iliescu-ceausescu

Agenții CIA analizau în urmă cu 35 de ani situația României prin prisma performanțelor lui Ceaușescu. Radiografia făcută de CIA este atât de exactă, încât este de actualitate chiar și în această perioadă, scrie libertatea.ro

Regimul nonconformist al președintelui comunist Nicolae Ceaușescu este subminat de stagnarea economică și neliniștea care crește. Incapacitatea lui Ceaușescu de a intorce trendul negativ îi va eroda puterea de-a lungul timpului, deși dominația lui lungă de până acum nu pare să fie amenințată în prezent”, notează CIA, în documentul propus spre declasificare încă din 2008, dar desecretizat abia în decembrie 2016.

Totodată, politicile interne ale lui Ceausescu, unele dintre cele mai dogmatice din Europa de Est, reprezintă sursa celor mai multor necazuri pe care acesta le are. Politicile legate de dezvoltarea industrială rapidă – în detrimentul agriculturii și al consumatorilor – dar și controlul strict asupra oricăror decizii legislative au influențat sever economia din ultimii ani, în condițiile în care energia, materiile prime, forța de muncă calificată și comerțul cu exteriorul s-au micșorat.

„Condițiile de viață s-au deteriorat și ele în ultimele 18 luni, astfel că, neliniștea crește dramatic, deși îi lipsește organizarea națională. Ceaușescu nu dă nici un semn de a modifica strategia de bază pe care a urmată de aproape două decenii, asta poate pentru că o deviere substanțială de la acest plan i-ar putea submina credibilitatea printre subordonați și i-ar putea pune în pericol autoritatea. Ceauşescu a ales să rezolve problema neliniștilor la nivel național dar a lăsat nerezolvate problemele economice. Condițiile de viață vor continua să se deterioreze, în acest caz, iar asta va duce la o majorare a nemulţumirilor la nivel național”, se mai arată în raport.

Se prevedea deja detronarea lui Ceaușescu

Raportul CIA face referire la influențele externe din Polonia care nu ar putea să altereze în vreun fel puterea lui Ceaușescu punând accent pe faptul că factorii sociali și economici vor fi cei care-i vor aduce sfârșitul „neînfricatului lider”.

„Incapacitatea lui Ceaușescu de a tempera neliniștile va duce la rupere în Partidul Comunist care va conduce la înlocuirea lui de către membrii partidului, fapt care se va întrepta spre o perioadă de instabilitate în conducerea țării dar și la o vulnerabilitate în fața presiunii sovietice. Moscova nu va rata ocazia să exploateze această vulnerabilitate și de a o transforma într-o subordonată a ei”, se mai arată în raportul CIA.

Cum stăteam pe anumite sectoare economice

Energie. Producția internă de energie, în special cea de petrol nu poate satisface necesarul industrial al țării, care este în creștere. Producția de petrol a atins apogeul în 1976 când avea o cotă zilnică de 294.000 barili, iar până în 1980 a ajuns la 230.000 de barili. Căderea producției s-a oprit, dar probabil numai temporar, pentru că rezervele țării se risipesc rapid. Un înalt demnitar al României recunoștea senin, în urmă cu câțiva ani, că rezervele țării se vor termina în 10 ani. Producția de petrol ar putea crește din nou dacă România va găsi rezerve substanțiale în Marea Neagră.

Forța de muncă. Recenta migrația a forței de muncă din agricultură către industrie a intensificat problemele în câmpul muncii și pe cele sociale. În anii 70, forța de muncă din agricultură s-a diminuat cu 1,7 milioane de oameni, adică aproape 17% din totalul forței de muncă. Cei care au rămas în agricultură îmbătrânesc, au o educație precară și sunt în marea lor majoritate femei, multe fiind muncitoare part time.

Agricultura. Acest domeniu a devenit unul cu probleme, având în vedere că producțiile nu le-au depășit pe cele din 1976. De fapt, cea mai mare producție a fost în 1979, iar apoi a scăzut cu 6 procente în următorii doi ani. România care era considerată Grânarul Europei a devenit un importator net de mâncare din Vest. Performanțele agricole slabe sunt în parte vremii neprielnice, dar și din cauza neglijenței de care au dat dovadă autoritățile de la București, de dragul industrializării. Mecanizarea nu a compensat mai deloc pierderea de forță de muncă din industrie, iar România rămâne pe ultimele locuri la fertilizarea câmpurilor în Europa de Est. Pierderile masive de grâne care au loc an de an sunt cauzate de irigarea slabă, recoltare, transport și depozitare.

Birocrația rigidă. Performanțele economice sunt afectate sever de centralizarea rigidă a unei birocrați staliniste, mai notează agenții CIA.

Iată mai jos întreg documentul declasificat de CIA:

cia-romania-lui-ceausescu-1982-1

cia-romania-lui-ceausescu-1982-2

cia-romania-lui-ceausescu-1982-3

cia-romania-lui-ceausescu-1982-4

cia-romania-lui-ceausescu-1982-5

cia-romania-lui-ceausescu-1982-6

cia-romania-lui-ceausescu-1982-7

cia-romania-lui-ceausescu-1982-8

cia-romania-lui-ceausescu-1982-9

cia-romania-lui-ceausescu-1982-10

cia-romania-lui-ceausescu-1982-11

cia-romania-lui-ceausescu-1982-13

cia-romania-lui-ceausescu-1982-14

cia-romania-lui-ceausescu-1982-15

cia-romania-lui-ceausescu-1982-16

cia-romania-lui-ceausescu-1982-17

cia-romania-lui-ceausescu-1982-18

cia-romania-lui-ceausescu-1982-19

cia-romania-lui-ceausescu-1982-22

cia-romania-lui-ceausescu-1982-23