regele mihai avatar

În 30 decembrie 1947 se auzea la radio proclamația Regelui Mihai I despre abdicare, care transforma o monarhie într-o republică populară și un rege într-un om simplu. Pentru a supraviețui în străinătate,  Mihai I avea să devină crescător de pui, tâmplar și broker.

„Ne-a înconjurat casa cu, probabil elemente din divizia Tudor Vladimirescu, ne-a tăiat telefoanele, garda noastră a fost arestată și așa mai departe. Și în plus de acest lucru era șantajul, care eu nu am putut să îl accept, pentru lichidarea a peste 1000 de studenți, care fuseseră deja arestați. Așa că n-am avut încotro, a trebuit să semnez această hârtie”, a povestit regele în materialul documentar „Via regis”, difuzat de postul public de televiziune.

Abdicarea și exilarea

regele mihai abdicare

Regele a semnat actul de abdicare, în prezența prim-ministrului Petru Groza și a șefului PCR, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Apoi, Majestatea Sa a fost nevoit, împreună cu mama lui, regina Elena, să își facă bagajele și să părăsească țara. Regina mamă Elena a fost urmărită în fiecare încăpere a Palatului Peleș și nu i s-a permis să ia niciun obiect, nici măcar o scrumieră.

„Cu toate că personajele din comisie n-au permis să luăm cu noi doar, așa cum spuneam, lucrurile de imediată folosință, ne-au lăsat să ieșim cu patru automobile. Nici până azi n-am reușit să aflu de ce. Ca să se creadă că mașinile acelea erau pline de averi“, a povestit Regele, în cartea „Convorbiri cu Mihai I al României”, semnat de Mircea Ciobanu.

Apoi, odată ajunși la gara din Sinaia, militarii au răscolit bagajele Regelui și ale mamei sale, ca să se asigure că nu au împachetat bani sau bijuterii. Până și pâinea și fructele aflate pe masa Reginei Elena au fost tăiate în două.

Ca să ajungă de la ieșirea din gară la ușa vagonului, Regele și mama sa au străbătut un culoar format de două formații de ofițeri, așezați cu spatele la ei. Regele își amintește cu nostalgie un scurt moment din acea secvență umilitoare: „Când ne-am urcat în tren, (…) unul din ofițeri, nu mai țin minte ce grad avea, a întors puțin capul către noi. Și am văzut că îi curgeau lacrimile pe față. S-a închis ușa, obloanele vagonului au fost coborâte“, a povestit Majestatea Sa.

Mihai I și regina Elena au plecat la Lausanne, unde Regele se logodise cu regina Ana de Bourbon-Parma.

„Acolo au început frământări, dificultăți financiare, unde stăm, ce facem, unde mergem. S-a decis, totuși, între noi toți, că ar trebui să merg în Statele Unite, ca să pot explica în Lumea Liberă ce s-a întâmplat exact. Primul loc în care am putut, totuși, să vorbesc, a fost la Londra”, a spus Regele.

În același an, autoritățile române comuniste i-au retras cetățenia română.

De la rege la fermier

În 10 iunie 1948, Mihai I s-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma la Atena. Din iunie 1948, până în anul 1950, regele a făcut „un fel de navetă” între Florența, unde regina Elena avea o casă, și Copenhaga, la mama Reginei Ana.

Apoi, tânărul cuplu s-a mutat în Anglia, la sud-vestul Londrei, unde o familie britanică i-a pus la dispoziție un apartament, cu o chirie mică.

„Am stat acolo vreun an, și după aceea se vindea acest loc și a trebuit să ne mutăm în altă parte, tot într-una din proprietăție lor, în nordul Londrei. Totuși, trebuia să ne găsim ceva de făcut, pentru că să stăm așa, fără nimica, asta nu era sănătos, psihologic vorbind”, a povestit Regele.

Astfel, Familia Regală a locuit, până în anul 1956, la Bramshill House în Hampshire și la Ayot St-Lawrence, în Hertfordshire. Pentru a-și câștiga existența, Regele și Regina au înființat o fermă de găini și gâște și au construit un mic atelier de tâmplărie.

De altfel, Regele și soția lui au vândut personal ouă din ferma lor la tarabe din piață, potrivit declarației principesei Margareta, într-un interviu din cadrul emisiunii „Doamne de poveste”.

„Am avut și momente foarte fericite. Am fost foarte norocoși, pentru că am călătorit. Am fost în multe țări și, de câte ori ajungeam undeva, simțeam într-un fel că aparținem acelei țări (…) clipele petrecute la țară au fost întotdeauna fericite. Momentele triste erau atunci când el (Regele – n.r.) nu putea face ceea ce-și dorea”, a povestit Regina Ana, în documentarul „Regele Mihai, nimic fără Dumnezeu”.

