Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat ‘întristat’ duminică după ce vehicule militare americane au patrulat în apropiere de granița turco-siriană cu combatanți ai Unităților de protecție a poporului kurd (YPG), organizație pe care Ankara o califică drept ‘teroristă’, relatează AFP, potrivit realitatea.net

‘Din nefericire, prezența unui drapel american alături de simbolul unei organizații teroriste numită YPG în cadrul unui convoi ne-a întristat profund’, a declarat Erdogan jurnaliștilor înainte de a pleca spre India. Unitățile de protecție a poporului kurd sunt principala componentă a Forțelor democratice siriene (FDS), o alianță a combatanților kurzi și arabi care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria și sunt susținuți de SUA.

Turcia a lansat atacuri săptămâna trecută împotriva unui cartier general al YPG în nord-estul Siriei soldate cu 28 de morți. Confruntări între milițiile kurde și armata turcă au avut loc de asemenea de-a lungul graniței. La rândul lor, SUA au trimis vehicule militare cu drapeluri americane de partea siriană a graniței pentru a efectua patrule cu membri ai YPG și a preveni orice nouă confruntare.

Sâmbătă, Recep Tayyip Erdogan a afirmat că îi va prezenta lui Donald Trump „documente” ce probează legătura dintre YPG și Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în cadrul întâlnirii lor prevăzute la 16 mai. Ankara consideră YPG drept o extensie în Siria a PKK, o organizație separatistă care duce o sângeroasă luptă armată împotriva Ankarei din 1984 și este catalogată drept „teroristă” de Turcia și de aliații săi occidentali.