ion_tiriac

În urmă cu doi ani, jurnalistul Mihai Pâlşu devoala, într-un prim episod dintr-o anchetă uriaşă, caracatiţa dintr-un megadosar de corupţie în care au fost implicaţi politicieni europeni şi români, oameni de afaceri precum Ion Ţiriac, Dinu Pescariu sau Claudiu Florică. Până acum nici unul dintre ei nu a fost condamnat pentru implicarea în acest caz.

Asta explică de ce Ţiriac ţine cu hoţul şi nu cu prostul care, până la urmă, e poporul român.

Fragment din primul episod din ancheta lui Mihai Pâlşu despre EADS:

prima-schema-fraudei-eads-tiriac-episod-1

„În această secţiune vă ofer informaţii obţinute din mai multe surse şi din documente oficiale. Vom vedea cum relaţiile cimentate după ani buni de afaceri oneroase duc la jefuirea banului public. Vom vedea cum Filiera Ion Ţiriac a pus la cale o afacere de sute de milioane de euro. Din această afacere proastă pentru România, gaşca lui „Mustaţă” a obţinut un profit ilegal de peste 15 milioane de euro. Să urmărim săgeţile negre!

Ion Ţiriac este liantul care a unit miniştrii români cu afaceriştii germani şi francezi. La acea dată, Ţiriac făcea afaceri cu ministrul Ioan Rus: comerţ cu automobile. De asemenea, pe Ţiriac îl leagă de Dieter Zetche, actualul CEO Daimler Chrysler, o prietenie cimentată în România încă din anii ’90, graţie autoturismelor produse de nemţi. Mai precis, „Mustaţă” a obţinut condiţii foarte avantajoase, prin intermediul lui Zetche – şeful de vânzări la Daimler la acea vreme -, să comercializeze automobile Mercedes în România, adică să deschidă o piaţă nouă.

În vara primilor ani de democraţie, pe strada Kalinin, actuala Mircea Eliade, în dreptul casei închiriate de Ion Ţiriac de la stat, la preţ de nimic, zeci de remorci încărcate cu 6-8 Mercedesuri staţionau pentru scurte perioade de timp. Sutele de autoturisme nu au fost vândute niciodată în România. Ele au fost trimise de Ţiriac în ţările arabe, pe pieţe emergente. Motivul? Diferenţa dintre preţul de achiziţie preferenţial şi cel de vânzare normal pe o piaţă emergentă depăşea jumătate din valoarea unei maşini. Unde au ajuns aceşti „bani frumoşi”? La Ţiriac şi Zetche. Apoi, Ion Ţiriac a mai dat un tun automobilistic: deşi nu întrunea condiţiile vitale, firma lui a achiziţioant de la Daimler, graţie aceluiaşi Zetche, autobuze pe care le-a vândut la… RATB. Povestea cu „uite aerul, nu-i aerul condiţionat în autobuze” o ştie toată lumea! Banii s-au plătit conform contractului, pentru autobuze dotate cu aer condiţionat! Au mai fost şi alte afaceri din care binomul Ţiriac-Zetche a obţinut sume mari de bani în detrimentul companiei Daimler şi a statelor german şi român.

Prin intermediul lui Zetche, Ţiriac l-a cooptat în filiera lui pe Cancelarul german Gerhard Schroder şi pe Stefan Zoller, CEO EADS Germania până în 2012.

Ion Ţiriac a avut realţii foarte bune şi cu fondatorul concernului francez LAGARDERE SCA, Jean-Luc Lagardere. Începând cu 2003, „Mustaţă” „serveşte” o lungă şi prosperă relaţie economică cu Arnaud Lagardere, fiul lui Jean-Luc şi urmaşul la tronul LAGARDERE SCA. În urmă cu câţiva ani, Arnaud Lagardere a fost la un pas de a intra în faliment.

Grupul LAGARDERE SCA împreună cu Fundaţia Secolul XXI, unde a fost preşedinte Victor Ponta, au deţinut în co-proprietate postul Radio XXI. Ion Ţiriac a fost destul de dibaci încât să-l bage pe gât lui Lagardere pe promiţătorul tânăr politician Victor Ponta”.

 

Citiţi articolul integral pe secundatv.ro