US President Donald J. Trump delivers his first address to a joint session of Congress from the floor of the House of Representatives in Washington, DC, USA, 28 February 2017. Traditionally the first address to a joint session of Congress by a newly-elected president is not referred to as a State of the Union.

Preşedintele american Donald Trump a  susținut marți primul său discurs în fața Congresului american după instalarea la Casa Albă. NATO, rasismul, promblema imigrației  şi zidul de la graniţa cu Mexic au fost principalele teme abordate de miliardar, scrie libertatea.ro

În deschiderea discursului, Trump a denunțat marți seară „amenințările vizând centrele comunitare evreiești”, precum și rasismul, după o serie de agresiuni petrecute în ultimele săptămâni în SUA. Un american a împuşcat vineri doi cetăţeni indieni într-un local din Kansas City, crezând că cele două victime sunt originare din Orientul Mijlociu, iar aproximativ o sută de pietre funerare dintr-un cimitir evreiesc din Philadelphia au fost vandalizate în weekend, în timp ce două şcoli evreieşti situate la periferia capitalei Statelor Unite, Washington DC, au fost evacuate luni, din cauza unor apeluri care semnalau prezenţa unor bombe.

„Recentele ameninţări vizând centrele comunitare evreieşti şi vandalizarea cimitirelor evreieşti, precum şi atacul armat de săptămâna trecută din Kansas City, ne reamintesc că deşi suntem o naţiune divizată în ceea ce priveşte politicile, suntem o ţară care este unită în condamnarea urii şi răul în toate formele sale”, a declarat preşedintele american în deschiderea primului său discurs în faţa Congresului.

A dat asigurări că Washingtonul susține NATO și UE

Deși Donald Trump a criticat în mod repetat  în trecut Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană, acum le-a dat asigurări aliaților europeni că Washingtonul va continua „să susțină cu tărie  NATO” şi a cerut ţărilor partenere să-şi îndeplinească obligaţiile.

„Susţinem cu tărie NATO, o alianţă care are la bază legăturile din timpul celor două Războaie mondiale care au detronat fascismul, şi un Război Rece care a înfrânt comunismul. Însă partenerii noştri trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile financiare. (…).Ne aşteptăm din partea partenerilor noştri, din NATO, din Orientul Mijlociu, din Pacific,  să joace un rol semnificativ şi direct în operaţiunile militare şi strategice, şi să-şi achite partea lor din costuri”,  a spus acesta.

Va începe în curând ridicarea zidului de la granița cu Mexicul

Preşedintele SUA a promis să înceapă în curând ridicarea zidului de la frontiera cu Mexicul, înainte de termen, precizând că acesta va reprezenta „o armă foarte eficientă împotriva drogurilor şi criminalităţii”.

” Trebuie să restabilim integritatea și statul de drept la granițele noastre. Pentru aceasta, vom începe în curând construcția unui mare zid de-a lungul graniței noastre de la sud. Vom începe înainte de termen și, odată finalizat, va fi o armă eficientă împotriva criminalității și a drogurilor”, a declarat Trump, însă fără să precizeze cine va suporta costurile.

Pe de altă parte, președintele american a avertizat marți seară în fața Congresului că nu va apăra interesele comunității internaționale, ci pe cele ale Americii. „Treaba mea nu este să reprezint lumea. Treaba mea este să reprezint Statele Unite”, a declarat președintele american în primul său discurs ținut în fața Congresului, precizând că misiunea lui este să facă America mare din nou.

Trump a propus un sistemul de imigraţie bazat pe merit

De altfel, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a propus adoptarea unui sistem de imigraţie legală bazat pe merit, oferind drept exemplu state ca Australia sau Canada.

„Mai multe naţiuni din întreaga lume, cum ar fi Canada, Australia şi multe altele  au un sistem de imigraţie bazat pe merit. Principiul de bază este acela că persoanele care doresc să emigreze într-o ţară trebuie să se poată susţine singure din punct de vedere financiar. Abandonarea sistemului actual de imigrare puțin calificată și adoptarea în locul acestuia a unui sistem bazat pe merit (…) va economisi enorm de mulți bani, va permite majorarea salariilor și ajutorarea familiilor aflate în dificultate”, a declarat președintele SUA.

A promis  din nou că va distruge Stat Islamic

Preşedintele american Donald Trump a vorbit marţi seara despre măsurile antiimigraţie menite să protejeze cetăţenii americani de pericolul terorist, promiţând din nou să distrugă organizaţia teroristă Stat Islamic şi reafirmându-şi sprijinul pentru alianţa Statelor Unite cu Israelul.

„Nu este compasiune, ci nesăbuinţă, să permiţi intrarea necontrolată a unor persoane din locuri unde o verificare adecvată nu este posibilă (…). Nu putem permite formarea unui cap de pod pentru terorism în interiorul Americii, nu putem permite ca ţara noastră să devină un sanctuar pentru extremişti. Din acest motiv, Administraţia mea lucrează la îmbunătăţirea procedurilor de verificare şi în scurt timp vom adopta noi măsuri pentru siguranţa naţiunii noastre – şi pentru a ţine departe pe cei care ar încerca să ne lovească”, a continuat liderul american.

Va reface nivelul infrastructurilor SUA

În acelaşi timp, Trump a anunţat faptul că a cerut Departamentului Apărării să dezvolte un plan pentru distrugerea organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Preşedintele american a mai menţionat şi noile sancţiuni impuse de Washington la adresa entităţilor şi persoanelor care sprijină programul balistic al Iranului şi a reafirmat susţinerea sa pentru „alianţa de neclintit” a Statelor Unite cu Israelul.

Trump a promis marți să consacre mii de miliarde dolari investițiilor publice și private pentru a reface nivelul infrastructurilor SUA.

Va abroga Obamacare

„Pentru a lansa reconstrucția țării, voi cere Congresului să aprobe o legislație care va declanșa investiții de mii de miliarde de dolari pentru infrastructurile din Statele Unite, finanțate cu ajutorul capitalurilor publice și private, și va crea milioane de locuri de muncă”, a mai declarat acesta în fața Congresului.

„America a cheltuit aproape șase mii de miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, în timp ce infrastructurile la noi se degradează. Cu aceste șase mii de miliarde de dolari am fi putut reconstrui țara noastră de două ori, chiar de trei ori dacă am fi avut lideri care să aibă capacitatea de a negocia”, a adăugat el, fără să ofere detalii despre modalitățile de realizare a acestui plan de investiții.

Trump a promis, de asemenea, în discursul său,  că va implementa scutiri de impozite masive pentru americanii din clasa de mijloc şi va abroga Obamacare.

„Echipa noastră economică este pe cale să pregătească o reformă fiscală istorică, care va reduce totalul impozitelor întreprinderilor noastre pentru ca ele să poată concura pe oricine și să prospere oriunde”. „În același timp, vom reduce masiv impozitele pentru clasa medie”, a spus Trump.
„În această seară, invit acest Congres să abroge și să înlocuiască Obamacare cu reforme care vor extinde alegerea, vor da un bun acces îngrijirilor și vor reduce costurile”, a mai adăugat președintele american.