„Noi nu aveam nume de familie”

În anul 1949, la Lausanne, s-a născut principesa Margareta, în același oraș unde s-au născut și principesele Elena, în anul 1951, și Irina, în anul 1953. După nașterea fiicelor lui, Regele s-a confruntat cu o problemă legislativă, pentru că familia lui nu avea nume.

„Dreptul de a purta numele de Hohenzollern se termină cu generația tatălui meu. Așa că nici fetele noastre, nici eu, nu avem voie să primim titlul de principe de Hohenzollern. Mie, personal, mi l-a dat principele de Hohenzollern bătrânul, în 1942, ca să îl folosesc la nevoie, dar eu niciodată nu l-am întrebuințat. Cele trei fete născute acolo au primit numele de Hohenzollern”, a povestit Majestatea Sa.

Deși a protestat față de numirea fiicelor sale „Hohenzollern”, care nu reprezintă naționalitatea română, Regele nu a reușit să împiedice utilizarea numelui.

„(…) Din cauza asta, Sofia s-a născut în Grecia și cealaltă, Maria, în Danemarca”, a povestit Regele.

Totuși, mai târziu, după mai multe negocieri, elvețienii au acceptat să scrie în documentele Regelui numele de familie „de Roumanie/ al României”, în loc de Hohenzollern.

Cea mai fericită perioadă a exilului

Regele, Regina și principesele s-au mutat în Elveția în anul 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriană Lear Jets and Co, unde făcea zboruri de încercare pentru verificarea instrumentelor de pilotaj.

Astfel, familia s-a instalat la Versoix, un mic oraș de pe malul lacului Geneva. După doar doi ani, compania și-a închis porțile, iar Mihai I a fost nevoit să își găsească un alt loc de muncă.

Tot în această perioadă, Regele a primit un cadou neașteptat din România. Instructorul de zbor al lui Mihai I a reușit să fure avionul familiei regale, pe care l-a pilotat până la Geneva.

Pasionat de aviație, Regele a cumpărat un avion Beechcraft, modelul 18, în anul 1946, cu care s-a deplasat în Anglia, la nunta reginei Elisabeta a II-a. După abdicare, Petru Groza i-a promis că îi va da voie să ia aeronava în exil, dar nu s-a ținut de cuvânt.

„Udriski (Traian Udriski – n.r.), comandorul care a fost și instructorul meu de zbor și aghiotantul meu, (…) le-a spus celor care erau pe aerodrom la Băneasa că avionul nu stă bine unde este și că trebuie să fie mutat în nu știu care alt hangar, într-un colț al aeroportului (…) au umplut jaloanele (cu combustibil – n.r.) și în loc să lase avionul acolo, a decolat. Cu alte cuvinte, l-a furat de sub nasul lor. Și cum a intrat în nor, nu putea să îl urmărească nimeni (…) A ajuns la Geneva și mi l-a adus aici”, a povestit Regele amuzat.

Totuși, Mihai I a fost nevoit să vândă avionul, pentru că hangarul și asigurările costau prea mult.

Un an mai târziu, Regele a înființat o companie de electronică și de mecanisme automate, „Metravel”, care a produs elemente pentru calea ferată și sisteme de alarmă și a vândut avioane de ocazie. Compania a funcționat bine până în anul 1964, când, din cauza presiunii concurenței, Regele și cei doi asociați au hotărât să o vândă.

Ce a însemnat „visul american” pentru Rege

Regele a lucrat ca broker la Bursa din Wall Street, din Statele Unite ale Americii. Ca să facă această meserie, Mihai I a urmat un curs special în New York. Deși, în mod obișnuit, cursul dura un an și jumătate, Regele l-a încheiat în trei luni jumătate, pentru că nu își permitea să petreacă mai mult timp în America.

Totuși, brokerajul nu a fost pe placul Regelui, care avea o pasiune pentru domeniul tehnic.

„(…) să stau agățat de telefoane, nu-mi venea deloc natural, dar n-aveam încotro”, a povestit Regele.

De asemenea, Mihai I a patronat, fără succese notabile, un comitet care avea drept scop apărarea intereselor românești în Occident. Comitetul Național Român, prezentat uneori ca guvern român în exil, nu a fost recunoscut niciodată de către democrațiile occidentale.

