Aflat într-o vizită la Covasna, președintele suspendat Traian Băsescu a discutat cu jurnaliștii despre decizia pe care Curtea Constituțională urmează să o ia cu privire la referendumul din 29 iulie.

„Eu sunt optimist de felul meu. Nu știu dacă neapărat decizia de marți mă face optimist sau pesimist, pentru mine viața e altfel. Viața nu e o decizie a Curții Constituționale și nu se termină viața marți. (…) Acum hai să fim cinstiți că ne-am încurcat noi în propriile noastre instituții. Mă uitam așa, deci avizul de suspendare s-a dat în vreo 15 ore, iar validarea sau invalidarea referendumului durează o lună și pentru că se trimit hârtii necorelate la CCR. E un soi de joc. Dar oricare va fi decizia Curtii, bucuroși le-om duce toate, a spus președintele suspendat.

Băsescu spune că are incredere că justiția își face treaba și în această situație.

„Justiția își face treaba cum crede ea și cum scrie în lege, nu cum vrem noi politicienii, că dacă ar face-o cum vrem noi nu am fi niciunul vinovați, dar am cam început să fim vinovați în ultima vreme”, a adăugat Traian Băsescu zâmbind.

Întrebat cum explică prezenţa redusă a maghiarilor la referendum, președintele suspendat a răspuns că ei au înţeles „foarte bine modul ilegal în care a fost decapitată conducerea statului”.

„Nu pot să nu observ reacţia ungurimii faţă de referendum şi n-am decât să le mulţumesc. (…) Au înţeles foarte bine şi modul ilegal cum a fost decapitată conducerea statului şi că nu pot fi atraşi în jocuri politicianiste. Iar maghiarii se pare că au înţeles nevoia de stabilitate a ţării în perioada aceasta”, a declarat Băsescu.

Președintele suspendat a declarat că a mers de multe ori în secuime, iar oamenii de acolo știu asta.

„Am fugit câteva zile din aglomeraţia din Bucureşti. Eu mă simt bine în Covasna şi Harghita dintotdeauna, nimic nou sub soare. E plăcut aici. (…) Eu nu am nevoie să fac gesturi de simpatie față de secui, ei știu că sunt președintele care a venit tot timpul în secuime. Da, au specificul lor și îi respect pentru asta și îi apreciez. Și cel mai mult îmi place că oricât ai umbla în Covasna și Harghita, nu vezi nicio palmă de pământ necultivat și am văzut foarte multe case noi, deci oameni care trăiesc în două județe despre care se spune că sunt sărace. Agricultura pare a fi principala ocupație..(…) Asta înseamnă că ceva se întâmplă în cele două județe, ceea ce e extraordinar”, a conchis Traian Băsescu.

31 COMENTARII

  1. Logic legal: MANDATUL PRESEDINTELUI TREBUIE PRELUNGIT CU DURATA SUSPENDARII NEJUSTIFICATE !

  2. AMNISTÍE, amnistii, s. f. Act al puterii de stat prin care se înlătură răspunderea penală pentru o infracțiune săvârșită. – Din fr.amnistie.
    Sursa: DEX ’98 (1998)
    AMNISTÍE s.f. Măsură legislativă care desființează caracterul delictuos al unei infracțiuni, anulând incriminarea și pedeapsa. [Gen. -iei. / < fr. amnistie, cf. it. amnistia < lat., gr. amnestia – uitare].
    Sursa: DN (1986)
    Daca vor ASTA inseamna ca stiu ca dosarele penale SUNT BETON. Si le al naibi de frica!
    Poate au vrut sa spuna:
    ARMISTÍȚIU, armistiții, s. n. Suspendare temporară a acțiunilor militare în urma unui acord încheiat între părțile beligerante. – Din fr.armistice.
    Sursa: DEX ’98 (1998)
    ARMISTÍȚIU s.n. Încetare temporară a ostilităților prin înțelegerea părților în luptă. [Pron. -țiu, pl. -ii. / cf. fr. armistice < lat.armistitium < arma – armă, statio – oprire].
    Sursa: DN (1986)

  3. Antonescu, Fenechiu si PONTA sunt de accord la COHABITARE daca Traian BASESCU revenind la COTROCENI declara AMNISTIE GENERALA !!!

