Dan VoiculescuIntr-un interviu acordat ziarului Adevarul, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu considera ca rezultatele coabitarii sunt bune, dar nu crede ca Victor Ponta a pactizat cu Traian Basescu in dauna lui Crin Antonescu.

Vedem o coabitare care duduie, care merge din ce in ce mai bine: Ponta-Basescu, si o relatie care e din ce in ce mai tensionata: Ponta-Antonescu.

Nu, nu, eu nu cred ca e o coabitare care duduie si care merge bine, eu cred ca e o coabitare impusa, fortata, artificiala, care, poate, cum gandesc unii, e spre binele Romaniei. Dar aceasta coabitare este definitiv artificiala, nu-i naturala. Eu niciodata n-o sa cred ca Basescu-l apreciaza pe Ponta. Sau ca Ponta il iubeste pe Basescu.

Exista asemenea temeri, ca Ponta ar fi intors armele, alaturi de Basescu,  impotriva lui Antonescu.

Categoric nu. Deci, categoric, si subliniez, categoric acest lucru nu e real pentru simplul motiv ca tandemul, echipa Basescu-Ponta e, asa cum spuneam, un fenomen contra naturii. Nu seamana cei doi, si cand doi oameni nu seamana, nu gandesc, aproximativ, la fel, nu au viziuni cat de cat comune, nu poate fi tandem.

Dar uitati ca Ponta a mers la Consiliul European. .

Si-a atins scopul.

Procurorii au fost avizati in CSM si numiti de presedinte.

Ceea ce inseamna ca am iesit din instabilitatea in care stateam de un an de zile cu procurorii, cu prelungiri din astea. Da, practic, acum aceasta politica de, sa-i spunem, coabitare a dat rezultate bune, in afara acestei proiectii de imagine, ca ea ar avea la baza prietenia intre Ponta si Basescu. Nu are. Are interesul amandurora. Ponta are interesul sa performeze ca prim-ministru si are nevoie sa nu aiba frane, piedici din partea lui Basescu. Pentru asta, sigur ca face unele compromisuri. Iar Basescu, care stie ca se apropie finalul, si-ar dori, probabil, sa poata sa-si ia Vila Lac, pe care a pregatit-o. Sa poata sa aiba SPP pana la moarte, sa poata sa beneficieze de niste drepturi sau – poate in mintea lui – sa poate sa fie viitorul prim-ministru al Romaniei, sa fie seful NATO. Chestii de genul asta. Adica a realizat faptul ca trebuie sa se gandeasca la viitorul lui si-al prietenilor.

L-am auzit si pe Crin Antonescu spunand ca ar trebui ca Ponta sa coabiteze mai bine cu el, decat cu Traian Basescu.

Va spun din ce cauza nu se poate. Crin Antonescu nu poate sa-i ofere lui Victor Ponta ceea ce-i ofera Traian Basescu. Pentru ca Traian Basescu e inca presedintele Romaniei, are inca unele atributiuni, care sunt in Constitutie si, in afara de orice, e presedintele tarii. Crin Antonescu e presedinte de partid, e presedintele Senatului, dar nevoia de zi cu zi a lui Ponta e mai aproape de ceea ce poate sa ofere Traian Basescu, dar repet, asta nu inseamna ca relatia pe fond intre Ponta si Basescu poate fi comparata cu relatia dintre Ponta si Antonescu.

Dumneavoastra unde sunteti in aceasta relatie Ponta-Crin Antonescu-Basescu?

