ponta-ultimele-luni-arata-ca-este-posibila-coabitarea-cu-basescu-86009-1Premierul Victor Ponta a declarat, marti dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni, ca Guvernul nu mai ia in calcul un termen pentru aderarea la spatiul Schengen, precizand ca acceptul Uniunii nu mai depinde de Romania.

„Nu mai luam in calcul un termen pentru ca e vorba in final de lucruri care nu depind de Romania”, a afirmat Premierul intr-o interventie telefonica la postul B1 Tv.

Victor Ponta a mai precizat ca motivele pentru care Romania nu va fi invitata sa adere la Schengen la Consiliul JAI din 7-8 martie „sunt cam aceleasi din 2011, (dar) o sa incercam o decizie politica pentru ca la un moment favorabil sa intram in Schengen”. Referitor la intalnirea de la Palatul Cotroceni, Prim-ministrul a declarat ca aceasta s-a desfasurat normal, avand ca tema „mandatul cu care Romania, guvernul Romaniei participa la intalnirea JAI de joi”.

La reuniunea de marti de la Palatul Cotroceni au participat, pe langa Presedintele Traian Basescu si Premierul Victor Ponta, ministrul de Interne, Radu Stroe, si cel al Afacerilor Externe, Titus Corlatean. Ponta a afirmat ca a stabilit, alaturi de Traian Basescu, inca de luni intalnirea, precum si mandatul ministrului de Interne la consiliul JAI.

In ceea ce priveste pozitia Germaniei fata de aderarea Romaniei la Schengen, Victor Ponta a anuntat ca tara noastra nu va solicita oficialilor germani un vot. „Pot sa confirm ca in fata pozitiei publice a Germaniei Romania nu va mai solicita un vot pentru ca nu se practica pe plan european. Cand ai o tara care spune clar ca se opune prin veto atunci cauti un compromis.” El a precizat ca momentan Germania este singura tara care a declarat ca va face uz de dreptul de veto in cazul in care ar fi supusa la vot aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen, insa a recunoscut ca, in cazul in care s-ar ajunge aici, Germania „nu ar ramane singura”.

Premierul a vorbit si despre zvonurile din presa care sustineau ca Franta se va pozitiona alaturi de Germania in chestiunea aderarii Romaniei la Schengen. El a subliniat ca zvonurile sunt minciuni si a cerut un ton mai moderat in abordarea problemei, atat presei, cat si ministrilor Radu Stroe si Titus Corlatean.

„Cred ca pentru Romania trebuie sa fim demni, dar moderati. Cred ca de acum incolo lucrurile trebuie sa le privim in alta cheie decat in disputa interna. (…) Nici declaratia ministrului de Interne german nu a fost cea mai moderata. Cred ca e nevoie sa fim moderati, demni si foarte pragmatici in ceea ce facem. Cel mai mare rau ni-l facem noi din Romania (…) si atunci cand le spunem celor din afara cum nu trebuie sa fim primiti in Schengen”.

Intrebat despre mesajele aparute pe contul sau de Twitter, in timpul intalnirii de la Palatul Cotroceni, Victor Ponta a explicat ca a fost vorba de o „eroare” a echipei sale de comunicare, care posta declaratiile facute de Premier luni seara la Antena3.

„Nu scriam in timp ce eram cu presedintele mesaje pe Twitter. In loc sa treaca aseara acele declaratii ale mele, le-au trecut astazi, fara sa stie ca eu ma aflu la Cotroceni. Era raspunsul meu de aseara la declaratiile presedintelui, nu aveau nicio legatura cu intalnirea de astazi”, a aratat Victor Ponta.

10 COMENTARII

  1. …afara cu nevestele lor din parlamentul european ,si atunci sa vezi lupta pentru schengen !

  2. Adica ,Ponta asta ,ajuns premier al Romaniei se transforma in premierul lui Ta-su si al mume-si,pe mosia privata..
    Cam asa lucreaza individul asta..nu cu gindul la romani si la interesul national..face doar ce vrea muschii lui si gindirea lui inversata

  3. noi ca popor sinte-m pregatiti .hoti politici stopeaza intrarea in uniune sa mai poata fura contribuabilul 1-2-3- ani pina vor da socoteala europei ce au facut cu bani dati de uniune.

  4. nu mai ia în calcul un termen? păi ce drac de calcul să ia ei cînd toți sunt repetenți la a face ceva bun în țara asta.boii dracu erea rău dacă își făceau temele și aveam liber peste tot în europa…și mă refer la toți boii din politică.au dreptate nemții!

Comentariile sunt închise.