    • Bon jour, monsieur Radoveano! Cand au spus Fene+Anto asa ceva? Cand si cum de s-au „sucit” brusc?? Astia iar „coc” ceva porcarii. Parerea mea

      • alice,astea iar coc ceva ,pai sa lase ei sa se raceasca cuptorul,ei ash 😆

    • Stefan Radoveanu, v-am citit comentariile şi ştiu că sunteţi informat şi în consens cu noi deşii nu locuţi în ţară. Vă rog mai explicit, poate nouă ne-a scăpat.
      Amnistia se defineşte în Codul penal ca fiind: act de clemenţa din partea Parlamentului cu privire la ştergerea unor infracţiuni (fapte penale) săvàrşite pănà la o anumită dată stabilită de acesta.
      Aşadar, spre deosebire de garaţiere care este dispusă de Preşedinte şi vizează persoana care a comis infracţiunea, amnistia este dispusă de Parlament şi vizează fapta penală, adică sunt iertaţi toţi cei care au comis acele fapte prevăzute de amnistie. Amnista generală cuprinde iertarea unei palete mult mai largi de fapte.

  4. Revin cu ceva important poate chiar vital:

    1) “Antonescu a precizat ca “nimeni nu va accepta” ca referendumul sa fie invalidat cu votul a doar cinci judecatori ai Curtii Constitutionale, ceea ce face ca sansele lui Basescu sa fie “minime”.
    “Sansele lui Traian Basescu de a reveni la Cotroceni sunt minime, eu cred intr-un verdict corect al Curtii Constitutionale”, a declarat Antonescu, larealitatea TV.”

    2)In spatiul public se discuta despre modul adica scorul votului cu care se va decide de catre CCR valabilitatea(validarea) sau nevalabilitatea(invalidarea ) referendumului pentru demiterea presedintelui.

    Ce spun eu si va rog sa evaluati?

    Chiar CCR, despre care presa presupunea ca va discuta explicit aceasta problema si ca va lua o decizie in acest sens la sedinta din 14 august 2002 la care au participat toti cei noua judecatori, a raspuns indirect acestei chestiuni caci din referirea CCR, rezulta in mod implicit, prin doua citari ale textului de lege care reglementeaza problema, ca nu are de luat nici-o decizie speciala, lucrurile fiind complet reglementate in art 47 alin.(1), din legea de functionare a CCR.

    Astfel in comunicatul din 14 august 2012 CCR precizeaza :
    Prin urmare, cu majoritate de voturi, Plenul Curţii Constituţionale a decis:
    “1.Hotărârea nr.3 din 2 august 2012 a fost dată în materia soluţionării contestaţiilor introduse în legatură cu procedura referendumului şi nu în materia valabilităţii referendumului, asupra căruia Curtea urmează a se pronunţa în baza art.47 alin.(1) din Legea nr.47/1992.
    2. Completarea operată de judecătorul-raportor nu influenţează şi nu poate influenţa hotărârea pe care Curtea Constituţională urmează să o adopte conform art.47 alin.(1) din Legea nr.47/1992.”

    Textul articolului invocat este:
    Art.47. – (1) Plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului.
    (2) Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia.
    (3) Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

    Adica art 47 din legea 47 a CCR, articol care nu poate fi modificat de Curte, la alin.(2) rezolva problema respectarii procedurii si confirma rezultatele acestuia adica confirma anuntul BEC care a anuntat dupa terminarea numaratorii cvorumul, numarul participantilor in valoare absoluta si in procent din cvorum, numarul de DA , numarul de NU si numarul de voturi nule, rezultand ca la alin(1) supune la vot efectul legal al acestui Referendum, adica daca cvorumul a fost atins si numarul de DA este majoritar referendumul valideaza demiterea Presedintelui iar daca nu s-au realizat aceste conditii Presedintele revine la Cotroceni.
    Este deci clar ca pentruca Presedintele sa fie demis cel putin sase din noua judecatori trebuie sa constate ca s-au indeplinit conditiile de demitere in caz contrar aceste conditii nefiind indeplinite Deci daca nu se obtine aceasta majoritate pentru valabilitate(validare), nu rezulta nimic altceva decat nonvalabilitatea referendumului de demitere a presedintelui ales.