Eu sunt pentru a concilia, pentru a media, pentru a asigura o relatie buna intre Ponta si Antonescu. In relatia Ponta-Basescu nu ma amestec pentru ca eu inteleg rationamentele atitudinii lui Ponta, inteleg rationamentele atitudinii lui Basescu si consider ca e o perioada in care cei doi incearca fiecare sa-si rezolve nevoile. Ponta sa poata sa guverneze cat mai linistit, sa poata sa-si faca treaba, pentru ca e tanar, are un viitor politic pe care, la varsta asta, daca-l rateaza, e ratat pe viata, si aici trebuie sa fie atent. Iar Basescu e la sfarsitul unei cariere politice, daca rateaza, iar trebuie sa fie foarte atent. Deci avem doi oameni politici, unul care termina si unul care incepe. Si oamenii astia sigur ca au fiecare scopuri diferite.

USL a traversat o criza legata de cazul Rosca Stanescu. Functioneaza USL sau nu?

Da. Functioneaza si va functiona si in continuare, dar pentru ca totul evolueaza,  un act sau o gandire facuta intr-o anumita etapa se modifica, daca se trece intr-o alta etapa. USL-ul a fost construit intr-o anumita etapa si a avut un principal obiectiv: preluarea Puterii de la PDL. Cand spun PDL, spun Traian Basescu sau in primul rand Traian Basescu.  USL si-a realizat obiectivul si mie mi se pare firesc ca, in conditiile in care obiectivul unui proiect este realizat, sa treaca la un nou proiect.

Si daca ne referim la cazul Rosca…

Nu, la relatiile intre partide in cadrul USL-ului. Principiul e urmatorul: daca USL-ul este o entitate, chiar daca e formata din subentitati, trebuie sa actioneze ca o entitate. Nu poti sa fii intr-o echipa si sa joci cu echipa adversa sau sa nu pui si tu umarul la efortul echipei.

Asta vi se pare ca a facut Sorin Rosca Stanescu?

Nu, Sorin Rosca Stanescu… De-aia spuneam ca oamenii au si veleitati, au frustrari, au poate unii dintre ei ambitii pe care cred ca le pot rezolva ridicandu-se pe o anumita tema sau pe umerii altora, dar in niciun caz un individ, indiferent cum il cheama pe el, nu trebuie sa puna in pericol o constructie, mai ales de asemenea anvergura cum e USL-ul. Deci, in cadrul noului Protocol, poate ca o sa propunem ca USL sa fie formata din partidele componente, sa nu mai fie aliantele PNL-PC sau PSD-UNPR, Alianta de Centru Dreapta si Alianta de Centru Stanga.

Protocolul mai stipuleaza ca Antonescu este candidatul  USL. Ramaneti in sustinerea acestei candidaturi?

Da,  sigur ca da.

Sunt voci in PSD care spun ca un partid mare s-ar cuveni sa aiba un candidat.

Nu. Eu cred ca sunt atitudini personale ale unor membri care, ma rog, au dreptul sa aiba atitudine, dar atitudinea lor publica nu trebuie sa fie impotriva liniei si hotararilor luate in forurile de conducere ale partidelor.

Ce le spuneti analistilor sau politicienilor care afirma ca USL se rupe?

Sa-si ia gandul. USL-ul nu se rupe. USL-ul isi continua obiectivele, repet, asa cum au fost ele gandite, dar ajustarile de care vorbeam au ca scop tocmai sa se indeparteze pericolul ca USL-ul sa se rupa.

Evaziunea fiscala ar trebui sa fie prioritatea zero Vorbeati mai inainte despre problemele politicianului tanar Victor Ponta, daca rateaza. Ce-ar insemna sa rateze aceasta guvernare?

Sa rateze guvernarea ar insemna sa nu satisfaca partial sau cat mai mult din promisiunile facute. Sa nu convinga romanii ca e un tanar politician care vrea sa schimbe modul de-a face politica in Romania si anume, politica in favoarea oamenilor si nu politica in favoarea clanurilor si a intereselor de partid. Asta e principala problema. Faptul ca avem negocieri cu FMI-ul, faptul ca avem datorii de 20 de miliarde sau de 100 de miliarde, faptul ca mai dispar medicamente si apar medicamente, conflicte, astea sunt firesti intr-o tara care a fost cam in deriva in ultimii ani. Dar principala lui problema este vizavi de oameni. Vizavi de oameni care au asteptari. Cele opt milioane de romani care au votat la referendum, oamenii au asteptari si majoritatea dintre ei sunt oameni care se descurca greu, oameni care fac eforturi mari.

