„Ultima mea vointa

Ultimul dor al vietii mele fiind sa-mi vad natiunea mea fericita, pentru care dupa puteri am lucrat pana acuma, durere fara mult succes, ba tocma acuma, cu intristare vad ca sperantele mele si jertfa adusa se prefac in nimic.

Nu stiu cate zile voi mai ave, un fel de presimtire imi pare ca mi-ar spune ca viitorul este nesigur, voiesc dara si hotarat dispun ca dupa moartea mea toata averea mea miscatoare si nemiscatoare sa treaca in folosul natiunii pentru ajutorarea la infiintarea unei academii de drepturi, tare crezand ca luptatorii cu arma legii vor putea scoate drepturile natiunii mele.”

Avram Iancu (1824 – 1872) – a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

1 COMENTARIU

  1. Nick Arden, tu spui numai acea parte a povestii care iti place tie.Sunt sigura ca o stii si pe cealalta, numai ca nu iti convine.Partea care nu iti convine este ca romanii din Transilvania vedeau si stiau prea bine ca revolutionarul Kossuth nu avea nicio intentie de a oferi drepturi politice romanilor din Transilvania, el se lupta pentru ungurii sai(bravo lui) si cam atat, nu il interesa de soarta celorlalte natiuni conlocuitoare, ba dimpotriva, as zice.Si pentru acest ,,dimpotriva” exista dovezi. De cealalta parte, Imperiul habsburgic promisese romanilor exact ceeea ce aveau nevoie-drepturi egale-aceasta este explicatia pentru care s-au dat de partea habsburgilor, nu pentru ca ii urau pur si simplu pe unguri.Concluzia este ca totul a tinut de niste circumstante politice, iar vina pentru atrocitatile din Transilvania( care au fost de ambele parti, nu manca ciuperci ca doar romanii lui Avram Iancu au omorat, a fost un fel de razboi civil, cu atrocitati de ambele parti) se datoreaza si lui Kossuth, care vedea romanii ca pe un fel de specimene inferioare. Ca romanii dupa aceea au fost tradati, in asteptarile lor, de habsburgi, asta o stim, ce e nou sub soare? Au fost folositi pentru a reprima revolta lui Kossuth si atat, de aici tristetea lui Avram Iancu.Da, Avram Iancu a fost un mare si sincer luptator pentru drepturile romanilor din Transilvania intr-o perioada foarte complicata si tragica, iar meritele nu i se vor putea sterge niciodata, doar pentru ca latra unii ca tine, Nick Arden!

Comentariile sunt închise.