Premierul Victor Ponta a anuntat, sambata, ca dintre cei cinci romani luati ostatici in Algeria, la complexul In Amenas, unul a fost ucis, iar cel de-al cincilea a fost eliberat, dupa ce MAE a confirmat,vineri, ca trei din cei cinci romani au fost eliberati.

Victor Ponta a sustinut sambata o conferinta de presa alaturi de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, pentru a informa despre situtatia romanilor luati ostatici in Algeria. Va redam mai jos declaratiile complete ale celor doi oficiali.

Declaratii Victor Ponta:

 • In urma cu putin timp, prin structurile diplomatice, ni s-a confirmat faptul ca un cetatean roman si-a pierdut viata in aceste evenimente.
 • Vreau sa exprim, in numele meu personal si al Guvernului, condoleante si compasiune pentru familia celui ce a pierit in conditii atat de tragice si sa asigur fapul ca tot ceea ce tine de ce poate face Guvernul roman in acest moment, sprijinul acordat familiei, repatrierea corpului celui decedat si toate celelalte lucruri, reper, putine, foarte putine pe care le putem face, le vom face in zilele urmatoare.
 • Ne-am facut datoria de a instiinta in primul rand familia. Am asigura consilierea de specialitate necesara si vreau sa spun inca o data ca imi exprim compasiunea si sprijinul pentru familia victimei.
 • Vreau sa transmit si vom transmite si prin canale diplomatice aceeasi solidaritate compasiune si pentru familiile celorlalte victime (din alte tari – n.red.).
 • Vestea buna, confirmata tot pe canalele diplomatice, se refera la ultimul dintre cei cinci cetateni romani aflati in zona de conflict, acesta a fost eliberat de catre armata algeriana. Se afla in acest moment in ingrijirea si custodia armatei algeriene.
 • Autoritatile romane fac toate eforturile si toate demersurile necesare pentru a afla starea sa exacta si evident de a ajunge la ambasada dupa care, alaturi de ceilalti trei cetateni care au fost salvati intr-o faza mai rapida, sa fie repatriati in conditii cat mai bune.
 • Practic 3 dintre cetatenii romani se aflau in zona, nu fusesera direct luati ostatici si orice informatie suplimentara am fi oferit in mod puvblic ar fi pus in pericol viata celor 3. Cei 3 cetateni romani eliberati anterior sunt in custodia autoritatilor romane si vor fi repatriati in cel mai scurt timp. Al patrulea, aflam in caceste momente si va urma aceeasi procedura.
 • Autoritatile romane au colaborat cu misiunile noastre diplomatice din zona dar si din alte tari si cu partenerii nostri internationali, cu guvernul algerian si cu companiile angajatoare.
 • Evident, si presedintele tarii a fost informat tot timpul.
 • Consider ca prim ministru ca autoritatile romane per ansamblu si-au facut datoria si sunt pregatite pentru momente atat de dificile cum sunt acestea.
 • Inca de anul trecut, imediat dupa atentatul terorist din Bulgaria, in cadrul CSAT am luat masuri pentru a sprijini servicii;e de informatii, structurile de lupta antiterorista. La fel vom face si in 2013, si in anii care urmeaza
 • Nu exista in acest moment nicio informatie concreta care sa arate ca exista un pericol pentru teritoriul Romaniei dar traim intr-o lume cu mula violenta si cu multe pericole.
 • Autoritatile romane trebuie sa ia toate masurile, sa aiba tot sprijiul logistic, de coordonare, de informatii pentru a asigura prevenirea si combaterea oricarui act de acest tip pe teritoriul Romaniei si de sprijini atunci cand sunt situatii precum aceasta din Algeria in salvarea vieii cetatenilor romani aflati in strainatate.

