Qatarul, izolat de vecinii săi din cauza unei presupuse susţineri a ”terorismului”, a suprimat vizele de intrare pe teritoriul său pe care le impunea unui număr de 80 de ţări, cu scopul de a stimula turismul şi transportul aerian, relatează AFP, preluată de News.ro.

Acest anunţ a fost făcut într-o conferinţă de presă,conform  incont.stirileprotv.ro, de către patronul Qatar Airways Akbar al-Baker şi de către reprezentanţiai Departamentului Tursimului din cadrul Ministerului de Interne.

Scutirea de vize (a 80 de naţionalităţi) va transforma Qatarul în ţara cea mai deschisă” vizitatorilor străini, a declarat reprezentantul Departamentului Turismului Hassan al-Ibrahim.

Qatarul nu are reputaţia unei destinaţii turistice precum Dubaiul, cu centrele lui comerciale şi de vilegiatură. Ţările de la Golful Persic, inclusiv Qatarul, cer în general ca străinii să obţină vize, pe care le acordă în baza unor criterii restrictive.

Cetăţenii acestor 80 de ţări care beneficiază de măsură va fi suficient să prezinte la sosire un paşaport valid pentru a obţine dreptul de a intra în Qatar, a anunţat reprezentantul Ministerului de Interne Mohamed Rached al-Mazroui.

Două criterii au fost citate de Mazroui în alegerea naţionalităţilor. Primul este din domeniul securităţii, iar al doilea de ordin economic, adică puterea de cumpărare a vizitatorilor.

Potrivit www.qatarairways.com, Ministerul de Interne din Qatar a stabilit că cetățenii din 33 de țări, între care și România, nu vor avea nevoie să obțină o viză dinainte, aceasta urmând să le fie eliberată la intarea în țară, pe baza pașaportului. Această viză va fi validă 180 de zile de la data emiterii și îi va permite turistului să stea pe teritoriul Qatarului timp de 90 de zile, fie intr-o singură călătorie, fie adunate din mai multe călătorii.

În cazul celorlalte 47 de țări (între care SUA, Canada, Australia, China, dar și Rep. Moldova), viza va fi eliberată tot la intrarea în țară, dar va fi valaiblă 30 de zile de la eliberare, cu posibilitatea prelungirii pentru încă 30 de zile.

Lista completă a țarilor pentru care Qatarul ridică vizele poate fi consultată AICI.

Patronul Qatar Airways a anunţat că firma sa urmează să beneficieze de această măsură şi că-şi extinde reţeaua în mod continuu. În anul în curs, 62 de noi destinaţii destinaţii urmează să fie deschise, a spus Baker.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrainul şi-au întrerupr relaţiile cu Doha pe 5 iunie. Ele şi-au închis frontierele maritime, aeriene sau terestre cu Qatarul, pe care-l acuză că ”susţine terorismul” şi întreţine relaţii prea strânse cu Iranul, marele rival al Riadului. Qatarul a respins aceste acuzaţii în bloc.

Pe 3 august, Qatarul a înfiinţat un statut de rezident permanent în cazul a trei categorii de străini – o premieră în cazul unei ţări arabe de la Golf. Vor beneficia de acest statut copiii născuţi de mame din Qatar şi de mame străine, străinii care ”au făcut servicii Qatarului” şi cei ”de ale căror competenţe ţara poate beneficia”.