    Pe de alta parte doresc sa subliniez cu toata fermitatea ca nici nulitatea referendumului si nici orice altceva legat de solutia acestuia cum ar fi repetarea , trimiterea la parlament sa decida asupra validitatii(invaliditatii) si orice altceva, nu poate fi supus deciziei CCR conform Constitutiei si legii acesteia de functionare

    Referendumul din punct de vedere al CCR, ori este valabil ori nu . Tertium non datur.

    Motivele pentru care asa sunt gandite constitutional si legal acestea sunt echilibrul, cerut de Constitutie in cazul tentativei de demiterea a unui presedinte ales, intre o majoritate parlamentara care de regula nu are in spate tot atatea voturi cat presedintele ales si cu siguranta ca cei 256 parlamentari, aduna mai putine voturi decat cele 5 milioane ale presedintelui( voturile din locale sunt la locale si nu privesc pe cei 256 parlamentari) si atunci Constitutia , pentru a demite un presedinte cere pe langa existenta unei majoritati parlamentare care decide suspendarea , si aviz de la CCR, chiar daca doar consultativ, caci se presupune ca el poate deveni orientativ si in caz de divergenta dar si in caz de convergenta cu pozitia parlamentului, pentru participantii la referendum, si mai ales impune in final, la referendum, un cvorum similar cu pragul de la primul tur al alegerilor prezidentiale, subliniind ca numai acest prim tur poate fi invocat in discutia despre cvasisimetria alegerii cu referendumul de demitere , caci primul tur este regula, al doilea tur fiind solutia de avarie pentru a se putea totusi alege cu o majoritate de voturi un presedinte.
    Fata de aceste motive clare am o nelamurire si o intrebare si anume
    Chir daca judecatorii sunt numiti politic cum s-ar putea concepe ca pe un lucru in final atat de evident cum este rezultatul unui scrutin atr putea exista un alt raport de vot decat unanimitatea caci cum am putea presupune altceva decat unanimitatea in a afirma ca o hartie alba este alba?

    3) Nota: La aceste cineva poate pe buna dreptate mi-a replicat:

    “Aveti dreptate, dar, este acest aspect subiect? Adica se cere un raspuns? Sa nu introduc eu tema votului necesar demiterii Presedintelui, pana acum abordarea fiind invers, despre votul necesar intoarcerii la Cotroceni.”

    4) La care considerand ca este un aspect de avut in vedere, am raspuns:

    “Ce inseamna votul necesar intoarcerii la Cotroceni?
    6/3 ca sa se intoarca, adica 3/6 ca sa fie demis?
    Pai putem obtine asa ceva? Ganditi-va
    Sa nu pronuntam termenul “vot necesar demiterii “dar sa spunem ca poate reveni tocmai datorita art 47 (1) cu orice vot care privind demiterea ar fi mai mic decat 6/3 caci asta va vota CCR si ne-a si spus asta.
    Poate ca o opinie valabila ar avea Ioan Stanomir ca este constitutionalist sau Lucian Mihai, care a fost Presedinte CCR sau dl Aurelian Pavelescu presedintele PNTCD, sau dl Biris.
    Mi-e teama sa nu picam intr-o cursa si apoi sa ne sgariem pe ochi. De ce sa ne temem? Se pate obtine pentru demitere 6/3? Nu cred . Dar 5/4 cine stie, ori ce sustin este ca 5/4 nu este demitere ci invalidare si inapoi la Cotroceni

    Evaluati cele spuse de mine si daca este cazul actionati
    Succes

  5. te sustin timisoara. Presedintele este si al meu. L-am ales pentru un mandat intreg si sunt sigura ca sunt multi care spun asta. Numai viitorul este cel care asa cum spune presedintele „viata merge inainte” ne ofera sa avem grija ce votam. Asta este o lectie pentru noi. Poate e bine ca s-au intamplat atatea ca sa deschidem mari ochii ca „lupul paru-si schimba dar naravul ba” pentru viitoarele alegeri. Acesti RAUFACATORI trebuie tinuti la distanata de tara.