Între timp, Regina Ana a fost vânzătoare de panglici și flori artificiale în magazinul Bloomingdale`s din New York.

„Nu prea mi se potrivea, dar era amuzant să aranjez vitrina. E ciudat câți oameni pot să cumpere panglici și flori artificiale”, a spus Regina într-un interviu oferit postului public.

Educația principeselor

Fiicele Majestății Sale au copilărit în Elveția, Danemarca, Grecia, Italia și Marea Britanie. Un ofițer de aviație român, pe care Regele îl cunoștea, a oferit fiecărei principese o bursă de studiu, care acoperea cea mai mare parte a cheltuielilor cu educația.

Cum nu petreceau prea mult timp cu tatăl lor, care făcea eforturi să își susțină familia, celor cinci principese nu le-a fost ușor să învețe limba și cultura românească.

„De-a lungul acestor ani, încă din copilăria ficelor noastre, Regele le-a vorbit mereu de România, le-a explicat că există o țară care le așteaptă și pe care ele trebuie să o aștepte, de asemenea. În timpul școlii, în timpul adolescenței, ele au fost și au rămas românce în adâncul sufletului”, a spus Regina Ana.

Întoarcerea în țară

La trei ani după evenimentele din decembrie 1989, în anul 1992, Mihai I a reușit să se întoarcă în țară. Însă, după ce a fost întâmpinat de peste un milion de oameni, Regelui i s-a mai permis să intre în România până la sfârșitul mandatului fostului președinte, Ion Iliescu.

Abia în anul 1997, după câștigarea alegerilor electorale de Emil Constantinescu, România i-a reactivat Regelui cetățenia și i-a permis să își reviziteze propria țară.

Din anul 2004, Regele Mihai și Regina Ana locuiesc în Aubonne, în Elveția. De fiecare dată când se întoarce în România, Familia Regală se retrage fie la Castelul de la Săvârșin, fie la Palatul Elisabeta din Capitală.

regele mihai

regele mihai 1

regele mihai 2

regele mihai 3

regele mihai 4

regele mihai 5

regele mihai 7

regele mihai 8

sursa: romanialibera.ro

 

18 COMENTARII

 1. tot ce a luat cu el …la el a ramas….ce a ramas la comunistii de dupa 1944 s-a dus pe apa sambetei!…..de aceea Ceausescu baiat destept a documentat totul…..si a lasat in urma o tara foarte bogata! in 1989 mai aveau oamenii si demnitate…regele ar fi un simbol al demnitatii romanilor!

 2. Material “la comanda” probabil; Facut de PR-isti; Lipsesc elementele importanta: tradarea, trenul cu garnitura de tablouri si bijuterii, revenirea-n tara si “retrocedarile” ( chiar daca sustinute prin vorbe….). Ex-regele nu-si aminteste nici motivele pentru care l-a vandut pe Antonescu rusilor si nici cum a negociat cu jefuitorii neamului ( rusii) schimband ( in rau) istoria acestei tari; Numai ca interesele unor pulifrici de prin conducere ( si de pe la primarii) pentru a ciuguli si ei cate ceva din urma “retrocedarilor” servesc in continuare pentru mascarea tradarii.

  • Tradarea, trenul cu tablouri si bijuterii exista doar in capul dumitale manipulat de propaganda securisto-comunista. Rau v-au spalat creierele !

   • pai si? Ai vreo alta “istorie” – Ca si Roller a facut una! E drept am avut un prof de istorie luminat, care ne-a adus materiale ( desi nu era treaba lui- ba chiar se expunea vicisitudinilor vremii); Habar n-ai ce este in capul meu; Cu siguranta mai putina confuzie decat in a celor care doar injura si scuipa- fara argumente; Tradarea a existat; Sunt documente; Sunt inca publice; Doar sa ai bunavointa sa le citesti si apoi sa le interpretezi in lumina vremurilor; Doar ca cine mai sta sa “interpreteze”? Doar avem popi sa ne spuna cum stau lucrurile; Noi putem sa ne uitam in continuare la marutza si la Teo Show? Asa e?

    • nicule esti un bolsevic netratabil…Veziz cala universitate se dau droguri si se tiparesc dolari falsi.
     Traiasca Regele si Monarhia!!!

