “Tot ei se ocupă de mentenanța site-ului. Nu poate fi menținut decât de cine-l face, însă eu nu știu nici un detaliu. Poate că a fost și contractul încheiat pe o perioadă mai lungă. Mă interesez și vă vă voi da toate informațiile”.

Presa locală a informat că site-ul primăriei Timișoara a costat 90.000 euro, însă taxa de mentenanță din 2012 a fost de 58.000 lei, în 2011 a fost de 60.800 lei, în 2010 de 88.000 lei (fără TVA), în 2008 de 76.000 lei (fără TVA). Desigur, taxa anuală se plătește automat, în urma unei proceduri care teoretic este numită “negociere cu un singur ofertant”, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate. În realitate, așa cum a declarat și Nicolae Robu, în această relație cu Expertissa, Primăria joacă rolul consumatorului captiv. Așa se face că înființarea de site-uri de primării este afacerea ideală, pentru că nu încasezi o singură dată, ci banii le curg în cont an după an.

”Marea” Expertissa (de București)

Firma timișeană, despre care presa locală a mai relatat în trecut, face parte dintr-un grup de trei firme cu puternice conexiuni politice: Expertissa HQ, Expertissa Constanța și Expertissa Timișoara.

Expertissa HQ SRL (fostă PC & A PROD S.R.L., fostă Expert Service IT SRL) din București, l-a avut co-asociat, cu 98%, până în februarie 2002, pe un anume Ion Colțan, acesta ieșind pentru o vreme din acționariat, cedându-și părțile sociale unui apropiat, pentru a reveni în acționariat câțiva ani mai târziu, în februarie 2008, când a preluat tot 98% din firmă.

Ion Colțan apare de-a lungul vremii ca asociat în mai multe firme IT care s-au bucurat de succes în contractele cu statul, printre care și Net Consulting SRL (redenumită ASSECO SEE SRL), firma care a contabilizat voturile de la alegerile din 2004, fiind la acel moment considerată „firma de casă a PSD”. Net Consulting a mai prestat, conform ziarului Curentul și pentru Ministerul Industriei și Resurselor, CN Administrația Porturilor Maritime, BNR, Hidroelectrica, Inspecția Muncii, ONRC, Curtea de Conturi și Biroul Român de Metrologie Legală.

Doar în 2012-2014, în Guvernarea Ponta, firma Expertissa HQ SRL a încheiat contracte cu: Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Primăria Ploiești, Centrala de Comunicații a SRI-ului (hard disk-uri pentru U.M.0296 București), Romatsa, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Direcția Județeană de Statistică Dâmbovița, Regia Autonomă pentru Activități Nucleare. Firma e abonată nu doar la regimurile PSD, ci, spre exemplu, a fost aleasă să livreze tehnică de calcul inclusiv Secretariatului General al Guvernului (SGG) în anul 2006, când SGG era condus de Radu Stroe, în Guvernul Tăriceanu. În celelalte regimuri de putere  Expertissa HQ a prins contracte cu Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (2011), Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industrială (2010), Universitatea Babeș Bolyai Cluj (2007), Universitatea Craiova (2010), Politehnica București (2010), IGPR (2012), UM02415, adică Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii al MAPN (2010), INS (2009-toner pentru pregătirile interne în vederea alegerilor prezidențiale), Universitatea Dunărea de Jos Galați (2011).

Expertissa de Constanța. În casa lui Mazăre și Nicușor Constantinescu

În noiembrie 2005, firma Expertissa HQ a preluat compania XEROGRAPHIX ROMANIA S.R.L. din Constanța, pe care ulterior a rebotezat-o Expertissa Constanța SRL. Firma constănțeană Expertissa Constanța SRL (firma soră a Expertissa Timișoara SRL), a beneficiat de numeroase contracte din partea CJ Constanța, condus de Nicușor Constantinescu, dar și din partea instituțiilor subordonate ca RADET Constanța, RAJA Constanța și Confort Urban, dar și din partea Primăriei Constanța, condusă de Radu Mazăre. În baza unui contract de asociere în participațiune din august 2010 (contractul nr. 17040/2010), Expertissa Constanța și-a deschis un punct de lucru chiar în sediul Consiliului Județean.

În 2010 site-ul local ziuaconstanta.ro a descoperit că fratele lui Ion Colțan, Niculae Colțan, era chiar consilierul lui Nicușor Constantinescu, iar nepoata lui Ion Colțan (fiica lui Niculae Colțan), Simona Cristina Colțan, care fusese angajată de Nicușor Constantinescu consilier debutant, și-a dat demisia.

