Parca iti vine sa spui ca e pacat ca s-a terminat perioada de inscriere a candidaturilor pentru alegerile parlamentare 2012 caci s-ar fi batut partidele pe Saramet, Cercel- Duca, Diaconescu – presupusii capi ai retelei bancherilor despre care aflam zilele acestea cum, ajutati de functionari din Senat, AVAS, ANAF si MECMA au luat credite cu acte false de milioane de Euro. S-ar fi intalnit cu parte din mai experimentatii lor colegi gen Dan Voiculescu sau Cristian Rizea avand dosare penale in diferite stadii de cercetare, actuali parlamentari care recandideaza pentru un nou loc de senator sau deputat.

Asa cum arata lucrurile la acest sfarsit de an 2012, daca esti evazionist, santajist, proxenet, valutist, traficant de carne vie, locul tau este in Parlament. O discutie convingatoare cu persoana potrivita din partid l-ar putea plasa pe oricine (chiar pe oricine, indiferent de studii, nivel de intelegere al misiunii unui parlamentar!) in bancile parlamentului, ajungand in scurt timp unul dintre legiuitorii tarii. De la faptul ca toate stirile transmise zilnic despre parlamentarii romani nu fac decat sa povesteasca despre bataliile acestora pentru imunitate ca sa nu fie anchetati, perchezitionati sau arestati si pana la impunitatea tot mai prezenta prin sfidarea unor decizii definitive ale instantelor pe care aceiasi parlamentari refuza sa le puna in aplicare, toate spun, de fapt, un singur lucru unui asemenea interlop: exista un loc in care”Nimeni nu e mai presus de lege” nu se aplica. Asemenea personaje cu minte putina dar tupeu in exces nu au dubii intelectuale cartaresciene fata de intrarea in politica.

Calitatea morala si profesionala a deputatilor si senatorilor se degradeaza alarmant. Din pacate semnalele constante ale societatii civile de-a lungul intregului mandat raman fara ecou spiritul civic fiind destul de absent in comunitatile din Romania. Cum cea a intregii societati este deja degradata, ar spune unii, nici Parlamentul nu poate fi mai presus. In ce ma priveste cred chiar contrariul si fac Parlamentul responsabil pentru faptul ca Romania stagneaza daca nu se afla chiar in regres in ceea ce priveste modernizarea ei. Parlamentul trebuie sa fie altfel, nu poate merge si asa, el trebuie sa fie mai educat, moral si vizionar ca sa determine in sens pozitiv modernizarea tarii.

Prezenta beizadelelor, a muzicienilor, a actorilor, a nevestelor sau amantelor oficiale, pe listele de candidati ale partidelor explica pe de o parte incrancenarea partidelor sa acapareze cu orice pret puterea dar si impotenta conducerii partidelor de a atrage alaturi oameni de afaceri cinstiti cu posibilitatea de contribui la sustinerea financiara a partidelor. Conducerea partidelor se complace in stadiul actual in care risca sa devina sclavii intereselor „clanurilor butoane”. Niciodata ca pana astazi conducerea partidelor nu a fost mai dependenta de baronii locali, conectati la bani pentru ca tot ei au alimentat din bani publici asa zisa patura a afaceristilor locali. Ei sunt cei care au decis candidatii. In principiu nu ar fi nimic rau in ca viata financiara a partidelor se descentralizeaza concomitent cu cea decizionala, in realitate lipsa unui echilibru datorita vulnerabilitatii centrului a dus la cresterea periculoasa a puterii polilor locali. Acolo, in plan local, controlul asupra finantarii partidelor devine complicat daca nu imposibil prin absenta cvasi-totala a mediei, a ONGurilor, a mencanismelor de control civic in general.

In fata acestei realitati, oamenii normali cu suparari dar si idei constructive trag tot mai des concluzia ca politica nu e pentru ei. Si se retrag in rezistenta individuala. Spirala contraselectiei e evidenta. Esecul Romaniei moderne e clar in fata noastra. Cu toate acestea raman la convingerea ca exista destui oameni inteligenti si onesti sa conduca tara asta, le lipseste curajul sa ii dea intr-o parte pe cei de la butoane. Un singur lucru e cert: intre 2013 – 2016 exista posibilitatea sa ajungeti fata in fata cu politicieni de calitate, dar nu va asteptati sa fie parlamentari. Au avut grija presedintii de partide sa ingroape credibilitatea si asa scazuta a parlamentului.

