61753Pacienţii vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o taxă pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă, introducerea taxei fiind aprobată prin hotărâre de guvern.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunțat faptul că Guvernul a aprobat HG privind coplata pentru serviciile de spitalizare, care urmează să fie introdusă de la 1 aprilie. Taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital.

Nicolăescu a precizat pentru Mediafax că în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014 aprobat de Guvern sunt trecute şi categoriile de pacienţi exceptaţi de la coplată.

Conform proiectului prezentat public în luna ianuarie de Ministerul Sănătăţii, pacienţii vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă. La acel moment, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat că nu este vorba să se plătească 5 sau 10 lei pe zi, ci va fi o singura plată, cuprinsă între minimum 5 lei şi maximum 10 lei, care se va achita în ziua în care pacientul se externează. Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Serviciile medicale spitaliceşti, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ. Excepţie fac serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.

Categoriile de asiguraţi scutite de coplată fac dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că forma finală a Contractului cadru păstrează plata medicului de familie la 50% per serviciu şi 50% per capita, şi nu 70% per capita şi 30% per serviciu, cum a fost prevăzut în prima formă a proiectului.

„Pentru spitalele publice avem câteva modificări, unele foarte dure. Una este blocarea efectuării de arierate în continuare. România are astăzi datorii de circa 4,5 miliarde de lei, acumulate în perioada 2009- 2012. Guvernul face eforturi imense să plătească în 2013 arietate de 2,3 miliarde de lei. Managerii care înregistrează arierate timp de trei luni consecutive vor fi demiși”, a declarat ministrul Nicolăescu, într-o conferință de presă.

Coplata este una dintre măsurile convenite cu FMI, în acordul de stand-by încheiat de România cu instituția financiară.

8 COMENTARII

  1. Minunata veste d-le Nicolaescu pentru d-voastra nu si pentru cei ce sufera.
    Salarii bune sa aveti domniile voastre din guvern, ca de restul ne demonstrati cum scoateti lucrurile la lumina. Foarte urat !

  2. 1Aprilie,vad ca ne aduce alte „glume”proaste in buzunare.Ne-am luat dupa Greiere,in loc sa ne luam ca profesor da munca”Furnicaa”…Acum, ce sa-i facem,tacem si inchitzim…

  3. o sa o ia-n barba domnul ministru cu aceste masuri,atata vreme cat lasi o portitza deschisa,toata lumea va intra pe ea,asadar toata lumea se va interna prin UPU,ca doar o pila are toata lumea…

Comentariile sunt închise.