     • Prietene- nici macar membru de partid nu am fost; Chiar mi-a daunat aceasta “calitate” pe vremea impuscatului; Insa intre a crede ca prostul ( fara sa studiezi) si a a arunca cu injurii ( cum faci tu) si a judeca pe probe /dovezi cum fac eu- prefer sa fiu “bolsevic”; Eu vorbesc de probe;
      Apropos- ai fost in piata Universitatii in zilele alea? Habar n-ai ce a fost- esti doar un (alt) putoi care arunci vorbe;
      Pana nu traiesti istoria nu-ti poti permite sa emiti pareri; Decat- ca mai toata pleava societatii pe care o vad ori de cate ori dechit televizorul ( si care- mai nou- a invatat sa scrie si-si expune elucubratiile pe net); …Pareri de clasa a IV…din cartierul muncitoresc unde locuiesti…

 3. Un tradator si dupa cum se vede, nu tocmai o persoana iscusita. locul lui nu e intre romani. Daca avea cat de cat curaj si minte nu semna, asa avea posibilitatea poporul roman sa organizeze rezistenta, ucoderea celor 1000 de stundenti dupa care se tot ascunde tradatorul ar fi subminat legitimitatea comunistilor, iar uciderea sau intemnitarea lui ar fi insemnat un razboi civil fara nici o indoiala. Dar asa e cand esti un fricos, iti vinzi semenii inainte sa te sacrifici pe tine.

  • poti pleca in koreea de nord. Tovarausl kim te asteapta!!
   Traiasca Regele!!!

 4. TRONUL
  Aşa cum bine spunea Regele Mihai I al României în 1954, să nu ne ascundem după deget, Europa şi lumea întreagă duce o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru tron. Findcă Europa însăşi e de 69 de ani fără tron, fără armată, fără o Constituţie civilă unică şi fără nici un viitor, dacă nu ştiaţi asta!
  Şi tot de atâţia ani monarhul de la gurile Dunării Regele Mihai I al României a rămas fără tron, după uzurparea tronului printr-o lovitură de palat, dată în 1947 la Bucureşti de o conspiraţie bolşevică comunistă, fascistă şi extrem de agresivă, sprijinită de sionismul internaţională, în care au fost implicaţi terorişti evrei de la Moscova, Londra şi New York.
  “În jurul lui Roosevelt, chiar în biroul lui, fuseseră infiltraţi americani care serveau KGB-ul. Am trimis un document lui Roosevelt, un memoriu de peste treizeci de pagini, în care explicam situaţia României, atât în raport cu Germania cât şi cu forţele aliate. Documentul acesta, pe care-l consider o analiză amănunţită a situaţiei internaţionale la acea dată, n-a avut nici un ecou. Nu numai că Roosevelt a fost sfătuit să nu ne răspundă, dar acum este sigur că documentul a ajuns în mâna sovieticilor”.
  Acum poate înteleg mai mulţi români cum stam, sub ce puteri ne zbatem. A trebuit să treacă 44 de ani, ca să aflăm lucrul acesta în cartea de memorii “Convorbiri cu Mihai I al României”, Editura Humanitas, 1991, pag.35. O carte de istorie autentică, trăită de Regele Mihai I al României, pe care v-o recomandăm cu plăcere. O carte-document, în care Regele ne restituie adevărul a peste un secol de istorie falsificată. O carte de înţelepciune, despre perioada dictaturii comuniste văzută din afară de un rege exilat: din perspectiva straniei duplicităţi a Ocicidentului.
  (Fraza din memoriu (11 capitole)către preşedintele Roosevelt, din 24 ianuarie 1945, la
  care Regele face referinţă, o puteţi găsi la pag. 246-259).
  Şantajat de guvernul comunist a lui P. Groza şi Ghe. Dej, (amândoi deveniţi agenţii evreicei sioniste Ana Pauker) care a pus tunurile în poziţia de tragere în palatul regal, au întrerupt comunicaţiile, au intrat în palat înarmaţi cu pistoale în buzunare şi l-a forţat pe Rege să abdice, spnându-i că viaţa la o mie de tineri din Piaţa Palatului este pusă în mâinile Regelui. Şi dacă nu semnează abdicare aceşti tineri vor fi asasinaţi.
  “O clipă mi-am spus că nu vor avea îndrăzneala să se atingă de o mie de vieţi. Apoi am înţeles că sarcina celor doi (Groza şi Dej) e atât de mare ca şi răsplata ce-i aşteaptă dacă şi-o vor duce la îndeplinire – aşa că nu vor ezita să treacă la fapte, pentru ca românii să se revolte la gândul că am fost în stare să pun în balanţa tronului
  o mie de vieţi tinere”, ne mărturiseşte Regele în cartea sa “Convorbiri cu Regele Mihai I al României” (pag. 60-61).
  Regele nostru, capturat astfel de comuniştii bolşevici aflaţi sub comanda sionismului internaţional şi forţat să semneze abdicarea, după un şantaj ordinar şi un război mondial în care nu s-a mai respectat nici un Armistiţiu, când a fost scos forţat din ţară şi s-a urcat sub arme în trenul regal (special amenajat, cu obloanele trase şi pază militară) împreună cu Regina Mamă a României şi cinci însoţitori din suita regală, nu ştia în ce direcţie va merge,“cu moartea în suflet”, după cum mărturiseşte însuşi
  Regele – spre Siberia de gheaţă, să împărtăşească soarta Romanovilor – sau în
  vestul Europei, în Occident, spre locul unde se îndeplineşte“uciderea soarelui” prin“moarte integrală”. Şi numai bunul Dumnezeu l-a ţinut în viaţă!
  În mod logic şi de bun simţ elementar într-o ţară repusă pe un făgaş armonios…se
  constată nulitatea acestei abdicări deoarece ea a fost obţinută prin santaj şi ameninţare!
  Regele românilor, monarhul de la gurile Dunării, trăieşte, iată, ajuns la onorabila vârstă de 94 de ani. Şi e de 14 ani în România – în ţara verde numită de toţi comentatorii antichităţii Terra Mirabilis. Şi de papa Ioan Paul al II-lea Grădina Maicii
  Domnului!
  Regele românilor, solar prin excelenţă şi martir pe“locul fără de loc” unde se îndeplineşte“uciderea soarelui” prin“moarte integrală”- adică în Occident – e fără Tron de 67 de ani! Dar Regele nu e numai Regele nostru, al Atlanţilor din Carpaţi – El este, prin jertfa Lui solară, şi Regele Europei întregi, trecută prin foc şi sabie, iată, de o sută de ani (1914-2014)!
  Prin pierderea Tronului şi exilarea forţată a Regelui României pe timp de peste 50
  de ani, România şi Europa de Est şi-a pierdut dreptul de a spune răspicat popoarelor că a dat sânge mult şi de mare preţ pentru ca Occidentul şi Europa de Vest să trăiască neameninţat de totalitarism. România şi Europa de Est a devenit Scutul care, iată, încă mai ţine şi azi porţilor Europei, în faţa hoardelor barbare şi hămesite de foame din Asia şi Africa, hoarde care vor şi azi să transforme Europa creştină, civilizată şi solară, în Eurasia-Indo-Arabia de mâine, în care urmaşii noştri vor putea, probabil, supravieţui pentru două-trei generaţii în“rezervaţii”…
  Pierderea Tronului României în 1947 a însemnat ruperea în două a Europei pe timp de 50 de ani şi sfărmarea conştiinţelor a sute de milioane de oameni printr-un experiment diabolic de agresiune comunist-capitalistă fără precedent în istorie.
  Externalizarea Regelui şi a Reginei Mamă din Stupul României şi al Europei, comisă de bestiile triumfătoare comuniste anticreştine, a fost plătită cu sânge şi sacrificii de tot felul timp de 60 de ani prin jertfa a milioane de fiinţe umane.

