lupeni - marturie

Miruna Inel ar vrea să-şi retragă plângerea împotriva lui Palesică. Cine este de vină acum, dacă atunci a fost vina colegei noastre Anamaria Sanda? Evident, notarul, pentru că a făcut iar publică întâmplarea. Potrivit senatorului Haralambie Voichiţoiu, a fost moral, dar nu legal. Eu aş adăuga diplomatic. A cui este vina pentru că Palesică, recidivistul, a scăpat numai cu o amendă de 1000 de lei după agresiune? Avem filmări în care Palesică îi amenință pe polițiști că ”le dă somn”. Culmea, ăla pleacă acasă pe picioarele lui. Este luat la întrebări abia după ce vuiește o țară întreagă.

Intenţia Mirunei, în opinia notarului Grigore-Adrian Mărgineanu, nu era nesilită.

„Destul de evident că nu a fost bunavoinţă, dacă, prezent la semnătură era şi avocatul infractorului”

În opinia unui om normal, neşantajat, neplătit şi neplătitor, aş zice că trebuie făcute verificări la Poliţia Lupeni, apoi la Hunedoara.

Ministrul Tobă a vrut să ia atitudine, pe valul de imagine creat, și l-a mutat pe Liviu Dumitru, șeful Inspectoratului de Poliție al județului Hunedoara, la Centrul Chinologic din Sibiu, pe post de director adjunct. Alături de el sunt cercetați alți șapte polițiști din cadrul IPJ Hunedoara, inclusiv Dănuț Mocanu, comandantul Poliției Lupeni.

Noi am avut curajul să investigăm mai departe, la Poliţia Lupeni.

Cade Liviu Dumitru, că n-a gestionat bine conflictul. Dar Dănuț Mocanu, comandantul de la Lupeni, de ce nu cade? Mai ales că a plecat din funcția de comandant de la Uricani la Lupeni nu de bine, ci cu scandal, că se certa cu primarul, se filmau unii pe alții. Acolo, la Uricani, are un istoric urât. Sunt o mulțime de oameni, cazuri despre care colegii au mai scris de-a lungul anilor, care au fost bătuți, batjocoriți și umiliți de acest om.

E ca în Spotlight, când îi mutau pe preoții pedofili dintr-o parohie în alta. Așa îi mută și pe polițiștii noștri când fac prostii.

Avem polițiste agresate fizic și verbal de el. Cunoaştem cazul unei polițiste care a fost bătută de el, urina pe ea când zbiera Mocanu și s-a mutat în alt colț de țară. Și-a pierdut familia și îi e teamă pentru copilul ei, polițist și el într-un alt județ.

Cazuri de poliţişti, bărbați în toată firea – care au fost bătuți și batjocoriți de acest om. Polițiștii nu spun de frică, întrucât orice control intern e făcut așa, să fie, dar se termină cu bine pentru Mocanu.

De când a ajuns Dănuț Mocanu la Lupeni au plecat 11 polițiști. Nu de bine. Ba, mai mult, unul dintre ei, mai curajos din fire, i-a făcut și două plângeri la DNA pentru abuz în serviciu, care acum sunt în curs de cercetare. Omul nu poate să dea mai multe detalii public, fiindcă ancheta e în curs.

Dacă polițiștii sunt tratați așa, ne mai întrebăm cum sunt tratați oamenii simpli? Avem cazul unei fete seropozitive care a fost bătută de Dănuț Mocanu, umilită și batjocorită. ”Ați merita să fiți toți închiși într-o cușcă și să vi se dea foc”, i-ar fi spus Mocanu fetei respective. Fata nu a făcut plângere de teamă, atunci, la vremea respectivă. A vorbit cu mai mulți oameni care au sfătuit-o să renunțe, fiindcă ”nu te poți pune cu el”.

Şi ne mai mirăm ca proştii, o întreagă ţară, de ce Miruna Inel nu are curajul să meargă până la capăt? Aici se poate muri cu dreptatea în mână şi nu, în niciun caz, domnilor, nu suntem fanioane în lupta împotriva turismului. Eu, jurnalistul care scrie, am fost bătut, ameninţat şi sechestrat de jandarmerie ca să îmi asum o crimă. Numai ca să scape ei de anchetă. Cu mine au mai fost 15 copii, pentru că, întâmpltător, venind de la zilele oraşului, ne-am împiedicat de un decedat şi am sunat la 112. Fiind adolescenţi ameţiţi, cea mai uşoară explicaţie a fost că „l-aţi bătut până l-aţi omorât”, ca abia după multe ore de pulane peste oase, să-şi dea seama că omul se aruncase de fapt de la etajul patru.

Dacă voi credeţi că turiştii vin acolo în număr mare, cu toate îmbârligăturile care există, noi credem că vor veni într-un număr şi mai mare atunci când va fi curăţenie.

Mai avem un caz, cel al unui jandarm al cărui păcat a fost că se plimba cu motocicleta prin oraș. E greu de crezut că, în 2016, dacă umbli cu motocicleta regulamentar poți păți ceva rău.

Bărbatul a fost săltat într-o noapte de polițiști și a fost bătut crunt în sediul poliției de aceștia, inclusiv de Mocanu, în timp ce era încătușat. Pentru că a îndrăznit să le facă plângere agresorilor, s-a trezit cu amenzi peste amenzi și cu reclamații antedatate, în care rude ale polițiștilor din Lupeni și prietenii lor îl reclamau pe băiat că deranjează liniștea publică.

”A lucrat toată miliția pentru abuzul acela”, ne-a mărturisit, sub protecția anonimatului, unul dintre polițiștii de la Lupeni. Au mai fost și alții care au confirmat același lucru.

Jandarmul abuzat, sprijinit de părinții săi, a câștigat toate procesele cu Poliția Lupeni, care acum are să dea bani acestor oameni.

Până când şi până unde sunteţi voi dispuşi să mergeţi? Dar până unde o să vă lase oamenii să mergeţi? Cu ce curaj cereţi voturi pentru alte mandate, după ce voi aţi distrus şi furat Valea Jiului şi după ce tot voi încercaţi să scuzaţi, măturaţi sau apăraţi toate aceste „crize de personalitate”, ignorând toate dovezile de pe masă?

 

Sursa text/foto/video: voceastrazii.com