EPSON DSC pictureLa Timișoara 400 de avocați au dat statul în judecată pentru că nu vor să plătească degeaba contribuția la asigurările de sănătate. Unul dintre ei a câștigat deja procesul. În 10 ani nu a decontat nici măcar un leucoplast, dar statul îl obliga să-i plătească numai pe ultimii cinci ani suma de 80.000 de lei. Avocatul spune că a primit dreptul să nu plătească nici un leu. Instanța a stabilit că titlul de executare silită nu produce efecte juridice pentru că a fost emis cu încălcarea procedurii. Cu alte cuvinte avocatul a reușit doar să împiedice executarea silită pe motiv că nu i s-a comunicat procedural datoria. Cel mult poate scăpa de plata penalizărilor. Dacă vrea să nu plătească deloc, niciodată contribuția de sănătate, el trebuie să dea statul în judecată din nou cu o acțiune formulată expres în acest sens

Avocatul Florin Kovacs din Timișoara a dat în judecată Casa Națională de Asigurări de Sănătate și a câștigat dreptul de a nu fi executat silit pentru o datorie de 80.000 de lei pe care o avea la Casa de Asigurări.

„Cei de la Casa de Sănătate au considerat că pentru cinci ani le datorez 80.000 de lei. Eu am dovada că în ultimii 10 ani nu mi s-a decontat nici măcar un leucoplast. Nu aveam de ce să plătesc acești bani”, a declarat Kovacs.

Kovacs spune că a fost inspirat în demersul lui de președintele Traian Băsescu. ”Ca și președintele meu, eu ori de câte ori am avut o problemă de sănătate am mers în străinătate pe banii mei. Am și asigurare privată de sănătate”, explică avocatul. Acesta spune că a câștigat procesul intentat CNAS pentru faptul că deși i s-au calculat ”datorii” între avocatul Florin Kovacs și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș nu a existat niciodată un contract de tip asigurat – asigurator.

”Mai mult decât atât, Casa de Sănătate nu este organ fiscal să impună sume. Să înțelegem exact termenii: vorbim de o contribuție la fondul de sănătate, or contribuție înseamnă una și impozitul alta”, explică avocatul.

„Negociați-vă beneficiile pentru plata dată”

Florin Kovacs spune că dacă peste câțiva ani îi mai vine o citație asemănătoare celei pentru suma de 80.000 de lei, va da din nou în judecată Casa de Sănătate. Avocatul speră ca exemplul lui să fie urmat de toți românii, care să nu mai plătească orbește nimic, fără să negocieze beneficii pentru plata dată. ”Cred că reușita mea îi învață pe oameni să nu se mai lase jecmăniți de Casa de Sănătate. Oamenii pot să înțeleagă acum mai bine că e o diferență mare între taxele și impozitele la stat, obligatorii, și contribuția la fondul de sănătate. Orice român are dreptul să negocieze cu Casa de Sănătate un contract, și trebuie să o facă, pentru că altfel, e un câștig unilateral: omul plătește și nu beneficiază de mai nimic pentru banii dați”, a mai declarat avocatul.

Deciziile de impunere sunt nelegale

Conform unei analize a unui portal de specialitate juridică, www.juridice.ro, deciziile de impunere emise pe baza veniturilor comunicate de ANAF sunt nelegale. Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) , toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, fac parte din una sau alta dintre următoarele categorii de asigurați: asiguraţi obligaţi la plata contribuţiei (plătesc direct contribuţia, calculată în funcţie de veniturile realizate – ex: liber profesioniştii, angajatorii pentru angajaţi etc); asiguraţi fără plata contribuţiei (sunt exceptaţi de la plata contribuţiei, prin lege, de ex. Copiii); și asiguraţi cu plata contribuţiei din alte surse (plata contribuţiei se realizează din alte surse, fără legătură cu veniturile realizate, de ex. şomerii, pensionarii etc.

7 COMENTARII

  1. Faceți o emisiune cu el si modul prin care a reușit sa nu mai plateasca la stat. Merita toți banii. Daca toată populația va fi informata va putea alege unde sa plateasca. La stat sau la privat.

    • Aici vb de SISTEMUL lui Mitica de Futbal,sau de al lui Beerbecali de la Steluta cea care da cosmaruri nocturne…?!Ca de Sanatatea noatra a turor, nici nu poate fii vorba.Doar de jecmanirea banilor nostrii.

  2. Ce inseamna asta,instigare?Cei care fac asa ceva ar trebui exclusi definitiv de la dreptul de a avea asistenta medicala in Romania.Pai nu ajunge ca si-asa sistemul medical romanesc este in situatie jalnica?
    Si-asa sunt foarte multi oameni care nu platesc,ar trebui facut ceva ca sa poata si ei sa plateasca.
    Cred ca organizarea lasa prea mult de dorit si acesta este principalul motiv pentru care exista astfel de „scapari”,dar cu un ministru ca asta de il avem acum,la ce va asteptati?

    • Ai un punct de vedere corect pana la un punct.
      In realitate:
      Asigurarea de sanatate platita de toti oamenii care o platesc in Romania nu a adus nici o imbunatatire a calitatii serviciilor.
      In acelasi timp tot in Romania exista retele private de sanatate unde platesti (in mod corect actul medical) similar cu ce platesti in spitalele de stat (micile atentii, + medicamente + costul interventiilor cu toate ca se plateste asigurarea asta de sanatate)
      Daca te-ai uitat pe fluturasul tau, vei vedea ca suma pe care o dai la sanatate, ai putea sa o folosesti in mod mai inteligent platind la un asigurator privat.
      Daca ar fi legalizata optiunea de a alege asigurare privata sau jumulirea contributiilor de catre stat, tot statul trebuie sa vina cu un plan prin care daca majoritatea cetatenilor ar fi asigurati privat, chiar si in acea situatie spitalele de stat sa functioneze.
      Problema adevarata nu e daca sa se ia sau nu banii de la toti de la care se ia ci unde se tot duc banii astia, avand in vedere ca daca intri intr-un spital de stat trebuie sa vii cu bani, medicamente si tot ce iti trebuie de acasa, chiar si o parte din instrumentar.
      Cine a avut de-a face cu spitalele stie ce spun.

Comentariile sunt închise.