pensUnul dintre magistratii de tinuta ai Romaniei, judecatorul Viorica Costiniu de la Sectia a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti, fost presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, in prezent presedinte de onoare al AMR, a facut recent o declaratie incendiara la o dezbatere organizata de FACIAS, in prezenta unor parlamentari si reprezentanti ai presei si ONG-urilor, informeaza jurnalistii de la Lumea Justitiei.

Astfel, Viorica Costiniu a afirmat ca in cauzele penale in care exista documente secrete provenite de la serviciile de informatii, magistratii au fost obligati sa semneze angajamente secrete, potrivit carora vor judeca pe baza documentelor clasificate, cu obligatia de a nu le arata inculpatilor si nici avocatilor acestora. Viorica Costiniu a fost foarte categorica, precizand ca: “Angajamentele s-au semnat. Toata magistratura romana… sunt putini care n-au semnat”, scrie luju.ro.

Declaratia Vioricai Costiniu scoate la iveala faptul ca prin asemenea metode, dreptul la aparare este incalcat flagrant in Romania, cata vreme exista situatii in care verdictele de condamnare se iau pe probe la care apararea si acuzatii nu au acces. Asa ceva apare de neconceput intr-o justitie dintr-un stat democratic, dar se coroboreaza cu declaratia generalului SRI Dumitru Dumbrava, care a recunoscut public ca SRI isi pastreaza interesul in cauzele penale si ii urmareste pe magistrati pana la solutionarea definitiva a dosarelor.

Iata declaratia judecatoarei Viorica Costiniu:

“Legea sigurantei nationale s-a promulgat recent si a prevazut, sub sanctiune disciplinara… s-a introdus o litera (n.n. – Legea 255/2013 prin art. 51 a modificat art. 7 alin 4 si 5 din Legea 182/2002 si s-a dat HCSM nr. 140/6.02.2014), in care obliga, sub supravegherea unui director de securitate, a unui ofiter se securitate care poate sa ma verifice ce masuri iau in dosar, sa imi iau angajamente cu privire la instrumentarea anumitor documente care sunt in dosar. Adica ce presupune? Ca eu daca am intr-un dosar anumite documente, pot sa am acces la ele numai eu, sa-mi formez o opinie, nici inculpatul, nici avocatul nu au acces la aceste documente si eu pot sa judec dosarul si sub influenta acestor documente la care ceilalti nu au voie. Daca eu incalc, lucru pe care l-am facut o data, si pun la dispozitie si avocatului si inculpatului, sunt sustenabila (susceptibila – n.r) de sanctiune. La ce a dus acest lucru? Angajamentele s-au semnat. Toata magistratura romana… sunt putini care n-au semnat”, a declarat judecatoarea Viorica Costiniu, potrivit jurnalistilor de la Lumea Justitiei.

sursa: psnews.ro

4 COMENTARII

  1. Cum poti sa crezi asa o judecatoare cu un sot judecator corupt si care e impotriva DNAsi impotriva justitiei independente ,tot timpul a luptat pentru justitia de pe timpul lui Nastase

  2. Alta pupaza de „mare talie” a coruptilor din politica. Suna a senilitate; ” …sunt putini care nu au semnat”? Cei care iau mita si fac trafic de influienta in favoarea politicienilor nu au vrut sa dea tzatza din mana pentru o semnatura?

  3. Costiniu Viorica, a devenit magistrat de inalta tinuta ?!!! S-au scris tone de articole despre deciziile aberante ale cuplului Costiniu din justitie iar unul dintre ei fiind chiar condamnat ptr. coruptie.

Comments are closed.