big mandat

”Prima impresie”, cel puțin din punct de vedere fotografic, lăsată de Cabinetul Cioloș în social media este un dezastru. Zile întregi, prietenii de pe rețelele sociale au comentat cum sunt ”strivite” doamnele din Guvern între colegii lor de la Palatul Victoria, vizibil mai masivi. Nu este singura grosolănie comisă în fotografie. ”Deslușită” de un cunoscut fotograf și fotoreporter pe blogul său, poza de grup dezvăluie un lung șir de stângăcii de protocol și de greșeli de imagine.

  1. Nu aşezi niciodată femeile în spate. Niciodată, da? Şi niciodată una lângă altă, în mijlocul grupului. Nu suntem în pădure, după grătar, şi ne temem că tipii care tocmai se apropie vor să ne fu*a femeile, şi de-aia le-am băgat între noi.
  2. Nu aşezi niciodată tipii scunzi în spate. Îi aduci în rândul din faţă şi mai coborî un pic punctul de staţie, să pară că toţi au aceeaşi înălţime.
  3. Ştiu că tâmplarul care a făcut podiumul n-a făcut şi cursuri de fotografie, şi că l-a făcut dreptunghiular, dar să ştiţi că perspectiva fotografului e întotdeauna trapezoidală. Aşa că dacă va mai strângeaţi un pic, iar fotograful se dădea mai în spate sau folosea un obiectiv mai wide, aţi fi avut toţi, în poză, acelaşi fundal cu Guvernul României, inclusiv cei de pe margini, care acum se văd în cadru având că fundal coloane de beton, aplice şi jaluzele. Mai aveţi şi varianta să comandaţi un fundal mai lat decât podiumul, e doar patru euro metrul pătrat de poliplan….
  4. Fotografia este atât de varză şi pentru că în cadru apar şi luminile reci de deasupra podiumului. Uitaţi-va pe tot netul, dacă mai vedeţi aşa ceva, la nivel de protocol de stat, mănânc poză aia….
  5. Nu laşi pe jos bileţelele cu nume folosite că să-i aşezi (PROST) pe membrii guvernului. Îi aşezi, după care iei bileţelele de acolo. Sau foloseşti altceva. Americanii, de exemplu, folosesc nişte chestii de plastic transparente, care devin invizibile în fotografie.
  6. Nu aşezi niciodată unul lângă altul doi oameni cu cravate identice, pentru că îi izolezi, cromatic, de restul grupului. Trec peste faptul că unii dintre miniştri n-au ştiut ce cravate să poarte la nivelul asta de protocol…
  7. Când pozezi, nu ţii mâinile aşa cum te lasă artrită. Nu te relaxa, pozezi în numele statului român. Aşa că întinzi degetele şi atingi uşor pantalonul. Nu uită nici să îndrepţi umerii, să inspiri, să sugi burtă, să lipeşti călcâiele… Şi, în nici un caz, nu ţii mâinile împreunate în zona inghinală, de parcă ţi-e teamă că o să încasezi una în coaie. Niciodată! Fotograful nu te bate. Sigur, ar fi fost grozav să-ţi spună că arăţi speriat că un iepure în lumina farurilor…
  8. Că fotograf, te uiţi la detalii înainte să declanşezi. Reaşezi steagul din dreapta, de exemplu. Asocierea dintre steluţa aia singuratică şi tipul ăla înalt, care pare că stă pe nişte dicţionare, e hilară de-a dreptul.
  9. Subiecţii: priviţi fotograful, obiectivul, nu căscaţi ochii aiurea prin camera. Privirile voastre trebuie să dea senzaţia de unitate, de forţă, nu să arate că va gândeaţi cât a costat şi de unde a fost cumpărată lavabilă de pe pereţi.
  10. Încă ceva. Cadrul e strâmb. Adică, fotograful n-a stat nici în dreptul mijloculului podiumului, nici n-a ţinut aparatul drept în mâini.

Sigur, puteţi să faceţi pozele cum vreţi şi să va faceţi de căcat cât de mult doriţi. O face şi preşedintele foarte bine, are două-trei fotografii atât de proaste în spaţiul public de zici că-i masochist. Dar nu uitaţi, va rog, că ne faceţi şi pe noi de căcat.

Eu, de exemplu, va făceam o poză mai bună decât asta doar cu telefonul, pentru că fotografia de grup nu e atât de grea pe cât pare. Sau aţi putea învaţă să va faceţi singuri poze, unii altora, şi, cu ocazia, asta să şi faceţi o fapta bună.

poza originala e aici. adorabil numele jpeg-ului :)))))))

sursa: www.bogdanstoica.ro