12 COMENTARII

  1. SALARIUL unui parlamentar in medie este de 900 euro/luna, corect?! cum justifica orice parlamentar din acest deloc important salariu toate colectiile de arta, arme, jetoane sau de masini, diamantele, vestimentatia, padurile, garlele, penthouseurile pe care le detin?!
    cat de moral sa fii incat sa te cheme in continuare parlamentar DOAR PENTRU ASEMENEA SCOPURI?! cat de moral sa fii sa te cheme in continuare parlamentar si sa nu vezi ca toate preocuparile tale copiaza un stil aproape REGAL si IMPOTENT al unei epoci demult apuse.

    „Iata cum aduna banii parlamentarul roman (Opinii)

    Senatorii si deputatii nostri sunt oameni cu slujbe full-full time. Pentru ei somajul este o notiune despre care au auzit ca strica ratingul de tara, se gaseste in studiile lunare ale Institutului National de Statistica si este doar un cosmar destinat plebeilor.

    Parlamentarii devin altruisti cu colegii de banca legislativa, vanzandu-si reciproc ponturi si foarte familiarizati cu tratatele care abordeaza modalitati de reproducere a banilor. Interesul national constituie pentru ei un simbolic bun de patrimoniu, un bibelou de portelan cu existenta efemera, cel putin in mandatul lor de alesi cu stea in frunte.

    Faptul ca se afla in cea mai dispretuita rubrica a sondajelor inaintate spre rumegat „alora din teritoriu” nu le produce o cat de infima tresarire. Sunt in mijlocul bucatelor macar pentru patru ani. Atunci, carpe diem! Au la dispozitie destule toamne in care-si pot numara bobocii din cuibarele captusite cu bancnote puse grijuliu la eclozat.

    In medie, alesii nostri castiga 55.000 de lei anual, ceea ce inseamna vreo 4.600 pe luna. Convertit, cam 13 pensii asigurate supravietuirii si aproximativ 6 salarii minim salahorizate pe economie. Serviciul nasterii legilor pentru domnii cu gulere scortoase dureaza fix 9 luni dintr-un an, iar timpul efectiv de lucru in Parlament atinge cu greu 3 zile pe saptamana.

    Joi, la comisii, bate vantul, in vreme ce vineri si sambata se da buzna in colegii, acolo unde ia-ma de unde nu-s. Astfel, la o slujba efectiva de maximum 90 de… mai mult

    Luni, 18 Iulie 2011, ora 22:45″
    text preluat din ziare.com

  2. Nu pot sa uit cand in 2010 si inceputul lui 2011, politicieni ai unui partid reformist spuneau, referitor la criteriile de integritate,ca ia mai da-o incolo si pe asta ca si asa a ajuns europarlamentar pe spatele nostru ca altfel o mancau cainii.Numai cand sunt la spanzuratoare o flutura cu tupeu folosindu-se de profesionalismul si „bunatatea” sa.

  3. da asa este.Atunci cand spui ca nu mergi la vot ca nu ai pe cine vota te inseli,dupa parerea mea oameni egoisti cauta intotdeauna scuze,nu stiu ca fiecare individ reprezinta „o catime” din ceva.

    • Articolul e semnat Adrian Moraru. Nu este ruda cu Radu Moraru. Ati nimerit gresit!

