UMF (Universitatea de Medicina si Farmacie) Tirgu Mures este noul mar al discordiei intre UDMR si colegii pedelisti aflati la guvernare. Principala doleanta a udemeristilor este infiintarea unei linii de predare in limba maghiara la UMF Tirgu Mures prin Hotarare de Guvern. Faptul ca la UMF Tirgu Mures se preda in limba maghiara de mai bine de 22 de ani, ca studentii nu au cerut niciodata infiintarea unei asemenea linii de predare in limba maghiara ori ca nu exista profesori suficienti pentru a acoperi toate materiile, nu are nici o relevanta. Important este ca noua Lege a Educatiei sa fie respectata, iar udemeristii sa mai puncteze o victorie pentru campania electorala care se apropie.

Avind exemplele Universitatii Babes-Bolyai, respectiv Universitatea de Arte din Tirgu Mures, UDMR considera ca si la UMF Tirgu Mures trebuie sa se intimple acelasi lucru: sa fie infiintata o linie de predare in limba maghiara. Liga Studentilor Tirgu Mures a organizat proteste pentru ca acest lucru sa nu se intimple, a dat comunicate si cam atit. Sint tratati asemenea unor copii care inca nu au atins maturitatea necesara pentru a sti exact ce si cum este mai bine pentru ei. Dan Zolog, presedintele Ligii, ne-a declara ca: “Studentii nu au venit niciodata sa ceara acest lucru (infiintarea unei linii de predare in limba maghiara – n.red.)”. In plus, Zolog ne-a precizat ca: “La UMF Tirgu Mures exista aproximativ 100 de cadre care pot preda in limba maghiara din 400. Astfel, ramin si materii deficitare. Singura solutie ar fi sa angajeze noi cadre. Momentan, posturile sint blocate”. Comunicatul emis de Liga Studentilor din Tirgu Mures pentru protestul care a avut loc astazi, 5 martie 2011, este unul cit se poate de pertinent: “Mesajele noastre care TREBUIE sa ajunga la conducatorii statului sunt:
1) Nu vrem scindarea UMF, vrem sa raminem uniti ca in ultimii 50 de ani.
2) Stop imixtiunii politicului in autonomia universitara. Refuzam ca orice Guvern sa dea o hotarire care sa ne priveasca, fara ca noi sa fim de acord. Refuzam sa fim moneda de schimb. UMF-ul nu poate fi vandut pentru citeva voturi in plus in Parlament.
3) Eliminarea disputelor etnice amplificate de catre anumiti lideri care nu mai reprezinta comunitatea maghiara, ci propriile lor interese.”

Saptamana trecuta, liderii UDMR s-au intrecut in declaratii care mai de care mai belicoase. S-a avansat inclusiv ideea iesirii de la guvernare in cazul in care aceasta linie de predare in limba maghiara nu va fi infiintata. Ceea ce nu spun liderii maghiari este ca predarea in limba maghiara se face la UMF Tirgu Mures de mai bine de 22 de ani. O posibila explicatie pentru involburarea celor din UDMR este cea data de Mihai Negrea, cel care se ocupa de comunicare in cadrul Ligii Studentilor din Tirgu Mures: “De 22 de ani se preda in limba maghiara, dar sintem impartiti pe serii. Doar lucrarile practice se fac in limba romana. De fapt, ei vor autonomie administrativa fata de Senatul UMF. Sa nu mai dea socoteala nici unui roman. Inclusiv finantarea sa fie separata. Ministrul Educatiei, Catalin Baba, vrea sa impuna infiintarea unei Facultati de limba maghiara. Nici macar nu tin cont ca vor putea avea doar sectie de Medicina Generala, pentru ca pe Farmacie si Stomatologie nu au profesori. Important este sa dea bine la electorat, sa arate cit de tare lupta ei pentru drepturile minoritatilor”.

3 COMENTARII

  1. M-am saturat de udmr’isti astia si de pretentiile lor. Asta nu mai are nimic cu lupta ptr drepturile minoritatilor, asta e SANTAJ.

    • Mi-a atras atentia pozitia Ligii Studentilor,care cred ca este cea corecta.” Refuzam sa fim moneda de schimb. UMF-ul nu poate fi vandut pentru citeva voturi in plus in Parlament.
3) Eliminarea disputelor etnice amplificate de catre anumiti lideri care nu mai reprezinta comunitatea maghiara, ci propriile lor interese.”
      S-a spus chiar totul.As avea un mic amendament:pe langa miza electorala,udemeristilor le surade ideea unui management cu ordinator propriu de credit.

  2. Buna Seara,cam ce ar fi de comentat aici?Prostia guvernantilor pe care-i suportam de la asa zisa revolutie?Nesimtirea celor de la UDMR,care inventeaza tot felul de timpenii pentru ca sa jigneasca in continuare poporul Roman,sau poate ar fi de comentat nesimtirea DOMNILOR RECTORI care nu au pur si simplu nici o atitudine.Este inadmisibil DOMNILOR ce se intimpla,DAR VOI CONTINUATI SA DORMITI IN FOTOLIILE CONFORTABILE DE LA PARLAMENT,nu este nimic de comentat,nu este nimic de spus doar SA VA FIE RUSINE,dar si cu asta v-ati obisnuit,asa ca NU CRED CA MAI ESTE CEVA DE COMENTAT.Cu Multa Stima DOMNULE Morar.

Comentariile sunt închise.