strict secret

După cutremurul din 1977, americanii păreau mai interesați de situație petrolului și gazelor din România decât de altele, cel puțin așa rezultă din unele documente CIA declasificate. Aceștia trimiteau rapoarte legate de terenurile noastre petroliere și de situația economică a României, scrie libertatea.ro

„Pagubele rezultate în urma gravului cutremur care a avut loc în România vineri sunt încă greu de estimat, dar sigur se vor adăuga la situația economică dificilă a țării. Centrele industriale majore și posibil terenurile petroliere și de gaz au fost afectate”, se arată în raportul zilnic trimis în data de 7 martie, potrivit documenteleor declasificate de CIA.

În plus, s-a raportat că multe facilități industriale și mii de case au fost distruse. Trei complexuri petrochimice au fost partial distruse la Ploiești. Rafinăriile de acolo produc 160.000 de barili de diferite produse în fiecare zi, aproape o treime din capacitatea de rafinare a României. Aproape 300 de puțuri petrol au fost avariate în câmpurile de petrol de la Ploiești, care înseamnă cam 40% din producția de petrol a României sau 120.000 barili pe zi.

„În București, cel mai mare centru industrial al României, care contribuie cu 18% din veniturile industriale – 3 centrale electrice și o mare instalație de inginerie au fost afectate. Nu sunt raportări de distrugere în terenurile de gaz care produc 90,6 milioane de metri cubi zilnic și reprezintă mai bine de jumătate din producția internă și nici la cele două mari conducte de gaz care trec la o distanța de 40 de km de epicentru cutremurului”, se mai arată în raportul din 7 martie.

Nu mai eram buni pentru împrumutat

O încetinire semnificantă în producția de pentrol, gaz și mașinării va fi o lovitură considerabilă dată unei economii care și așa se chinbuie să își plătească datoriile. Chiar și înainte de cutremur, România avea șanse mici să își atingă țintele economice, care arătau o creștere anuală de 8% pe perioada 1976 – 1980. Președintele Ceaușescu a contat până acum pe o creștere majoră în producția de energie pentru a accelera industria.

„Dacă această aprovizionare este redusă ca rezultat al cutremurului, mai mult petrol va trebui importat. Balanța financiară a României este deja pe deficit iar datoria sa în valută deja a ajuns la 3,2 miliarde de dolari. Ceaușescu a mai cerut ajutor financiar din vest și mai mult ca sigur va folosi dezastrul pentru a face referire la cererile trecute legate de bani”, se mai arată în documentele declasificate de CIA.

Iată mai jos documente CIA declasificate legate de România:

cia-cutremur-77-page-004

cia-cutremur-77-page-005