Declaratii Titus Corlatean:

 • As vrea si eu in calitate de ministru al Afacerilor Externe sa exprim intreafgga compasiune, durere si regret [entru pierderea vietii cetateanului roman, toata solidaritate cu familia indurerata.
 • In urma cu jumatate de ora am avut a patra sau a cincea convorbire cu ministrul Afacerilor Externe din Algeria.
 • Discutia ultima cu ministrul algerian ne-a adus ca informatie finala din pacate vestea cea proasta evocata, informatia cu privire la elementele detinute dinpre armata algeriana cu privire la operatiune de eliberare a unui grup mai mare de cetateni printre care ar figura, si figureaza, cetateanul roman si faptul ca operatiunea din Algeria este practic terminata.
 • Am apreciat cooperare la cel mai inalt nivel al ministrilor de Externe manifestat de partea algeriana. Celula de criza care a fost constituita inca de la inceput, cu informarea premierului, a presedintelui, cu o componenta care o cunoasteti, ca institutii – Ministerul de Externe, serviciile de informatii, alte institutii cu competente ale statului – si-a facut pe deplin datoria.
 • Spun asta pentru ca, cu deplin respect pentru presa, care, poate spre deosebire de alte ocazii, in general a inteles mesajul nostru, apelul de a dovedi rezerva in ceea ce priveste comentariile publice, pentru ca cifra de un cetatean roman care a fost cunoscuta multa vreme am dorit sa ramana asa, pentru ca din datele pe care le-am avut de la inceput in zona de conflict erau cinci cetateni romani din care era posibil ca trei sa nu fi fost inca sub controlul teroristilor, sa fie ascunsi in aceea zona.
 • Orice informatie publica privind un numar mai mare ca unu ar fi periclitat viata si sansele de scapare a acestor cetateni.
 • Ceea ce s-a intamplat acum intr-o zona departata fata de Romania, ceea ce se intampla in Mali, iata, ne afecteaza in realitatea pe noi toti si poate afecta si viata cetatenilor romani aflati in strainatate.
 • Este datoria Romaniei, in cadrul UE si in cadrul colaborarii cu partenerii internationali, sa contribuie in continuare foarte angajat la combaterea terorismului international.

Victor Ponta:

 • Foarte multe detalii legate de numele persoanelo nu se pot da in acest moment cu privire la identitatea ostaticilor nu putem da.
 • Nu am fost de acord sa se faca niciun fel de comunicare finale pana nu am avut confirmarea referitoare la deces si la salvarea ultimului cetatean roman si pana nu am avut confirmarea, acum o ora, ca familia a fost instiintata si beneficiaza de asistenta psihlogica de specialitate.

Titus Corlatean:

 • Dupa izbucnirea crizei, de la bun inceput, pe canale oficiale, de la companii si prin servicii de informatii, datele au indicat cinci romani.
 • Nu avem date cu privire la modul in care s-a intamplat aceasta drama (moartea cetateanului roman).
 • Respect dreptul de informare pe care mass-media trebuia sa il aiba insa exista anumite elemente de in astfel de situatii.
 • Va asigur ca familiile romanilor au fost in permanent contact cu autoritatile si reprezentantii romani ai companiilor internationale.

Victor Ponta:

 • Si dna Clinton, si dl Cameron si dl Hollande aplica aceleasi proceduri de comunicare ca si statul roman.
 • Am avut informatia acum o ora si jumatatea, confirmarea privind decesul unui roman si eliberarea celuilalt. Am anuntat familia si apoi presa.
 • Sedinta CSAT este confirmata pentru data de 5.

Intrebare: Cine va suporta costurile repatrierii?

Corlatean: Noi vom suporta toate costurile de repatriere.

Intrebare: Pierderea unei vieti va schimba strategia si prezenta Romaniei in Mali si in regiune?

Ponta: Pierderea unei vieti este o tragedie la fel de mare ca pierderea a 50 sau a 100 de vieti. Nu cantitatea conteaza.

Ceea ce vreau sa confirm e o anumita strategie, aceea ca Romania sa ramana implicata alaturi de partenerii sai in eforturile facute pe plan global pentru combatearea terorismului.

Vreau sa transmit un mesaj de responsabilitate, nu de panica. Nici nu putem ignora in ce lume traim, nu putem ignora ce se intampla.

2 COMENTARII

Comments are closed.