Studiul realizat de Institutul pentru Politici Publice(IPP) releva faptul ca Sistemul Electronic de Achizitii Publice nu contribuie in acest moment nici la formarea unui mediu de afaceri competitiv, nici la cresterea transparentei despre modul in care se cheltuiesc banii publici în România.

Concluziile unui sondaj, realizat recent de IPP, pe marginea achizitiilor publice arata ca aproape 90% dintre romani cred ca procesul de achizitii publice din Romania este unul corupt, ceea ce demonstreaza ca Romania are o grava problema de credibilitate in ceea ce priveste cheltuirea banilor publici.

Reprezentatii IPP spun ca „anual, in SEAP se inregistreaza peste 80.000 de proceduri de atribuire de contracte din bani publici, insa informatiile despre derularea contractelor nu sunt disponibile in prezent de o maniera centralizata si usor accesibila publicului. Sistemul electronic, ca de altfel intreaga legislatie din domeniu, nu au fost concepute din perspectiva respectarii dreptului cetateanului la informatii, acesta fiind si beneficiarul ultim al oricarei investitii din bani publici”.

Un exemplu concret in acest sens este „un contract pentru o lucrare de modernizare a unui drum judetean in valoare de peste 40 de milioane de euro, incheiat de un Consiliu Judetean cu firma care, intamplator castiga cei mai multi bani din contracte cu statul, ajunge sa fie modificat de nu mai puţin de 10 ori, iar valoarea insumata a actelor aditionale la contract sa fie mai mare decat valoarea contractului insusi – iar aceste informatii nu sunt cunoscute decat de cele doua parti direct implicate, ca si cand investitia nu s-ar realiza pentru interesul cetatenilor”.

Studiul mai releva faptul ca „nu exista in prezent niciun minim sistem de referinta al preturilor la care autoritatile contractante achizitioneaza de pe piata bunuri din aceeasi categorie, IPP constatand ca uneori diferentele de pret pentru anumite produse sau servicii sunt de la simplu la dublu. Daca ar fi existat o minimă preocupare pentru standardizarea in intervale rezonabile a preturilor la care autoritatile publice achizitioneaza diferite servicii si produse, am fi avut o economie din bugetul total de achizitii de circa 23% – adica aproximativ 4,5 miliarde de euro în 2 ani de zile, o economie care ar fi acoperit un sfert din bugetul anual de pensii”.

Cititi aici studiul integral.

 

9 COMENTARII

  1. Exact ce va spuneam si eu: nu exista si nu se vrea un sistem de preturi unitare lei/km, lei/locuitor care sa permita o constrangere si reducerea procedurilor oneroase.
    Sunt lucrari strategice, nu un amarat de DJ care duce eventual la o balta concesionata de un presedinte CJ care costa de zeci de ori mai mult decat in mod normal.

  2. D-le Radoveanu cred ca trebuie sa facem rost de o natiune ca noi nu avem asa ceva de multa,multa vreme.Eu cred ca primul pas facut pentru distrugerea Romaniei a fost cind ilici le-a dat la toti judecatori inamovibilitate.Eu nu stiu dar as fi curios [daca cineva stie s-o spuna aici]aceata aberatie mai este si in alta tara din CE ca eu unul cosider asta o mare aberatie este ca si cind ai pune rege un nebun si dupa aia nu-l mai poti da jos sub nici o forma.

  3. Studiul IPP nu a scos in evidenta problema cea mai IMPORTANTA si GRAVA a ROMANIEI.
    – ROMANIA nu este un STAT DINAMIC, este un STAT FEUDAL, mai precis FEUDALIZAT.

    – ROMANIA este impartita pe zone de INTERESE si nu pe zone de DEZVOLTARE !!!

    Legile nu sunt adaptabile din care motif sunt inaplicabile.

    Trebuie sa spunem ADEVARUL, ROMANIA a fost contaminata de o boala grea MEDIOCRITATEA.

    NATIUNEA s-a supus, chiar s-a adaptat, orice schimbare spre bine este interpretata si in final nimic nu se modifica.

    Presedintele incearca, sper sa reuseasca cu noiile legii, sanatatea, reorganizarea teritoriala, constitutia, etc.

    Pentru aceasta trebuie ca NATIUNEA sa participe sustinand ideile Presedintelui.

    ORGASMUL POLITIC se va produce cand si NATIUNEA este activa la acest act de MODERNIZAREA a ROMANIEI.

  4. Sa fac si eu o mica analiza! Se pare ca in ultimul timb Dl. Radu Moraru ne-a cam lasat singuri pe aici! Nu ne mai da nimeni vreo informatie despre noul post, pe blog apar subiecte din ce in ce mai rar…doar pe aici adminul ne mai aduce cate o stire din sanul politicii….

Comentariile sunt închise.