ANDRAAndra Cristiana Ştefan are doar 17 ani, dar a reușit să se claseze pe locul al treilea, după un australian și un american, la unul dintre cele mai dificile concursuri din lume: de neuroștiințe, scrie activenews.ro
Este elevă a Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu” din Iași s-a clasat pe locul trei la un concurs internaţional de neuroştiinţe, unde au participat adolescenţi de pe toate continentele lumii.  Andra studiază matematică-informatică la şcoală, însă are o pasiune deosebită pentru biologie.
Anul acesta a reprezentat cu succes România la competiţia internaţională de neuroştiinţe „International Brain Bee”, întorcându-se acasă cu medalii, premii şi diplome. Profesorul său de la clasă, dr. Cristian Gurzu, a văzut în Andra un potenţial extraordinar, a înscris-o şi a însoţit-o la concurs, unde ai voie să participi o singură dată în viaţă. Se pare că eleva de la „Bălcescu” a profitat la maximum de şansa oferită, clasându-se pe locul trei.
Competiţia s-a desfăşurat în acest an în Australia, la Cairns, în perioada 20 – 26 august. Au participat 23 de copii din toată lumea. Evaluarea acestora a constat atât în probe teoretice, cât şi în probe practice.
Concursul a constat în cinci probe teoretice şi practice. La prima etapă, cea de neuro-anatomie, a trebuit să identifice structuri din creierul uman. „Mirosea foarte tare a formol”, îşi aminteşte adolescenta, râzând, despre primul ei contact cu un creier uman adevărat. Deşi îl văzuse doar în cărţi şi pe internet, brăileanca a obţinut 26 de puncte din 30.
Cea de-a doua probă, de neuro-histologie, a presupus identificarea în imagini a unor structuri ale creierului uman şi ale creierului unui şoarece. Fata a reuşit să obţină 25,5 de puncte din 30.
Etapa a treia a competiţiei a constat în realizarea a trei eseuri pe teme ştiinţifice. Aici, lucrările Andrei au fost notate cu cel mai mare punctaj, 27,5 din 30, semn că la partea de teorie a fost cel mai bun concurent.
La proba de diagnostic medical, una dintre cele mai grele, brăileanca a uimit din nou, reuşind să acumuleze 25,5/30 puncte. Probabil din cauza emoţiilor, la ultima parte a competiţiei, cea de întrebări şi răspunsuri rapide, eleva a obţinut doar 18 puncte din 30. Chiar şi aşa, Andra Cristiana Ştefan s-a clasat pe locul III.
Locul I a fost câştigat de concurentul din Australia, iar locul II i-a revenit elevului din Statele Unite ale Americii.
Adolescenta şi-a „sacrificat” vacanţa, dedicându-şi timpul liber studiului. A citit cărţi de medicină şi a participat la patru şedinţe de pregătire, prin telefon, cu prof. dr. Charles Watson, de la Curtin University Western Australia. Toate acestea pentru că nu a avut posibilitatea de a merge într-un laborator de specialitate, unde să se pregătească pentru probele practice, în special. Ambiţioasă, nu s-a dat bătută din cauza acestui aspect şi a mers mai departe. După două zile obositoare, în care a schimbat trei avioane pentru a ajunge în Australia, brăileanca a dat tot ce-a fost mai bun şi a obţinut punctaje foarte mari în cadrul concursului. Nu a lăsat niciun moment la vedere faptul că nu a călcat în viaţa ei într-un laborator de specialitate ori că nu a intrat în contact cu vreun neurochirurg, de la care să culeagă informaţii.

8 COMENTARII

 1. Asta vroiam si eu sa spun . Ati dat-o in bara cu “braileanca” din Iasi !

 2. Felicitari si toata admiratia pentru aceasta stralucita minte. Dar voi,cei care ati postat informatia puteati fi mai atenti la text: eleva este din Iasi sau din Braila? hotariti-va si nu mai dati informatii eronate.Recititi textul inainte de a-l afisa pe ecran.

 3. Felicitari Andra! Bine ca ne-ai lasat si o poza amintire pentru ca stim ca vei parasi tara mai devreme sau mai tirziu!

 4. Guvernul Romaniei si Presedintele tarii ar face bine sa initieze masuri pentru sprijinirea prin burse consistente procesul educational al tineretului studios care obtine aprecieri la concursuri international nu sa-i goneasca in strainatate unde sunt primiti cu bratele deschise in cadrul vechii politici de ” cumparare a creierelor ” frustand Romania de acesti copii genial care odata ajunsi in strainatate nu se mai gandesc la tara lor care nu-I ajuta cu nimic.

  • Guvernul Romaniei NU este al nostru, ci a sionistilor mondiali; ai “democratiei sionisto-americane”!

   • Vezi cat esti de naiv si neinformat. Guvernul Romaniei este al nostru, noi le-am votat si le-am trimis in parlament. Numai asa ca sa sti altadata ca cine le-a trimis acolo. Despre sionisti, tu esti un zero daca esti cumva si crestin.

  • Adevarat,pentru aceste genii in formare nu au fonduri,in schimb au fonduri pentru 600 de puturosi care dorm in parlament,majoritatea fiind niste incapabili,au fonduri sa-i tripleze salariul burtosului de patriarh si la toata sleahta de popi.
   O mai mare mizerie de guvern si parlament ,nu cred ca a avut tara noastra vre-odata. RUSINE SA VA FIE, gunoaie umane,asta sinteti,in frunte cu plagiatorul sef.

 5. Bravo ei!FELICITARI LA SUPERLATIV!Astfel de stiri ne trebuie pentru copiii nostri,nu leo de la strhaia cu parasutele lui.Pacat ca astfel de copii nu vor ajunge intr-o zi in guvernul Romaniei!

Comments are closed.