Ce nota ati da guvernarii de pana acum?

Guvernul  e format din ministri, si ministrii ar avea note diferite, dar, per ansamblu, as da un 7.

Unde vi se pare ca nu performeaza?

Primul domeniu unde nu performeaza sunt fondurile europene. Fondurile europene, care sunt o mare speranta a relansarii economice, nu performeaza. Al doilea domeniu unde cred eu ca ar trebui sa fie pusa ordine cat mai repede este partea sociala. Partea care se refera la modul in care statul vine in sprijinul categoriilor defavorizate. Guvernul Boc-Ungureanu ne-a lasat o chestiune dramatica. Au pornit sute, mii de proiecte, in acelasi timp, fara prioritati, nu le-au terminat, si evident ca proiectele respective nu au intrat in circuitul economic si nu aduc nimic. Evaziunea fiscala, o spun de mult, este intre 20 si 40 de miliarde de euro care se pierd pe an si care ar putea sa rezolve multe. Eu, daca as avea forta necesara, m-as concentra cu tot Guvernul, dar cu tot Guvernul, pe evaziunea fiscala. Pentru ca aceste miliarde exista. Ele nu trebuie nici aduse, nici produse, ele exista, numai ca intra in buzunarele unor smecheri care n-ar fi putut sa le fure fara concursul unor oficialitati. Sa fie foarte clar.

Nu s-a facut decontul guvernarii Boc

E un proces care dureaza pentru ca nu poti sa acuzi pe cineva pana nu ai dovezi. Avem zeci de telegondole si de furniculare din astea pornite si neterminate. Avem drumuri incepute si neterminate. Adica a fost o gandire haotica, fara sa ma refer la partea penala, ca s-a furat. Asta, ma rog, trebuie sa demonstreze cei care ar trebui s-o faca. Ce e grav e ca dureaza, dureaza mult.

Cine imparte dreptatea sa-si asume responsabilitatea Guvernarea Ponta a anuntat cateva proiecte mari, deocamdata nu sunt puse in aplicare. Unul, propus de conservatori, este reducerea TVA.

Din iunie va fi. Painea va avea TVA redus. Eu sunt convins ca TVA-ul redus va fi aplicat, chiar daca Fondul Monetar International a cerut sa explicam sursele, deja sursele sunt gandite, ele vor fi aplicate si se va aproba.

Sprijiniti deciziile luate de Victor Ponta de a sustine exploatarile de gaze de sist? De a relua discutiile cu exploatarile de minerale, cupru, la Rosia Montana?

Aici iar e o optiune. In momentul in care ai de ales intre doua rele, e bine sa alegi raul cel mai mic. In momentul in care n-ai incotro si esti sufocat, esti dispus sa faci orice ca sa nu mori. Daca gazele de sist si exploatarile si astea sunt ultima sansa si ultima posibilitate de relansare economica, Romaniei, probabil ca trebuie sa fiu de acord. Dar eu nu cred ca sunt, si revin, si revin asa cu obstinatie la cele doua, evaziunea fiscala, fonduri europene.

Revenind la dumneavoastra, va ganditi sa va intoarceti in Parlament?

Nu. Eu cred ca planurile mele in politica romaneasca trebuiesc regandite. Dar e o chestiune care anul asta nu vreau s-o dezbat pentru ca nu e momentul.

Ati mai demisionat si revenit, dupa aceea, in Parlament.

Nu, nu, nu am aceasta intentie.

Legat de un eveniment care a tinut foarte mult atentia opiniei publice, si anume condamnarea lui Gigi Becali. Este un om ales pe listele USL. Cum priviti acest lucru?

