comarnic-brasov

Guvernul prevede investiții de 100 milioane euro în autostrada Comarnic – Braşov începând cu 2018. Din cele cinci loturi, au fost desemnați constructori doar pentru unul. În cazul acestuia a fost aleasă o firmă deținută de un off-shore cipriot, asociat cu un controversat om de afaceri, scrie digi24.ro

Anul acesta ar putea demara proiectarea şi construcţia lotului 5 al autostrăzii Comarnic – Braşov, care va face legătura între Transilvania şi Muntenia, informează Economica.net. Autostrada Comarnic – Braşov (57 de kilometri) ar putea beneficia anul acesta de investiţii atât pentru construcţia lotului 2, Râşnov – Cristian, cât şi pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru loturile de mijloc, potrivit dezbaterilor pe marginea bugetului pe 2017 din cadrul Comisiilor de Transporturi din Parlament.

Mai exact, pentru loturile de mijloc, de la km. 115 până la km. 162, Guvernul prevede cheltuieli de 11,45 milioane de lei din credite de angajament şi încă 1 milion de lei, credite bugetare. În total, 12,45 milioane de lei pentru revizuirea studiului de fezabilitate.

De asemenea, Guvernul mai prevede cheltuieli de 459,79 milioane de lei, reprezentând credite de angajament, pentru contractele de execuţie a loturilor de la capete.

Procedura pentru lotul 1 a fost însă anulată după ce singura ofertă depusă, cea a firmei UMB Spedition, deținută de Dorinel Umbrărescu, a fost considerată neconformă. Cea pentru lotul 2, Râşnov-Cristian, a fost contestată de Strabag, după ce a fost declarată câştigătoare oferta Alpenside. Desemnarea câștigătorului a avut loc la finele anului trecut. Dacă perioada de contestaţii şi soluţionare a acestora nu se lungeşte prea mult, există şanse ca în 2017 să fie semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 2.

Cine este Alpenside?

Alpenside SRL este deținută de un anume Mihai Florin-Cristian și de un off-shore cipriot, Alpenside Holding Ltd. În 2013, această companie funcționa sub numele Util Construct Plus, iar printre acționarii săi se număra Sorin Freciu – un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Potrivit informațiilor disponibile pe Ministerul Finanțelor, Alpenside SRL are ca obiect de activitate ”lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide”.

Specialist Consulting, firma asociată cu Alpenside pentru lucrările la lotul 5, are ca obiect de activitate proiectare și consultanță în domeniul drumurilor. În mai multe licitații publice, Specialist Consulting a fost asociată cu Comnord, firmă care l-a avut ca angajat inclusiv pe Cătălin Homor, director general al CNAIR la momentul la care asocierea Alpenside-Specialist Consulting a fost desemnată câștigător al licitației pentru lotul 2.