  6. Cand citesc ce scrieti sau cum e prezentat ce spune Basescu am impresia ca sunteti resemnati cu un esec. Sigur ca nu-ti legi un fular la gat si fac ca Nastase dar pana se da verdictul nu te resemnezi ci lupti. Oricum interpretarea „oamenilor de bine” ce ling USL-ul este ca Basescu a jignit romanii laudand doar ungurii. Evident ca Antonescu a facut copy-paste din discursurile lui VC Tudor, dar ma mir ca nu se autosesizeaza niciun „invatat” al PDL

    • aici te contrazic tracule,acesta este purul adevar,multzi dintre romani trebuie sa deschida OCHII MARI si sa ia numai ce este pozitiv din jur…dar ai nostri’fratzi'(repet nu totzi) au imprumutat f.multe lucruri negative care nu ne reprezinta pe noi ca NATZIE.

      • am uitat sa completez ca te citesc cu multa placere….deci sa nu mi-o iei in nume de rau.
        cu bine!

  7. Astept ca lucrurile in tara asta sa inceapa sa mearga,sa priceapa ca legea trebuie respectata,ca altfel ne ducem naibii cu totii,mai putin baronii si toti trepadusii politruci.Ma bucur sa vad ca nu m-am inselat,ca am votat un om normal,si asa cum bine spunea aseara un cetatean –MARTI LA COTROCENI–ROMANIA ARE NEVOIE DE NORMALITATE!!ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU SI SA MAI AUZIM SI DI BINEEE!

  8. Astept ca lucrurile in tara asta sa inceapa sa mearga,sa priceapa ca legea trebuie respectata,ca altfel ne ducem naibii cu totii,mai putin baronii si toti trepadusii politruci.Ma bucur sa vad ca nu m-am inselat,ca am votat un om normal,si asa cum bine spunea aseara un cetatean –MARTI LA COTROCENI–ROMANIA ARE NEVOIE DE NORMALITATE!!ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU SI SA MAI AUZIM SI DI BINEEE!

  9. Foarte frumos si cat de adevarat, viata merge inainte ,noi nu-i putem opri cursul ei .
    Ma alatur d-voastra si spun ca, bucurosi le-om duce toate !
    E simplu de observat cat de mult treneaza in a da un raspuns validare sau invalidare, interesul de a ramane agatati de putere ignora si tulbura multe !

    Cat despre maghiarii din Covasna si Harghita ,Bravo lor ca au inteles ce inseamna disciplina !

    Noi va asteptam la Cotroceni in ciuda a oricarei incercari a domnarilor cu interese de a va inlatura cu orice pret. Ramaneti puternic !!!

  10. Da,scurte si cuprinzatoare reactziile Presedintelui Basescu,sper ca si ‘romanimea’ sa intzeleaga „nevoia de stabilitate a tzarii” si sa nu mai fie”atrasi in jocuri politicianiste”….si sa imi fie cu iertare sa ia un pic din exemplul acestor judetze….aici ma refer la respectul pentru MUNCA.(nu totzi dar avem destui)

  11. Este clar ca presedinte si politician precum MARINARU nu este si nu va mai fiiA fost si este un om mare si va cadea tot in picioare,chiar daca o gasca de banditi doresc sa-l doboare

  12. Pucistii ,sunt de ordinul sutelor ,icalca legile de baza ale democratiei ,Si „si-au incordat neuronii infecti”, impotriva unui singur om ,T.Basescu, care respecta legea.
    Sunt penibili,ricoli si mai ales PENALI!
    T.Basescu este presedintele meu,pe care l-am ales pt. un mandat intreg!
    Pucistii nu ma reprezinta; ma simt tradata!