De regula, eu cu Becali n-am avut niciun fel de relatii, de niciun fel. Este bine ca sa nu ne implicam si sa nu discutam prea mult despre deciziile Justitiei. Eu nu stiu daca Justitia se poate face pe scarile Tribunalului, pe holuri, la televizor, in restaurante. Justitia trebuie facuta in sala de judecata si sigur ca judecatorii sunt cei care trebuie sa-si asume intreaga responsabilitate pentru deciziile lor. Ce as putea sa spun insa, si aici probabil ca va trebui sa discutam un pic in cadrul USL-ului, este raspunderea pe care o au judecatorii pentru deciziile care se dovedesc a fi incorecte. Exista o marja de greseala nevinovata in toate meseriile. Probabil ca poate sa existe si la judecatori, dar sunt si cazuri flagrante care duc la suferinte omenesti pentru care cineva, totusi, trebuie sa raspunda. Si asa cum stau lucrurile acum, nu prea raspunde nimeni.

Ce propuneti in sensul acesta?

Trebuie, probabil, judecat de catre Ministerul Justitiei, de cei care se pricep la domeniul asta. O forma prin care judecatorii si procurorii, ma rog, cei care impart dreptatea, sa spunem asa, atunci cand o impart stramb sa dea socoteala. Ce inseamna sa dea socoteala mi-e greu sa spun. Dar cred ca pentru un judecator, decizia cuiva de a nu mai fi judecator, de a nu mai putea sa judece, e destul de grea, pentru un judecator serios.

Ati discutat chestiunea asta sau vreti s-o discutati in USL, sau e doar o idee a dumneavoastra?

E doar o observatie a mea, nu e o idee. Si, sigur, c-o s-o ridic in USL si o sa insist sa se gaseasca o formula. Care va fi acea formula nu pot sa spun, ca nu hotarasc eu. Dar trebuie sa se gaseasca o formula si probabil ca vom lua din experienta si practica altor tari europene.

Noi spunem frumos si declaram oratoric asa, ca nimeni nu e deasupra legii. Pai daca nimeni nu e deasupra legii, si legea trebuie aplicata tuturor, si raspunderea pentru faptele fiecarui individ trebuie sa existe, nu vad de ce ar fi o categorie de oameni care sa nu aiba raspundere. Cum e si cazul lui Traian Basescu. Zici ca are imunitate. Dar imunitatea lui e egala cu a parlamentarilor. Faptul ca da o palma unui individ nu poate fi anulat de imunitatea prezidentiala sau parlamentara.

Vorbeati despre soliditatea USL.

Am vazut cazul Rosca Stanescu. Au mai existat tensiuni legate de persoane, cum ar fi Sebastian Ghita. E ce spuneam mai devreme,  indivizii, oamenii creeaza probleme partidelor. Si nu numai partidelor si nu numai in USL. Peste tot unde sunt probleme in institutii, sunt datorate oamenilor din institutiile respective.

Exista o rivalitate si in cele doua trusturi de presa al lui Sebastian Ghita si al dumneavoastra. Va afecta USL?

Nu, nu cred, cu toata modestia, ca Sebastian are trust de presa. Adica rivalitatea poate fi intre doi elefanti, nu poate fi rivalitatea intre un elefant si o broasca. Este perceptia dumneavoastra.

Interviu realizat de ziarul Adevarul

5 COMENTARII

  1. cat este in libertate, coabitarea e buna ptr ….varan . cand v-a ajunge la mititica sa vezi cum se v-a schimba ! mult nu mai este ! deja a inceput sa-l …perie pe plagiator

  2. Varanu ala care musca si mori lent dupa patronu antenelor ai urmarit penal de 7 ani cred mai trec 3 si scapa datorita lui Ponta si Crin ca daca mai era pdl era ascuns

Comentariile sunt închise.