După ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcție, fosta șefă a DNA a făcut un bilanț al activității sale și a anunțat ce va face pe viitor, relatează stirileprotv.ro

Laura Codruța Kovesi a susținut că motivarea lui Tudorel Toader pentru revocarea ei nu a întrunit condițiile prevăzute de lege, iar CSM a dat aviz negativ.

De asemenea, fostul procuror șef al DNA a precizat că după decizia președintelui de astăzi, procurorii ar putea ajunge subordonați ministrului Justiției.

Kovesi a mai adăugat că sistemul judiciar trece printr-un moment dificil și a criticat felul în care au fost modificate și adoptate Codurile Penale.

Însoțită de zeci de colegi, la final, Kovesi le-a mulțumit și le-a cerut să nu abandoneze lupta împotriva corupției.

Declarațiile făcute de Laura Codruța Kovesi live text:

– Președintele României a emis decretul de revocare. Așadar, mandatul meu încetează începând de astăzi.

–  Ca fost procuror șef al DNA, tot ce am realizat sau nu am realizat am consemnat într-un raport care va fi făcut public în cel mai scurt timp.

– În ceea ce privește procedura de revocare, vă reamintesc, nu a întrunit condițiile prevăzute de lege. CSM a dat aviz negativ.

– Am dovedit în fața secției de procurori a CSM că motivele invocate de Toader sunt o parte nereale, o parte neîntemeiate.

– Decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare: va exista o subordonare discreționară a procurorilor șefi față de Ministrul Justiției?

– Motivarea CCR sugerează că procurorii șefi ar putea fi subordonați în viitor Ministrului Justiției. O clarificare rămâne necesară

– Nu voi mai lucra în cadrul DNA. Voi rămâne procuror.

– Aș dori să adresez un mesaj colegilor mei, prezenți sau în birouri, și în egală măsură procurorilor din Ministerul Public cu care am lucrat timp de 6 ani ca procuror general: vă mulțumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism. Vă mulțumesc pentru rezistența și dârzenia de care ați dat dovadă în lupta cu infracționalitatea. Vă mulțumesc că ați mers înainte indiferent cât de atacați am fost, cât de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre.

–  DNA a demonstrat că legea este egală petru toți și nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage din fața legii

–  Am făcut investigații față de persoane care păreau de neatins, indiferent de funcția lor, de statutul social și indiferent de averea pe care au deținut-o

– Episodul de astăzi nu este o înfrângere

– Modul brutal în care se forțează modificarea legilor penale ne arată că vor protecție, pentru trecut, prezent și viitor

– Sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. Am văzut ce mai rămâne din legile penale, am văzut forma adoptată în Parlament în ceea ce privește Codul Penal și Codul de Procedură Penale. Am făcut și noi observații, și ÎCCJ, și CSM și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

–  Voința politică nu este pentru o justiție eficientă, este pentru încălcarea justiției

– Dragi colegi, nu abandonați, continuați să vă faceți treaba. În final, am un mesaj pentru cetățenii României: corupția poate fi învinsă, nu abandonați!

– Vă mulțumesc pentru tot ce am făcut împreună!