militar turc-prizonier

Organizatia pentru apararea drepturilor omului Amnesty International a anuntat duminica, intr-un raport, ca a cules „probe credibile” care atesta cazuri de torturare a detinutilor dupa tentativa de lovitura de stat, relateaza stirileprotv.ro

ONG-ul da asigurari ca politia din Ankara si Istanbul „a mentinut detinuti in pozitii dureroase in perioade de pana la 48 de ore”, relateaza news.ro, citand Le Monde. Amnesty evoca, de asemenea, privarea de hrana si apa, raniri, amenintari si, „in cazurile cele mai grave”, batai, tortura si violuri.

soldati-turci-umiliti

„Detaliile sinistre pe care le-am documentat sunt doar cateva dintre abuzurile care s-au putut produce”, avertizeaza organizatia nonguvernamentala, care reclama accesul unor observatori internationali in locurile de detentie.

Dupa puciul esuat, in care au fost ucise 265 de persoane – inclusiv 24 de pucisti -, peste 4.500 de persoane au fost incarcerate, iar alte aproximativ 11.000 de persoane au fost plasate in arest preventiv, potrivit Ministerului turc de Interne.

generali turci arestati

Un oficial de rang inalt a respins acuzatiile formulate de organizatie si a dat asigurari ca Turcia respecta drepturile omului. „Ideea ca Turcia, o tara care vrea sa se integreze in Uniunea Europeana, nu ar respecta legea este absurda”, a declarat acest oficial citat de AFP.

„Respingem in mod categoric aceste acuzatii si indemnam grupurile de apararea (drepturilor omului) sa prezinte impartial masurile juridice adoptate impotriva unor persoane care au ucis aproape 250 de civili cu sange rece”, a spus el.

Dupa incercarea militara de rasturnare a regimului, 13.165 de persoane au fost retinute, a declarat sambata presedintele Recep Tayyp Erdogan. Intre aceste persoane se afla 8.835 de militari, 2.101 judecatori si procurpri, 1.485 ofiteri de politie si 689 de civili.

Cel putin 123 de generali si amirali au fost incarcerat, a declarat premierul Binali Yildirim. Doi avocati din Ankara care reprezinta detinuti au declarat pentru Amnesty ca detinuti le-au spus ca au vazut cum erau violati ofiter de rang inalt.

Amnesty afirma ca ofiterii de rang inalt au fost supusi celor mai rele tratamente, in comparatie cu ceilalti detinuti. Organizatia precizeaza ca acest raport este intocmit in baza unor interviuri cu avocati, medici si o persoana aflata in serviciul unui centru de detentie.

Una dintre persoanele intervievate a sugerat ca tortura a fost aplicata pentru a-i determina pe detinuti „sa vorbeasca”. O avocata de la Palatul de Justitie Caglayan din Istanbul a declarat ca a vazut cum un detinut incerca sa se arunce jos, pe o fereastra, de la etajul al saselea, potrivit Amnesty.

„Turcia este, asa cum era de asteptat, ingrijorata de securitatea sa publica in acest de moment, insa niciun fel de circumstante nu pot justifica vreodata tortura si alte rele tratamente sau detentia arbitrara”, a subliniat John Dalhuisen, directorul Amnesty pentru Europa.

El a indemnat autoritatile turce sa puna capat „acestor practici odioase” si sa permita accesul unor observatori in centrele in care sunt detinute aceste persoane.