Presedintele Traian Basescu i-a transmis un mesaj de felicitare Presedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, pentru realegerea in functie. In comunicatul emis de Administratia Prezidentiala se precizeaza ca realegerea lui Obama survine intr-un moment prielnic pentru parteneriatul strategic romano-american, Basescu exprimandu-si dorinta de a continua si consolida dialogul apropiat cu liderul american.

Mesajul integral al Presedintelui Romaniei Traian Basescu:

„Domnule Presedinte,

Am deosebita placere sa va scriu pentru a va felicita cu prilejul victoriei in alegerile prezidentiale din data de 6 noiembrie a.c.. Atat campania dumneavoastra de succes in vederea realegerii cat si determinarea de a va indrepta spre o noua viziune a Americii in care prosperitatea este impartașita tuturor, au atras atentia romanilor si a natiunilor din intreaga lume.

Realegerea dumneavoastra survine intr-un moment foarte prielnic pentru parteneriatul strategic romano-american. Relatia progresiva, construita pas cu pas, a reprezentat intotdeauna forta dinamica a parteneriatului nostrum bilateral. Declaratia Comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, pe care am semnat-o anul trecut, in data de 13 septembrie, este dovada increderii si a prieteniei dintre tarile noastre, si care traseaza, in egala masura, liniile viitoare ale cooperarii noastre. In acelasi timp, Declaratia Comuna ofera fundamentul necesar pentru a putea atinge scopurile pe care ni le-am propus in viitor. Mai mult, Tratatul dintre Romania si Statele Unite privind implementarea Sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice in tara noastra reprezinta o evolutie semnificativa la nivel bilateral, care are potentialul de a asigura securitatea zonei euroatlantice in ansamblu.

Imi exprim convingerea ca vom continua si vom consolida dialogul nostru apropiat si vom lucra impreuna pentru a consolida parteneriatul strategic si legaturile de prietenie dintre tarile noastre. Doresc sa va asigur ca parteneriatul transatlantic are o importanta fundamentala pentru Romania, in calitatea sa de membru al NATO si al UE.

Imi exprim speranța ca voi avea ocazia sa va reintalnesc in viitorul apropiat. Anticipand acest moment, reiterez felicitarile mele sincere pentru victoria obtinuta in alegeri si va urez succes in indeplinirea mandatului care v-a fost incredintat de poporul american.

Va rog sa primiti, domnule presedinte, asigurarea inaltei mele consideratii si a respectului meu.”