Cristian Diaconescu a depus juramantul, in aceasta seara, la Palatul Cotroceni, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru numirea sa in functia de ministru al afacerilor externe.  Senatorul UNPR a preluat mandatul de ministru, dupa ce premierul Emil Boc a anuntat revocarea din functie a lui Teodor Baconschi. Cristian Diaconescu este la al doilea mandat de ministru al afacerilor externe, el primind acest portofoliu si in primul guvern Boc (PDL – PSD), de dupa alegerile din 2008.

Dupa Revolutie, Cristian Diaconescu a ocupat mai multe functii in diplomatia romaneasca, printre care cea de secretar de stat  pentru Afaceri Europene.  In anul 2004, a primit portofoliul de ministu al justitiei in Guvernul Adrian Nastase, cu misiunea de a negocia şi închide capitolul 24, Justiţie şi Afaceri Interne, în cadrul procesului de aderare a României la Uniunea Europeană, capitol care a fost închis în noiembrie 2004.

Cine este Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu are 52 de ani si este nascut in 2 iulie 1959. In 1983 a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, iar pana in 1989 a fost judecator.

Dupa Revolutie, a intrat in diplomaţie si a detinut mai multe functii in Ministerul Afacerilor Externe: diplomat in Delegatia Permanenta, ulterior Misiunea Permanenta a Romaniei la OSCE; coordonator al sectiei de cooperare in domeniul politico-militar al OSCE din MAE; diplomat in Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Organizatiile Internationale de la Viena, adjunct al sefului misiunii pentru domeniile politico-militar si de securitate ale OSCE; director al Directiei OSCE si de Cooperare cu Structurile Subregionale din Ministerul Afacerilor Externe; director general al Directiei Generale Juridice si Consulare din Ministerul Afacerilor Externe; sef de delegatie la reuniunile privind Dimensiunea Umana a OSCE, Comisia privind Drepturile Omului la Geneva si Comisia Dunarii.

In anul 2000, a fost numit in functia de Secretar general adjunct al Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN) si ambasador en pied in aceasta organizatie.
In 2001, a fost numit in functia de secretar de Stat pentru Afaceri Bilaterale in cadrul Ministerul Afacerilor Externe. Aceasta functie a fost indeplinita in paralel cu funcţia de negociator-sef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene, pentru Tratatul Politic de baza intre Romania si Federatia Rusa, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei pentru tratatele si acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protectia minoritatilor si readmisia, precum si in domeniul masurilor de crestere a increderii si securitatii in Europa. Inceputul anului 2004 i-a adus nominalizarea ca Secretar de Stat pentru Afaceri Europene.

In martie 2004, a fost numit in functia de ministru al Justitiei in Cabinetul Adrian Nastase, cu misiunea de a negocia si inchide capitolul 24, Justitie si Afaceri Interne, in cadrul procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, capitol care a fost inchis in noiembrie 2004.

In 2004, candideaza pe listele PSD si obtine primul mandat de senator, dupa alegerile parlamentare.

La congresul PSD din 2005, la care presedinte al partidului a fost ales Mircea Geoana, Cristian Diaconescu este ales in functia de vicepresedinte al partidului.

In aprilie 2008, Cristian Diaconescu s-a inscris la propunerea unanima a forurilor de conducere ale PSD in cursa pentru castigarea Primariei Generale a Bucurestiului, contracandidatii sai cei mai importanti fiind Ludovic Orban (PNL), Vasile Blaga (PDL) si Sorin Oprescu, care a candidat independent. In urma alegerilor locale, Diaconescu s-a clasat al treilea.

In toamna aceluiasi an, obtine un nou mandat de senator din partea PSD in colegiul uninominal 3 din Circumscriptia electorala nr. 42 Bucuresti.

La finalul anului 2008, dupa alegerile parlamentare, este numit in functia de ministru al afacerilor externe in primul cabinet Boc, format de PDL si PSD.

La congresul PSD din februarie 2010 candideaza la presedintia partidului. Ulterior, a demisionat din partid si s-a alaturat grupului format in jurul lui Gabriel Oprea si care a dus la formarea UNPR.

1 COMENTARIU

  1. Asta e rasplata pentru ca a venit in UNPR! UNPR fiind un partid unde s-au strans toate gunoaiele de oameni.Deh,indivizii ca el isi tradeaza principiile , valorile si in cazul sau un partid in care era de multi ani.pentru o functie aruncata de presedinte ,cum ii arunci unui caine un os.

Comentariile sunt închise.