  4. Asa este oameni buni nu intra in cursa,pentru ca sint” maziliti”de clanurile deja instalate intoate judetele tarii care controleaza pri toate increngaturile care si le-au creat,(cumetrii,casatorii mixte inte clanuri (asemeni coroanei regale) ,numai aici vorbim de badaranie si tupeu a regulei care are mai multa forta, tupeu si bunuri material ,ala conduce prin asocierecu cei asemeni lui,lege se vede ca nu poate face mare lucru,iar cei care stau deoparte,sint „neputinciosi”cum sa te prinzi in gura cu cei puternici?te devoreaza.

    solutia totusi ar fi sa nu ne dam batuti,ca orisicum nu mai avem ce pierde.
    Despre recitarea lui Neamtu la deschiderea campaniei electorale a ARD,antenele l-au „desfiintat” pt citeva versuri absolut firesti in stadiul Rominiei actuale ,fara a instiga la genocid national,usl-ul foloseste acelas procedeu ,diversiunea ,improscind cu noroi in tot si in toate ce se incearca sa le tina piept la toate minciunile si directia in pe care mergem.
    nu putem sa emigram toti din romania,trebuie sa ne asezam la masa pt a negocia viitorul acestei natiuni si asa incercata de soarta macar pentru copii si nepotii neamului nostu. fara a suna saua a ma gindi la a fi nationalist,ci la ideea de a putea trai cinstit si linistit intr-o tara si o europa in care nu ti-e frica sa spui ce te doare, si sa faci lucrurile sa mearga mai bine nu numai pentru noi personal ci si pentru cei din jurul nostru.

  5. „Abandonul oamenilor buni” se explica prin faptul ca oamenii rai. desi sunt putzini, au FOARTE MULTA influenta, CHIAR prin ce se explica in articol. Daca oamenii rai- dispunand de resurse financiare aprope inepuizabile- CUM credeti ca li s-a putea impotrivi cetatenii onorabili? S-a vazut ca de fiecare data cand un cetatean onest al acestei tzari doresc sa puna „pe tapet” actiunile penale ale mafiotilor, acei cetateni sunt tinta atacurilor care urmaresc discreditatea si marginalizarea acestora Sistemul mafiot ationeaza atat de organizat incat am ajuns, noi romanii, sa nu mai avem incredere aprope in nimeni. De fiecare data am mers la vot incercand sa schimbam ceva in starea mizerabil in care se scalda Romania, dar mafiotii au stiut de fiecare data cum sa ne „fenteze”: au facut aliante parlamentare contra naturii. Mergem la vot si votam cetatenii care au dovedit ca sunt imposibil de cumparat sau santajat. Oamenii astia se gasesc NUMAI IN ARD!

    • Singuri, izolati, oamenii buni nu au sansa sa se impotriveasca cu sorti de izbanda, dar multi impreuna pot elibera tara de caracatita. Pentru ca tara suntem noi, romanii iar puterea celor rai si putini tot noi, inconstienta sau/si indolenta noastra am abandonat-o in mainile lor.
      Atata timp cact ii acceptam tacit, prosti ar fi sa nu profite. Noi, romanii ne-am abandonat interesele noastre, ei le urmaresc pe ale lor.

      Imi place titlul articolului ; ar trebui sa-l etalam peste tot, sa-l repetam zilnic :

      „Exista un lucru mai rau decat oamenii rai! Abandonul oamenilor buni!”

  6. Personal nu cred că oamenii buni se feresc să intre în politică. Mai de grabă ei sunt obstrucţionaţi de către oamenii răi să facă acest gest, avànd în vedere că aceste lichele dispun de forţă financiară şi influenţă în partid şi care au tot interesul în a menţine starea de mocirlă în care se găseşte clasa politică actuală, urmărindu-şi cu cerbicie propriile interese.
    Doar prin votul nostru responsabil, putem pune presiune şi ameliora această stare de fapt, altfel…………

  7. Acelas lucru il auzim de ani de zile ca oameni buni fug de politica,mi se pare ca fug de responsabilitate.Nu credeti ca vinit timpul sa iasa din aceasta carapace? sa ajute tara sa iasa din mocirla pina nu este prea tirziu.De ce inaintasi nostri care au crezut intr-o idee au putut, sau sacrifict dindu-si vieta si acum ca este mult mai usor sa lupti INTELIGENTI acestei tari se lamenteaza.Sint satula de aceeas lozinca TREZITIVA FRATILOR!

Comentariile sunt închise.