Verestoy-AttilaÎnmulțirea defrișărilor pădurilor din România a coincis cu implicarea în afacerile cu lemn a familiei politicianului care apoi avea să fie poreclit “Drujba lui Dumnezeu”. Attila Verestoy spune că “titlurile” i-au fost date de adversarii politici și nu au legătură cu realitatea.

În 1989 exporturile României au fost înregistrate pentru prima data în bazele de date ale Organizației Națiunilor Unite, țara noastră exportând în ultimul an de comunism lemn prelucrat sau bușteni în valoare de 646 de milioane de dolari și mobilă de 1,5 miliarde de dolari. În 1998, familia unuia dintre cei mai longevivi politicieni din România era implicat din ce în ce mai mult în afacerile cu prelucrarea lemnului. Este vorba de Attila Verestoy, cel care avea să devină liderul din umbră al UDMR. 

Jurnalism Independent, se arată că 63,4% din producția de cherestea se îndrepta spre Ungaria, iar exportul a fost dirijat prin firme din Miercurea-Ciuc (Carhent Impex SRL, Korax SA, Vulturul SRL – apropiate șefilor Direcției Silvice), Odorheiu Secuiesc (Ivo Impex, Alimpex SA), Sf. Gheorghe (Sumulur SRL, Prod Com Cerbul, Tamaris). Sursa aici: https://www.crji.org/articole.php?id=4045

 „Drujba lui Dumnezeu”

Printre acestea, Ivo Impex a fost înființată în 1991 de Verestoy, care apoi l-a lăsat să se ocupe de afaceri pe fostul său cumnat Ferenczy Karoly. Acesta și sora senatorului UDMR s-au separat în urmă cu doi ani.

După doar câțiva ani, implicarea Ivo în tăierile de păduri devenise suficient de semnificativă cât să fie amintită amintită de reprezentanții Ministerului Mediului care au avut curaj să precizeze numele unei firme cu legături spre familia Verestoy. Inspectorii notau că societatea ar tăia excesiv zone împădurite din Harghita, conform aceluiași material publicat de Centrul de Jurnalism Independent.

Tribunul Corneliu Vadim Tudor a speculat afacerile senatorului UDMR și l-a denumit imediat „Drujba lui Dumnezeu” sau „Kerestoy”. Așa s-au născut poreclele celebre ale senatorului UDMR.

Attila Verestoy: „Eu nu am tăiat păduri!”

Rep.: Cine v-a spus că sunteți Drujba lui Dumnezeu?

V.A: Adversarii politici, dar nu este nimic adevărat.

Nu ați făcut afaceri cu …?

Nu, dacă vă uitați, eu nu am fost niciodată implicat în firme care au tăiat păduri. Niciodată. Puteți verifica!

Atunci cum vă explicați legenda care s-a creat în jurul dumneavoastră?

Au fost acuzațiile unor adversari politici. Unul dintre ei lucra la Administrația Bazinală Mureș (Teodor Giurgea n.r.) și el a spus în urmă cu câțiva ani că inundațiile din zonă se produc din cauza defrișărilor produse de mine. L-am dat în judecată și am câștigat.

Vă supără că vi se spune Drujba lui Dumnezeu?

Nici nu mai contează, important este faptul că nu este adevărat. Repet, eu nu am tăiat păduri. Alții au făcut-o și ca să se ascunsă, au spus că eu defrișez. Asta este adevărul!

Afacerile liderului UDMR

În ciuda declarațiilor senatorului UDMR, familia sa nu a fost străină de afacerile cu lemn de după Revoluție. Chiar și acum, soția sa este cenzor la o fabrică de mobilă, iar cumnatul conduce două societăți cu legături în acest domeniu.

attila

ÎNCEPUTURILE. În anii ‘90, Attila Verestoy era implicat direct sau prin rude/apropiați în mai multe firma care aceau activități în domeniul prelucrării lemnului. Este vorba de Ivo Odorheiul Secuiesc, Famos Odorheiul Secuiesc și Metwooplast Odorheiul Secuiesc.

La Famos, Verestoy controla societatea prin Programul Angajaților Salariați care era acționarul majoritar.

În cadrul Ivo și Metwooplast, cumnatul parlamentarului UDMR, Karoly Ferenczy, deținea controlul.

ASCENSIUNEA. Cu banii obținuți din afacerile cu lemn, Verestoy a făcut investiții în mai multe firme, Trans Aluminiu, Hungastro, Junior Com Odorheiul Secuiesc, Mes SA Slatina, Mes Sem Slatina, Matrita Odorheiul Secuiesc, MHS Trucks, Bavaria Leasing București.

Bavarian Leasing îi avea ca acționari pe Constantin Radu Catafnat, Daniel Dăianu, Valeriu Romulus Șerban Patriciu (fratele lui Dinu Patriciu), Automobile Bavaria și Michael Horst Schmidt. Acesta din urmă este un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, cel căruia i-a pus la dispoziție un apartament în București pe perioada campaniei electorale din 2014.

Citiți articolul integral pe cetateanul.net