moarte

Există şi altceva după moarte? Această întrebare a suscitat o enigmă la care oamenii au încercat dintodeauna să afle răspunsul şi tot din cele mai vechi timpuri oamenii de ştiinţă au ţinut să sublinieze că nu există nicio dovadă, deoarece nimeni nu s-a mai întors din morţi să povestească.

Chiar şi atunci când oamenii se trezeau din moarte clinică, amănuntele au fost atât de şocante, încât lumea ştiinţifică a respins categoric aceste dovezi, iar cercetătorii care le-au acordat atenţie au fost catalogaţi ca fiind, în cel mai bun caz, prea visători.

Fizica cuantică schimbă această perspectivă, susţine Robert Lanza, un medic american, care vine cu o nouă teorie despre univers şi despre viaţă, conform eustiu.com

robert-lanza

Doctor în medicină la Universitatea Wake Forest, specialist în cercetarea celulelor stem şi autorul teoriei biocentrismului, Lanza spune că moartea este doar o iluzie, pentru că întreaga realitate este doar un construct mental al stării noastre de conştienţă şi că nu ar putea exista dacă nu ar fi percepută de noi.

În cartea sa “Biocentrism: How Life and Consciousness are the Keys to Understanding the True Nature of the Universe”, Robert Lanza  îşi explică teoria, pe care a probat-o cu experimente ştiinţifice. De altfel, el subliniază că filosofi celebri, precum Descartes, Kant şi Schopenhauer, care au scris despre universul subiectiv, ca simplă percepţie a simţurilor noastre, au anticipat teoria sa în textele pe care le-au scris.

Biocentrismul, cunoscut și sub numele de “teoria totului”, consideră că viaţa este cea care creează universul, nu invers. Viaţa este cauză, nu un simplu efect al unor procese chimice. Biologia este superioară universului.

biocentrism

Astfel, conştienţa unei persoane determină forma şi mărimea obiectelor. Toate obiectele, dar şi spaţiul şi timpul, sunt forme ale percepţiei umane.

Pe scurt, biocentrismul susţine că nici spaţiul sau timpul nu sunt reale, ci instrumente de percepţie create de mintea noastră şi care nu pot exista singure, în afara acestei percepţii.

Lanza invocă în acest sens şi o cugetare a lui Albert Einstein, care spusese la moartea unui prieten, fizician: „Oamenii ca noi….ştiu că distincţia între trecut, prezent şi viitor este doar o iluzie extrem de puternică”.

Cele 7 principii ale biocentrismului, enunţate de Robert Lanza în 2007 sunt:

1. Tot ce este observat depinde de cel care observă, iar realitatea pe care o percepem este de fapt un proces al conştienţei noastre. Viaţa dă naştere universului, nu invers, cum susţine concepţia clasică despre lumea din jur.

2. Percepţia internă şi cea externă sunt legate între ele.

3. Comportamentul particulelor este determinat de prezenţa unui observator.

4. Fără acţiunea conştienţei, materia este doar o formă nedefinită.

5. Universul este structurat şi guvernat de legi şi forţe care sunt favorabile vieţii.

6 şi 7. Timpul şi spaţiul nu sunt lucruri reale, ci doar instrumente ale înţelegerii noastre, pe care le purtăm cu noi aşa cum ţestoasele îşi poartă carapacea.