jurnalisti cenzuratiMetafora apărută în comunicatele Sindicatului Unit al Salariaților Radio Romania descrie plastic situația combinațiilor preponderent confidențiale, a abuzurilor, a corupției din radioul public, în interesul unui grup politizat aflat la conducere. Neobositul Adrian Moise, liderul concediat în 2013 și aflat în mai multe litigii cu SRR, n-a încetat să scotocească în cotloanele ascunse ale instituției, aducând la suprafață informații escamotate.

Uite așa vedem că o seamă de membri ai Consiliului de Administrație se află în incompatibilitate, în frunte cu președintele-director general, Ovidiu Miculescu, că acesta a fost informator al Securității cu nume de cod ”Adrian”, așa aflăm că, în ciuda declarațiilor pline de emfază ale conducerii despre succesul economic (spre deosebire de surata ei, televiziunea publică), veniturile din taxă și de la buget însumează peste 400 milioane lei, și doar 8 milioane sunt atrase din publicitate și activități comerciale, așadar managementul strălucit în radio este binișor subvenționat. Mai citim pe site-urile sindicale și ale Mediasind că directoarea Centrului cultural SRR, Oltea Șerban-Părău, a primit o condamnare de un an cu suspendare pentru conflict de interese.

O scrisoare deschisă a SUS-Radio România către parlament, premier, DNA, ambasade etc. avertizează asupra prezumtivei desemnări politice a actualului președinte-director general, aducând ca dovadă un schimb de e-mailuri care se referă explicit la ”lobby-ul” politic făcut la PSD de Viorica Nicoleta Balaci în favoarea lui Ovidiu Miculescu. Mesajul conține reproșuri la adresa atitudinii arogante a șefului care nu știe să răsplătească efortul, sau, cum spune semnatara,”nici măcar un mulțumesc, o literă nu am primit”. Fragmente din mesajul datat 18 octombrie 2010, semnatnicole_bal2, și nedenunțat de adresant, învederează din plin ”șerpăria” din SRR:”Voiam să știi ca faptul că te-am sunat, te-am cautat, m-am zbătut, a fost o dovadă a bunei credințe pe care eu am dovedit-o față de tine. Când tu veneai în radio, eu eram în greva foamei, remember, ca să te susțin? Eu am vreo 17 ani de radio adevărat, cu știri, cu marketing, cu anchete, cu emisiuni…. Faptul că ești oarecum apropiat lui Victor Ponta este o situație benefică, sper să ți se datoreze personal, crede-mă de multe ori am învățat că în partid sau în echipă, poziția se cucerește, nu e numită. Oricum îl voi căuta să îi explic situația în detaliu, îmi pare rău că te-am lăudat acum 4 zile la el. Te-am contactat în repetate rânduri. Nu mi-ai răspuns niciodată, dovadă a faptului că te domină o aroganță care ar trebui să te trimită înapoi la niște repere pentru care niște proști ca mine au muncit și nu tu, nu știu dacă ne comparăm cv-urile, cine iese cu plus, la stat, pe bune, fără partid sau intervenții… Eu am muncit în primele rânduri la legea radio-tv,  nu ai dreptul să o negociezi cu Ruxandra, Dinu Săraru sau Sorin Oprescu, datorită mie ai un post în CA, să ții bine minte asta. De exemplu, faptul că tu sau dvs. ați luat majoritatea în Parlament la alegerile pt. radio, se datorează și lobby-ului meu pe care eu singurică l-am facut și pe care care dvs. sau tu îl demolați cu succes, avand în vedere că niște proști din radio v-au votat”.Avertismentele au avut efect, așa că Nicoleta Balaci este azi membră în Consiliul de Administrație al SRR, din partea sindicatului. Adrian Moise a inițiat o procedură în justiție pentru anularea alegerii în CA a Nicoletei Balaci și a lui Adrian Doroș, dosarul 4322/2/2014 primind câștig de cauză în primă instanță la Tribunalul București. La întrebarea dacă redactorii, angajații din radio,”proștii” care lucrează, cunosc aceste miș-mașuri făcute pe spinarea și munca lor, se poate răspunde fără ezitare: da, știu. De ce nu reacționează? Fiindcă s-au blazat, fiindcă îl văd pe Adrian Moise concediat, executat, hărțuit, fiindcă salariul merge iar în mediile private e greu de găsit un job sigur.

Nici în TVR situația nu diferă. Decizii luate pe șest, în contradicție cu văicărelile publice și cu solicitările ba de amnistie fiscală, ba de ajutor financiar, arată că altele sunt țintele șefimii în așteptarea iertării de păcate, în caz că vin liberalii la putere. Și aici oamenii preferă defensiva, oportunismul, politica lui ”scapă cine poate”, lăsând sindicatele să fandeze o dată pe an, când se negociază CCM-ul. O scrisoare deschisă adresată premierului interimar de Valentin Jucan, membru CNA, dă în vileag hotărârea din 3 iulie a Comitetului Director prin care se intenționează înființarea a 84 de posturi de conducere, ceea ce presupune o majorare anuală cu peste 1.700.000 Euro a fondului de salarii. Jucan consideră această măsură ca suspectă, posturile urmând să fie ocupate de clienți politici.Tichia de mărgăritar e potrivită acum, când negocierile pentru noul Contract colectiv de muncă au eșuat din lipsă de bani, iar conflictul de muncă a fost declanșat de sindicatele din TVR.

Nu toate solicitările sindicale sunt juste, însă, dacă unele se resping pentru economii, atunci sporirea posturilor de șefi este o insolență. Blocarea conturilor de către ANAF în 2012 și aplicarea unor măsuri de redresare economică prin OUG 33/2012 s-au dovedit vorbe goale, fiindcă politicienilor nu le pasă de situația și statutul mediilor publice decât atunci când au nevoie să își plaseze oamenii, ca măciucă politică și eventual în campaniile electorale. Pierderile financiare se datorează incompetenței manageriale, dar și indeciziilor politice.

Realizatorul Ion Moraru face public un apel către președinte în care acuză politizarea și indiferența politicienilor, ispășite de oamenii care lucrează în condiții tot mai precare pentru a realiza emisiuni, iar nu de cei responsabili de dezastru. Este o perioadă bogată în scrisori deschise, semn al neputinței, al gripajului instituțional, al disperării că nimic nu se rezolvă. De ce, însă, se adresează majoritatea petenților  primului ministru în chestiuni legate de TVR și SRR, rămâne de discutat. După lege, guvernul nu controlează mediile publice, cel mult își desemnează câte un reprezentant în consiliile de administrație. În fapt, ”șerpăria” se stimulează cu fonduri, cu iertăciuni, cu publicitate de stat și alte facilități de la guvern, din bani publici, pe măsura oportunismului și propagandei prestate. Din vreme în vreme, câte un ministru sare din baie cu o soluție fantezistă ca, de exemplu, posibila privatizare a mediilor publice, cum declara laTVR Cluj Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice. Soluții radicale, bazate pe analiză și rațiune, nu s-au formulat, iar ”Grexit” nu se aplică la TVR sau SRR, instituții rătăcite de mulți ani pe căi perdante.

 

sursa: contributors.ro

Comentariile sunt închise.