iarna

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) ar putea prelungi codul galben de ninsori pentru sudul tarii, desi viteza vantului va scadea si vor creste temperaturile, informeaza ziare.com

De marti dupa-amiaza vor fi precipitatii sub forma ploaie, iar in noaptea de marti spre miercuri in Oltenia si Banat va aparea poleiul, a anuntat directorul ANM, Ion Sandu.

„Cantitatile de zapada, precipitatiile, pentru cele zece judete, pana maine la pranz, nu sunt foarte importante, dar sunt asociate cu vant de 50-60 de kilometri pe ora”, a precizat acesta la videoconferinta cu prefectii din cele zece judete afectate de Codul galben, organizata la MAI.

Sandu a adaugat ca de luni dupa-amiaza este posibil ca ANM sa emita din nou cod galben sau informare, explicand ca „mai cedeaza vantul, dar vor continua ninsorile in partea de sud si sud-vest”.

„Totodata, cresc temperaturile. In loc de minus 10 pot fi minus 5-6 grade, dar de marti dupa-amiaza, precipitatiile vor fi sub forma de ploaie si atunci in noaptea de 5 spre 6 este posibil ca tot in zona Oltenia-Banat sa apara polei”, a adaugat directorul ANM.

Dupa aceasta perioada, a spus el, timp de 10 zile, vor fi temperaturi normale pentru aceasta luna.

Aproximativ 3.500 de jandarmi, politisti si pompieri au fost mobilizati in cele zece judete aflate sub atentionare de Cod galben, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, inaintea videoconferintei cu prefectii.

„MAI, in judetele sub atentionare de cod galben, a pregatit pentru interventie 3.500 de pompieri, politisti, jandarmi si aproximativ 900 de mijloace iar in rezerva, in functie de evolutia fenomenelor meteorologice, 5.600 de forte”, a spus ministrul.

„De dimineata, la nivelul fiecarui inspectorat pentru situatii de urgenta este activata o grupare operativa care va monitoriza situatiile in teren”, a mai spus acesta.

De asemenea, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretarul de stat Raed Arafat, a vorbit despre faptul ca autoritatile trebuie sa acorde, in aceasta perioada, o atentie deosebita persoanelor care se afla sub dializa si femeilor insarcinate.

Raed Arafat i-a sfatuit pe prefecti sa acorde sprijin persoanele fara adapost in azilele de noapte. „Daca aceste persoane se prezinta la Unitatea de Primiri Urgente, sa nu fie trimise inapoi in strada”, a subliniat Arafat, citat de ziare.com

Directorul CNADNR, Catalin Homor, a declarat ca stocurile companiei sunt „suficiente pentru aproximativ doua luni de iarna”, iar utilajele sunt „suta la suta pregatite”.

Prefectii din cele zece judete aflate sub Cod galben au spus, in cadrul videoconferintei, ca, pana in prezent, nu au intampinat probleme.