În februarie 2009 Ion Colțan a renunțat la funcția de administrator la Expertissa Constanța (deși era acționarul majoritar), fiind înlocuit cu Daniel Georgescu (consilier local la Constanța, din partea PSD), căruia i s-a oferit și postul de director general. În martie, i s-au cedat lui Georgescu și 10% din firma constănțeană, acțiuni pe care, în mai 2012, Georgescu le-a vândut către Expertissa HQ SRL.

În iunie 2012, la o lună după instalare, Guvernul Ponta I l-a numit pe Daniel Georgescu director general al Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile S.A. Cu toate acestea, în declarațiile de avere și interese din 2012 și 2013 ale lui Daniel Georgescu, nu apar banii încasați de acesta de pe urma vânzării celor 10% părți sociale din Expertissa Constanța SRL. De fapt, Georgescu s-a folosit de un artificiu, trecând doar valoarea simbolică a părților sociale: 1.000 lei, nicidecum valoarea lor reală, ținând cont că firma a avut o cifră de afaceri de aproximativ 20 milioane lei și profit de aproximativ 200.000 lei, aferent intervalului martie 2009 – mai 2012, cât timp a fost acționar (vezi aici și aici). În schimb, în mod candid, Daniel Georgescu a completat în declarația de interse din iunie 2012 calitatea sa de membru al Partidului Social Democrat, în dreptul căreia, la rubrica beneficii, a notat “0”.

Preluarea Expertissei de Timișoara

În iulie 2006, Expertissa HQ a intrat în acționariatul firmei QCT Connect SRL din Timișoara (rebotezată ulterior Expertissa Timișoara SRL), după ce a cumpărat de la soții Brehui Barbu și Brehui Corina 70% din societate. În 2005, jurnaliștii de la ziarul Bănățeanul  precizau că acționarul Brehui Barbu era membru al PNȚCD din 1994, iar Brehui Corina era membră a Clubului Femeilor Creștin Democrate, organizație condusă la acea vreme de Anamaria Ciuhandu. Ziariștii de la Bănățeanul au publicat atunci că Primăria Timișoara, condusă de liderul PNȚCD George Ciuhandu, atribuise firmei Expertissa Timișoara SRL o serie de contracte pentru informatizarea diferitelor feliuțe din activitatea instituției. Jurnaliștii au concluzionat la acel moment că de fapt a fost vorba de o spargere (împărțire) artificială a unui singur contract în mai multe mai mici ca valoare, pentru a se încadra sub plafonul de la care e necesară organizarea unei licitații.

Mai mult, ca o coincidență, jurnaliștii de la Bănățeanul, au descoperit și că angajatul care făcuse site-ul Primăriei, Daniel Tănăsie, făcuse și site-urile private ale primarului Ciuhandu și viceprimarului Orza. De altfel, conform jurnaliștilor timișoreni, anterior angajării la Expertissa, Tănăsie lucrase pentru MG Building Design, firma unde coasociat este fiul lui George Ciuhandu. Ca povestea să fie completă: firma lui Ciuhandu jr. și firma Expertissa, au avut o vreme sediul la aceeași adresă, pe bulevardul Take Ionescu nr. 51, într-o clădire a Administrației Domeniului Public Timișoara (Nr 10).

Interesant și inexplicabil este că în presa locală, deși subiectul a fost pisat câțiva ani la rând, până astăzi nimeni nu a ieșit public cu informația că fondatorul SRL-ului Expertissa Timișoara, Barbu Brehui, era chiar asociatul lui George Ciuhandu jr. (fiul primarului Timișoarei) în firma MG Building Design SRL, firmă de arhitectură din care și-a făcut exitul în februarie 2002 (aici și aici).

În octombrie 2007, firma și-a schimbat atât numele, din QCT Connect SRT, în Expertissa Timișoara SRL iar în 2011 și sediul, plecând din Take Ionescu nr.51. În august 2011, Brehui Corina a renunțat la cota de 30%  deținută în firmă. Astfel, Expertissa HQ SRL a ajuns să dețină 90% din Expertissa Timișoara.

