klaus-iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a dispus convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) marţi pentru a analiza bugetele instituţiilor din domeniul securităţii naţionale, bugete primite vineri la secretariatul CSAT. Ulterior, după mai multe ore de aşteptare, premierul Sorin Grindeanu a ieşit în conferinţă de presă şi a anunţat că Guvernul amână aprobarea bugetului de stat până marţi, după şedinţa CSAT, conform mediafax.ro

”Proiectul de buget pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale, transmis de către Guvern, a fost primit, în această după-amiază, la Secretariatul CSAT. În acest sens, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a dispus convocarea cu celeritate a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru marţi, 31 ianuarie a.c., ora 12:30, în vederea analizării proiectului de buget’‘, a transmis vineri Administraţia Prezidenţială.

Decizia vine după ce joi şeful statului i-a trimis o scrisoare premierului Sorin Grindeanu în care îl avertizează că reducerea bugetelor pentru domeniul securităţii naţionale este ”nu doar nejustificată, ci total inoportună”, o ”gravă eroare” şi un ”atentat la siguranţa românilor”.

După mai multe ore de aşteptare, primul ministru, Sorin Grindeanu a anunţat că proiectul de buget nu va fi inclus vineri pe agenda şedinţei de Guvern, urmând ca acesta să fie luat în discuţie marţi, după şedinţa CSAT.

“În acest moment va pot spune că aşa cum vedem noi bugetul pe 2017 este finalizat. Avem toate avizele inclusiv de la Consiliul Fiscal. În această perioadă s-a discutat cu toţi ordonatorii de credite. Dorinţa noastră a fost ca tot ceea ce s-a prevăzut în Progamul de guvernare să fie finanţat. De la unii ordonatori de credite am primit din start bugere reduse pe bunuri şi servicii, cu a fost Camera Deputaţilor şi Senat”, a declarat Sorin Grindeanu, la începutul şedinţei de Guvern de vineri.

Acesta a spus că reducerea bugetelor unor instituţii nu va afecta buna funcţionare a acestora.

„Am avut o discuţie astăzi cu preşedintele Iohannis. Am sperat spre un parcurs aşa cum a fost anul trecut. Va anunţ că şedinţa CSAT va fi marţi la ora 12,30. Am informat conducerea celor două Camere că imediat după CSAT vom avea o şedinţă de Guvern pentru aprobarea bugetului”, a adăugat Grindeanu.

”Atrag atenţia că această abordare privind construcţia bugetară nu dovedeşte responsabilitatea pe care, ca ţară şi ca stat, ne-o impun angajamentele politice şi instituţionale asumate, precum şi riscurile şi vulnerabilităţile existente în actualul context de securitate, regional şi internaţional. În acest sens, asigurarea securităţii naţionale ar trebui să fie o prioritate absolută, şi nu orgoliile politice de moment. Intenţia Guvernului de a reduce aceste bugete reprezintă un gest iresponsabil şi o gravă eroare. Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României. Reamintesc că, în baza cadrului juridic actual, proiectele de buget din domeniul securităţii naţionale trebuie să primească avizul CSAT înainte de a fi aprobate de către Guvern. (…)Când în joc se află interesul României, nu doar cel de azi, ci interesul nostru pe termen lung, scăderea bugetelor din domeniul securităţii naţionale ar însemna un atentat la siguranţa românilor”, a atras atenţia şeful statului, referindu-se la bugetul Ministerului Apărării Naţionale şi al serviciilor secrete, unde Guvernul a făcut tăieri.