victor -ponta-gabriel-oprea

Potrivit unei investigații derulate de euractiv.ro sub semnatura lui Ovidiu Vanghele, la nici o lună după ce pierdea președinția, premierul Victor Ponta semna o ordonanță de urgență prin care membrii academiei-fantomă a lui Gabriel Oprea aveau să primească rente ca ale membrilor Academiei Române, dublu față de cât prevedea legea.

Prin aceeași ordonanță, care poartă numărul 83 din 12 decembrie 2014, Cabinetul Ponta le mai făcea un favor academicienilor lui Oprea: Guvernul dădea pentru prima dată fonduri de la buget către Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN). Mai exact, de la bugetul Ministerului Educației Naționale.

ASSN este o academie înființată de Gabriel Oprea despre care EurActiv.ro a descoperit că îl are, printre membri, pe actualul ministru al Educației, Adrian Curaj.

Până la acel moment, ASSN – înființată în 2012, la capătul unui proces legislativ ce a început în 2011 – își remunera membrii aleși pe viață cu o indemnizaţie lunară viageră egală cu salariul mediu pe economie, iar membrii corespondenți primeau jumătate din acești bani. Indemnizațiile membrilor erau acordate, până la ordonanța lui Ponta, „în limita fondurilor disponibile”, instituția fiind auto-finanțată.

Prin ordonanța 83 dată în 12 decembrie 2014, Guvernul Ponta ia o serie de măsuri pentru menținerea unui echilibru bugetar, în condițiile în care anumite restricții impuse pe timp de criză ar fi ieșit din vigoare începând cu anul 2015.

Deși nota de fundamentare a ordonanței de urgență nu menționează nimic în legătură cu Academia de Științe Militare – denumirea inițială a ASSN, în vigoare la acel moment și care s-a schimbat în 2015 – două articole din ordonanța care modifică mai multe acte normative în vigoare se referă chiar la banii academicienilor lui Oprea.

Articolul 26 din ordonanță modifica alineatele (1) şi (2) ale articolului 10 din Legea 56/2012, cea inițiată de Oprea, prin care se înființa Academia de Ştiinţe Militare, devenită ASSN. Modificare constă în cuantumul indemnizației lunare viagere pe care aveau s-o primească membrii academiei. Dintr-o indemnizație egală cu un salariu mediu pe economie, aceasta se transformă într-una „egală cu indemnizaţia membrilor titulari ai Academiei Române”. Membrii corespondenți ai ASSN primesc aceeași cotă, jumătate din venitul unui membru „plin”.

Articolul 27 din ordonanță prevede că indemnizațiile, care până acum se asigurau din fondurile proprii ale organizației, de-acum „se asigură din sume alocate de la bugetul de stat, prin transferuri din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale.”

Cât le-a dat Ponta în plus academicienilor lui Oprea din banii Educației?

Legea de înființare a ASSN a fost publicată în Monitorul Oficial în 26 martie 2012. În luna următoare, un salariu mediu net în România era de 1.553 de lei. În noiembrie 2013, de pildă, salariul mediu net ajungea la 1.650 de lei, iar în iulie 2014 ajungea la 1.719 lei net.

În schimb, indemnizațiile membrilor Academiei Române sunt mult mai mari. Unul dintre membrii forului, Florin Gheorghe Filip, care este și director al Bibliotecii Academiei, declara că a încasat, în 2013, 40.992 de lei net ca indemnizație de membru al Academiei Române, ceea ce înseamnă un venit mediu net lunar de 3.416 lei.

Așadar, prin ordonanță dată la nici o lună după ce a pierdut președinția în fața lui Klaus Iohannis, Ponta le-a dublat veniturile academicienilor lui Oprea.

 

Citiți mai mult pe euractiv.ro