Marele patron al Expertisse-lor. Jocuri la nivel înalt

Analizând istoricul de business al lui Ion Colțan, constatăm că acesta a fost acționar și în firma Poli Tour SA, firmă care a avut-o cenzor până în 2002 pe  Hurezan Isabela Barbara. Numele acesteia apare și în firma Contur Media, implicată în colectarea banilor din Dosarul Trofeul Calității, în baza căruia Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare.

Ion Colțan apare în 2006 și în acționariatul SUPER GOLD INVEST – S.A., alături, printre alții, de afaceristul piteștean Constantin Pănescu, audiat recent în mai multe spețe la DNA și implicat, alături de directorul Apă Canal Pitești, Gelu Mujea (trimis în judecată), într-o combinație legată de renovarea de două ori în decurs de câteva luni a sediului instituției, conform presei locale.

Ion Colțan apare  și în LOCATA PREMIUM – S.R.L., în IOMIDO INVESTMENT – S.R.L. și în PAY ASIG – BROKER DE ASIGURARE – S.R.L.,  ca avându-l partener pe Mihai Drulă. Personaj complex, Drulă apare în 1992 ca fiind unul din asociații lui Viorel Păunescu și ai Elenei Stolojan în cadrul Biroului de Turism pentru Tineret S.A. (BTT) și avându-l la acea vreme simbriaș pe Constanin Niță, actualul ministru PSD al Economiei. Mihai Drulă a fost între 2001 și 2002 Secretar General al Ministerului Agriculturii în primul mandat al lui Ilie Sârbu, (NR 6) actualmente vicepreședinte al Senatului României. Drulă ar fi făcut parte, conform ziarului Ziua, din Consiliul de Administrație al ADS la momentul cedării Insulei Mari a Brăilei (cea mai mare fermă din Europa) lui Culiță Tărâță (ex-parlamentar-PSD, actualmente președintele CJ Neamț din partea UNPR).

Pe Ion Colțan îl regăsim, începând cu august 2013 ca membru, alături de Nicolae-Mirel Lichiardopol, în Consiliul de Administrație al Scop Computers SA. Acest Nicolae-Mirel Lichiardopol a făcut parte, la începutul anilor 2000, din acționariatul OMEGA PRESS INVESTMENT — S.A., alături de Delia Didona Stănescu (mama lui Sorin Roșca Stănescu), de Dinu Patriciu și George Gaiță. În fine, Ion Colțan figurează și ca reprezentant autorizat al offshore-ului cipriot Prestex Investments Ltd, din Limassol.

Cum poți să pierzi în asemenea combinații?

Expertissa HQ SRL a avut o cifră de afaceri cumulată începând din 1999, de 111,98 milioane lei. Din 2005 încoace cifra de afaceri anuală oscilează între 10 și 13,5 milioane lei (detalii aici) Și, totuși, profitul cumulat aferent celor 15 ani de activitate neîntreruptă, e unul negativ, de 2,35 milioane lei. Să fie Expertisaa HQ SRL, o societate ai cărei patroni sunt puternic legați de clasa politică și de contracte cu statul, o firmă de mecenat IT?. Analiza indicatorilor economico-financiari ai firmei, active, datorii, capitaluri, (conform datelor de bilanț de pe site-ul Ministerului de Finanțe) arată o activitate economică în pierdere.

Analiza bilanțurilor contabile ale celor trei firme din grupul Expertissa spune că SRL-ul din Constanța are o cifră de afaceri cumulată pentru intervalul 1999-2013 de 64,19 milioane lei și 1,226 milioane profit pentru aceeași perioadă, deci o rată a profitului de 1,9%.  SRL-ul din Timișoara are o cifră de afaceri cumulată pentru intervalul 1999-2013 de 22,07 milioane lei și o pierdere cumulată de 2,12 milioane lei pentru aceeași perioadă, deci o rată a pierderilor de aproximativ 10%. Totuși, activele depășesc cu 2 milioane de lei datoriile.

Per total, cele trei companii din grupul Expertissa au o cifră de afaceri cumulată pentru ciclul 1999-2013 de 198,24 milioane lei (noi) și o pierdere cumulată de 3,2 milioane leidacă nu ținem cont de active și de aproximativ 1 milion lei, dacă însumăm și activele și datoriile. Aceste trei firme de IT, deși funcționează în era boom-ului afacerilor în domeniu, deși beneficiază din contracte avantajoase din banii publici, deși au patroni cu puternice conexiuni politice, se spetesc de 15 ani încoace pentru a constata, la final, că au pierdut. Sau nu? …

 

Sursa: romaniacurata.ro

 

Comments are closed.