 5. Intotdeauna familiile regale au trait pe spatele poporului , toate bunurile detinute au fost cladite de popor si poporului ar trebui sa le apartina de drept , nu inteleg cum este posibil sa li se restituie proprietati din patrimoniu national si sa mai fie si compatimiti atat , ca doar nu au dat niciodata cu sapa !!!

 6. NU EXISTA ACT IN CARE SA FI CONNTRASEMNAT Dr. PETRU GROZA ,”REGELE” si-a negociat ABDICAREA la LONDRA cu 2 ANI INAINTE FORMAND PRIN DECRET REGAL GUVERNUL GROZA in 1945 , A MERS CU COMUNISTII 2 ANI APOI A ABDICAT in 1947 . A JUCAT TIPUL LA DOUA CAPETE CA IEZUITII … SI-A PIERDUT LA UNA : CU COMUNISTII !!! Sa fie multumit ca aceeasi comunisti l-au reimpropietarit si dupa ”89 si DPDV JURIDIC e REGE al ROMANIEI inca … pana NU CRAPA TIPUL !!! 🙂

  • Exact.Liderii partidelor politice de la vremea aceea au murit in inchisorile comuniste pentru ca nu au ,,abdicat”,generalul ANTONESCU care a ordonat,,..va ordon sa treceti Prutul ””” a fost executat„IAR REGELE MIHAI A FUGIT CA UN LAS.Are dreptate Basescu.

 7. De unde se vede ca nea Mihai a trait cinstit doar cat a fost fugit din tara.

Comments are closed.