bebelus-in-spitalDoi dintre copiii diagnosticati cu sindrom hemolitic-uremic, internati la Spitalul „Marie Curie” pe Sectia de nefrologie, vor fi externati in cursul zilei de marti, informeaza stirileprotv.ro.

Declaratii de presa facuta de la Instititul National de Sanatate Publica

Conf. dr. Victor Strambu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: “Ministerul Sanatatii este preocupat de doua lucruri in acest moment: starea pacientilor aflati in spital si ne dorim sa avem vesti bune si continuarea anchetei epidemiologice care este in curs.

Prof. dr. Mihaela Balgradean, de la Marie Curie: “Vorbim de o boala grava, dar cu gravitati diferite in functie de fiecare pacient in parte.”

Zece copii sunt inca spitalizati la Marie Curie. La ora actuala sunt sase copii spitalizati la sectia de nefrologie si patru copii in terapie intensiva. De aceea spuneam ca vorbim de gravitati diferite, de aspecte diferite. Nu toti copiii care fac sindrom hemolitic uremic au nevoie de dializa si de metode de resuscitare extrem de invazive.

Doi dintre copiii spitalizati pe sectia de nefrologie vor fi astazi externati. Vor pleca acasa cu o situatie net ameliorata. Este vorba de doi copii care nu au necesitat dializa.

Ceilalti patru copii spitalizati pe nefrologie au in continuare nevoie de dializa peritoneala. Ei au o evolutie foarte buna, isi reiau treptat functia renala, au inceput sa manance, starea lor generala este mai buna.”

“Sindromul hemilitic uremic este cea mai grava si fecventa boala de tip insuficienta renala la sugar si la copilul mic. Insuficienta renala este primul semn al bolii.”

“In boala asta trebuie foarte multa rabdare, foarte multa pricepere, trebuie sa reusesti sa transmiti incredere. Lucrurile acestea se intampla de la o zi la alta pentru ca de foarte multe ori este nevoie de spitalizari prelungite. Situatia acestor copii care pleaca dupa cateva zile este o situatie speciala, desigur pe noi ne bucura foarte mult. Cei care au nevoie de dializa peritoneala pot ramane in spital 2-3 saptamani, chiar o luna de zile.”

Sechelele se leaga nu numai de functia renala care poate fi compromisa sau partial compromisa, unii dintre ei, care sufera de o boala de rinichi progresiva, pot avea nevoie de dializa pe tot parcursul vietii.”

Ne referim la copii care au fost intubati si care necesita aceste manevre de resuscitare la un moment dat. Exista si riscuri in ceea ce va da in final rezultat pe boala pulmonara, pe activitatea motorie, pe activitatea sistemului nervos central pentru ca pe de o parte este boala care afecteaza toate aceste organe, iar pe de alta parte sunt si mijloacele terapeutice extrem de invazive care pot sa contribuie la gravitatea acestei evolutii.”

Este vorba de E. Coli enteropatogen, este o tulpina obisnuita ce se poate gasi in orice alt tip de diaree si care nu are absolut nicio legatura cu sindomul hemolitic uremic. El este dat de o tulpina de E. Coli enteroinvaziva, enterohemoragica, enterotoxica. Ei nu au o tulpina care sa explice boala.

„Este posibil sa fi fost ceva in comun, insa va fi extrem de greu sa dovedim cauza exacta a acestei boli. In aproape 90% din cazuri nu se depisteaza cauza, deoarece germenele dispare din organism si raman doar efectele bolii.”

Prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, consilier onorific al ministrului Sanatatii:

“Toate probele au fost retestate si au iesit negative pentru tulpina de E. Coli care da sindomul hemolitic uremic. Dagnosticul a fost negativ din doua motive: pentru ca intervalul scurs dintre debutul bolii si testare a fost lung si pentru ca unii dintre acesti copii au primit un tratament antibiotic. Acest lucru exclude practic posibilitatea de a izola microorganismul patogen.

Ciolos trimite corpul de control in cazul bebelusilor

Corpul de control al premierului a initiat, marti, ”o actiune de documentare (verificare)” cu privire la modul in care este asigurat tratamentul medical si la modalitatea in care sunt investigate cauzele imbolnavirilor bebelusilor din judetul Arges.

”Actiunea vizeaza respectarea procedurilor in unitatile medicale din Arges si din Bucuresti, promptitudinea asistentei acordate si modalitatea in care este realizata investigatia epidemiologica. In subsidiar, vor fi avute in vedere si posibilele infectii nosocomiale in cadrul unitatilor medicale din judetul Arges in care au fost internati initial bebelusii”, se arata intr-un comunicat al Executivului transmis AGERPRES.

Doi dintre copii vor fi externati astazi

Cei doi copii care urmeaza sa fie externati nu au avut nevoie de dializa.

„Ne gandim ca doi dintre ei sa fie externati astazi. Pe Sectia de nefrologie sunt in total sase copii, dintre care patru cu dializa”, a afirmat medicul.

Potrivit acesteia, starea celor patru copii cu dializa evolueaza bine. Acestia au inceput sa manance.

La Spitalul „Marie Curie” mai sunt internati alti patru bebelusi cu sindrom hemolitic-uremic pe sectia de Terapie Intensiva. Doar unul dintre cei 4 copii cu probleme mai este intubat.

Mijloacele terapeutice si de resuscitare la care au fost supusi copiii sunt extrem de invazive si pot afecta activitatea pulmonara, sistemul nervos si activitatea motorie. O posibila sechela este compromiterea partiala sau totala a functiei renale. In acest caz, copiii ar putea avea nevoie de dializa pe tot parcursul vietii, a avertizat dr. Mihaela Balgradean.