  13. Adevarul asta e.A durat 15 ore ca sa ce?Ca sa spuna ca nu a incalcat grav Constitutia,dar e legala decizia Parlamentului de suspendare.E un joc.CCR daca vroia putea sa ceara Parchetului listele,ultima oara.E din ce in ce mai ciudat acest joc daca stam sa ne gandim la rece.Dar vorba lui Basescu.Bucurosi le-om duce toate.

    • …da Cristi”bucurosi le-om duce toate” de e pace de-i razboi(vorba lui Eminescu)….nu ne ramane decat ‘rabdare si tutun’ 😉 ne-am saturaaattt!VREM O TZARA CA AFARA!!!!!!!!!!!!!
      NU MAI VREM UNICAT IN U.E.

  14. A FI POLITICIAN — O PROFESIUNE FARA PRACTICIENI IN ROMANIA

    Mie imi plac politicienii care fac politica profesionist, care o practica, care mor de dragul politicii si renunta la somn si avantaje si alte alea — pentru politica.

    Nu avem pana acum decat unul — Traian Basescu. Mai trag , din spate , sa vina si altii, vad pe Macovei, vedeam pe Boc, mai vad si pe altii. DAR BASESCU ESTE EXEMPLUL.

    MAREA MAJORITATE — au un cont in banca de umplut SAU au un ego de satisfacut SAU au freza de pastrat intacta la televizor SAU jefuiesc SAU fac sex mai usor SAU dau lovituri de stat SAU au avantaje si sunt prin tot felul de firme conectate SAU … sa mai spun ?

    Marea majoritate a politicienilor romani, psdisti, penelisti, pedelisti, udemeristi, nu mai vorbesc de partide de emisiune la televizor.

    De ce il vor pe Basescu JOS, unii dintre ceilalti, pe langa puscariabilii ce isi apara PIELEA ?

    Deoarece Basescu este politicianul profesionist. Si incepe sa faca pui. Si ceilalti STIU ca daca se impuiaza — vor fi aruncati ca niste masele stricate.

    Baieti si fete, inca aveti timp sa invatati , sa o luati de la capat si … cine stie … sa deveniti si voi politicieni , intr-o zi !

    Bineinteles ca nu ii includ aici pe proaspetii viitori ratangii de puci. Astia au calcat legea intr-un asemenea fel incat nu cred ca mai e loc pentru ei in politica, de acum.

    Oricine va purta eticheta atacului la UE si NATO , la statul de drept, doar pentru a proteja niste jefuitori – va trebui sa mearga acasa la el si sa apuce de altele. Mai devreme sau mai tarziu. Aviz amatorilor ce mai doresc politica , post puci. Eticheta de a fi participat la asa ceva ii va urmari si dupa pensie.

    • SUBSCRIU Cristian !
      😆 iar cu chestia cu „pui” si „impuiaza” ai fost genial pentru mine.
      o zi buna!

        • …pe Cristi mi-l imaginez doar cu puii in urma lui…prin gradina… 😆 😆 😆
          Doar ca acu’puii sunt deja gaini…ca de la Inviere a trecut ceva vreme…
          Te salut,Danuta!

    • E da e de articol postarea ta ,Cristian,daca toti ar citi „definitia” ta ,ar avea de unde porni!! 🙂

    • am citit.
      Vulgaritatea monei pivniceru nu-i egalata decat de mizeria implicarii ei alaturi de mafiotii care-o sustin.
      O plaga pentru justitia romaneasca.
      Sa vedem ce zice CSM-ul.

  15. cine mai poate paria pe decizia de marti ? Nimic nu-i clar in Romania noastra.

    Imi pastrez optimismul si cred ca Presedintele ales isi va relua locul la Cotroceni. Haosul urat mirositor a durat prea mult.

    • …..chiar prea mult val si cu repercursiuni pe termen lung,pentru oamenii si asa saraci…vor deveni si mai saraci…pacat,mare pacat eram pe calea cea buna si uite ce ne-au facut mojicii…
      ca sa isi apere pielea si jaful care l-au facut in ultimii 22 de ani .

Comentariile sunt închise.