Miliardarul Paul Singer are o serie de estimări sumbre pentru Wall Street şi a construit un fond de investiţii de 5 miliarde de dolari, pregătindu-se pentru ceea ce el a descris ”un iad care aşteaptă să se dezlănţuie”, scrie Marketwatch, relatează Ziarul Financiar, conform stiripesurse.ro

Singer, care conduce fondul de investiţii de 33 de miliarde de dolari Elliot Management, a scris într-o scrisoare recentă către acţionari că tendinţa acţiunilor de a levita mai sus decât ar trebui, precum şi volatilitatea scăzută din piaţă, cel mai probabil vor duce la un masacru pe termen scurt în pieţele financiare.

”Având în vedere determinarea factorilor de decizie în cadrul politicii monetare de a face orice pentru a preveni următoarea prăbuşire a pieţei, credem că volatilitatea scăzută şi actul magic de levitaţie al acţiunilor va eşua. Şi atunci iadul se va dezlănţui, un scenariu lamentabil care va reprezenta o oportunităţi care sunt în aceeaşi măsură efemere şi extraordinare. Singura modalitate de a beneficia de pe urma acelor oportunităţi este să avem deja acces la capital”.

Fondul de hedgeing a strâns 5 miliarde de dolari în ultimele săptămâni, iar banii vor fi puşi la ”lucru” când încrederea investitorilor le va da undă verde.

Scepticii creşterii abrupte a Wall Street-ului din ultima perioadă, care s-a născut pe fondul promisiunilor lui Trump pentru creştere, vin în lumina reflectoarelor mai devreme decât se aştepta, şi prezic un eşec inevitabil al preşedintelui de a-şi ţine promisiunile, lucru care ar putea trage în jos în mod violent pieţele.

Singer este printre aceia care se tem de acest scenariu. El pariază că o recesiune economică este la orizont, şi crede că, având în vedere că dobânzile sunt deja la nivele ultrascăzute, Rezerva Federală nu va mai putea oferi un tampon de relaxare suficient, cum a făcut în criza din 2008-2009.

Singer, care a fost un critic vocal împotriva lui Trump, s-a întâlnit cu preşedintele faţă în faţă la Casa Albă, şi, potrivit rapoartelor, a donat bani pentru inaugurarea sa de pe 20 ianuarie.

Fondul american de investiţii Elliott controlează pe piaţa românească Fondul Proprietatea prin intermediul Manchester Securities şi Beresford Energy Corp, fiind cel mai mare acţionar, cu 22% din capital.

FP are o capitalizare de 9,31 mld. lei, ceea ce înseamnă că participaţia fondului Elliott are o valoare de 2,04 mld. lei (445 mil. euro). Fondul american Elliot, înfiinţat de miliardarul Paul Singer, supranumit în cercurile financiare internaţionale Bestia Neagră sau Vulturul de pe Wall Street pentru modul în care a câştigat miliarde de dolari de pe urma unor companii şi naţiuni falimentare, are în administrare la nivel global active de 27 mld. dolari, potrivit Forbes.