epa05944449 French presidential election candidate for the 'En Marche!' (Onwards!) political movement, Emmanuel Macron, is cheered as he delivers a speech during an election campaign rally in Albi, France, 05 May 2017. France will hold the second round of the French presidential election on 07 May 2017. EPA/FREDERIC SCHEIBER

Candidatul En Marche!, Emmanuel Macron, este noul preşedinte ales al Franţei, arată un exit-poll difuzat de France 24. El ar fi obţinut 65,099% din voturi. La 39 de ani, candidatul de centru devine cel mai tânăr preşedinte din istoria celei de a V-a Republici. Marine Le Pen şi-a recunoscut înfrângerea într-un discurs ţinut imediat după închiderea urnelor, în timp ce noul preşedinte a spus că o “nouă pagină s-a deschis” pentru Franţa – “cea a speranţei şi încrederii regăsite”, conform news.ro

Victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale din Franţa a fost salutată atât de liderii de la Paris, cât şi de cei europeni.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că francezii au ales “un viitor european”.

Franţa rămâne “în centrul Europei », a scris pe Twitter şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel.

La rândul său, premierul britanic Theresa May “îl felicită călduros” pe Macron, a spus purtătorul ei de cuvânt.

La Paris, preşedintele francez Francois Hollande l-a “felicitat călduros” pe Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat

“L-am sunat în această seară (duminică – n.r.) pe Emmanuel Macron pentru a-l felicita călduros pentru alegerea sa la Preşedinţia Republicii”, a afirmat Hollande într-un comunicat.

Victoria sa detaşată confirmă “că majoritatea concetăţenilor noştri au vrut să se reunească în jurul valorilor Republicii şi să îşi marcheze ataşamentul faţă de Uniunea Europeană, precum şi deschiderea Franţei în lume”, a adăugat el.

“Stânga de la guvernare” trebuie să aibă o contribuţie la mandatul de cinci ani, a aprecizat premierul Bernard Cazeneuve. El a salutat “luciditatea alegătorilor” care au “respins proiectul funest al extremei-drepte”.

La rândul său, ministrul francez de Externe l-a felicitat pe noul preşedinte

UPDATE 21:31 – Macron spune că victoria sa a deschis o „pagină nouă” pentru Franţa, ” speranţei şi încrederii regăsite”

Noul preşedinte-ales al Franţei, Emmanuel Macron, a declarat pentru AFP că o “nouă pagină s-a deschis” pentru Franţa, “cea a speranţei şi încrederii regăsite”.

“O nouă pagină din istoria noastră lungă se deschide în această seară (duminică – n.r.). Vreau să fie cea a speranţei şi încrederii regăsite”, a spus el.

UPDATE 21:22 – Marine Le Pen: Francezii au votat pentru continuitate

Candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen şi-a recunoscut înfrângerea în cursa pentru Elysee, în discursul rostit duminică seara, la scurt timp după închiderea urnelor, i-a urat noroc contracandidatului său Emmanuel Macron şi a încercat să mobilizeze electoratul Frontului Naţional pentru alegerile legislative din iunie.

“Francezii au ales un nou preşedinte al Republicii şi au votat pentru continuitate”, a afirmat candidata Frontului Naţional.

Ea a anunţat că a discutat cu Macron pentru a-l felicita şi i-a urat noroc pentru a face faţă “provocărilor cu care se confruntă Franţa”.

“Vreau să le mulţumesc celor 11 milioane de francezi care mi-au acordat vocea şi încrederea lor, precum şi militanţilor care m-au susţinut şi însoţit pe tot parcursul campaniei”, a spus ea.

Le Pen a afirmat că votul “istoric” din Franţa au făcut din formaţiunea sa principala forţă de opoziţie din ţară.

Ea a admis, însă, că Frontul Naţional trebuie să se reînnoiască pentru a se ridica la înălţimea aşteptărilor francezilor.

Discursul, care a durat aproximativ patru minute, a fost, practic, un apel de mobilizare a electoratului pentru alegerile legislative din 8 iunie.

 

Citiţi mai mult pe news.ro