tehnica grea americaRomânia, alături de Bulgaria, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, a acceptat să găzduiască armament greu american, ceea ce înseamnă că în țările menționate vor fi transportate tancuri, vehicule de luptă Bradley, mortiere cu autopropulsie şi echipamentul de luptă blindat asociat, informează Ambasada SUA la București.

Potrivit unui comunicat de presă, americanii ar urma să plaseze temporar „aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere cu autopropulsie şi echipamentul de luptă blindat asociat în ţări baltice şi din Europa Centrală pentru a sprijini antrenamentele şi exerciţiile desfăşurate de unităţile militare dislocate în Europa”.

Tehnica face parte din conceptul European Activity Set (EAS) care are rolul de a asigura echipamentul necesar pentru exerciţii şi antrenamente pe flancul estic al NATO.

„Spaţiile de depozitare propuse pentru aceste echipamente au fost selectate în funcţie de proximitatea lor faţă de poligoanele unde este cel mai probabil să fie folosite cel mai des. Dislocarea înaintată va ajuta la reducerea costurilor de transport şi maximizarea timpului de antrenament al forţelor dislocate”, menționează reprezentanții Ambasadei SUA în comunicat.

Anunțul potrivit căruia în țările menționate va fi adusă tehnica grea a fost făcut, în urmă cu două zile, de către secretarul american al Apărării, Ash Carter, în timpul unei vizite la Tallinn, așa cum a relatat Reuters.

Carter a precizat că Statele Unite vor prepoziţiona tancuri şi alte echipamente militare în estul şi centrul Europei, dându-le astfel asigurări aliaţilor din NATO că situația este sub control și explicând decizia pe fondul intervenţiei Rusiei în Ucraina, în special ca urmare a anexării Crimeei.

Presa internațională informase anterior despre planurile SUA de a instala armament greu în țările baltice, Polonia, România și Bulgaria.

„Dacă tehnica militară grea a SUA, compusă din tancuri, sisteme de artilerie și alte echipamente militare, va apărea într-o serie de țări din Europa de Est și țările baltice, acesta va fi pasul cel mai agresiv al Pentagonului și al NATO de la Războiul Rece, din secolul trecut (…) Rusiei nu-i rămâne altceva decât să-și sporească forțele și mijloacele în direcția strategică Vest”, a spus generalul Iakubov, potrivit caleaeuropeana.ro

El apreciază că, „în primul rând, va fi consolidată gruparea militară pe întreg perimetrul frontierei de vest a Rusiei, inclusiv cu noi formațiuni de tancuri, de artilerie și unități aeriene”.

„Brigada de rachete din regiunea Kaliningrad va fi reînarmată rapid cu noi sisteme de rachete tactice “Iskander”, va fi supus unor modificări substanțiale grupul interarme din Belarus etc”, a avertizat același înalt responsabil militar rus, comentând informațiile apărute în mass-media potrivit cărora Casa Albă și Pentagonul intenționează să concentreze în apropiere de granița cu Rusia tehnică militară grea.

IATĂ CARE ESTE PLANUL AMERICANILOR ȘI CUM VA FI POZIȚIONATĂ TEHNICA GREA

COMUNICATUL INTEGRAL AL AMBASADEI SUA LA BUCUREȘTI

 

Informaţii despre European Activity Set (EAS)

 

Rezumat

 În coordonare cu aliaţii săi, SUA intenţionează să plaseze temporar aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere cu autopropulsie şi echipamentul de luptă blindat asociat în ţări baltice şi din Europa Centrală, pentru a sprijini antrenamentele şi exerciţiile desfăşurate de unităţile militare dislocate în Europa. Acest set de echipamente, numit EAS, va consta în echipament de la eşalon companie până la eşalon brigadă, localizate pe teritoriul mai multor ţări aliate NATO, inclusiv Bulgaria, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia şi România. 

 Context

 De la începutul lunii martie 2014, SUA au luat măsuri, atât bilateral, cât şi în cadrul NATO, pentru a-i reasigura pe aliaţi de angajamentul lor neclintit faţă de apărarea colectivă. Alături de aliaţii NATO, SUA au stabilit prin rotaţie o prezenţă aeriană, terestră şi navală neîntreruptă, în ţările baltice şi din Europa Centrală. Această prezenţă este o demonstraţie adecvată şi importantă de susţinere pentru ţările aliate profund îngrijorate de acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina.

 În iunie 2014, preşedintele Obama a anunţat Iniţiativa Europeană de Reasigurare (ERI). În discursul său, preşedintele a menţionat că SUA vor lua în calcul diverse iniţiative, inclusiv amplasarea de astfel de echipamente militare în ţările aliate.

 Prin The Carl Levin and Howard P. “Buck” McKeon National Defense Authorization Act pentru anul fiscal 2015 şi Consolidated and Further Continuing Appropriations Act din 2015, s-au alocat 985.000.000 de dolari fonduri pentru Iniţiativa Europeană de Reasigurare, care permit Departamentului Apărării al SUA să-şi continue eforturile de reasigurare a aliaţilor NATO şi de creştere a securităţii şi capacităţilor de apărare ale partenerilor noştri din regiune. Iniţiativa Europeană de Reasigurare a inclus finanţare pentru desfăşurarea de operaţiuni şi activităţi de întreţinere pentru creşterea numărului de echipamente astfel încât să se asigure necesarul pentru o brigadă completă şi să se modernizeze spaţiile de depozitare a echipamentului.

 

Conceptul EAS

Conceptul EAS este concentrat pe activitate şi are rolul de a asigura echipamentul necesar pentru exerciţii şi antrenamente pe flancul estic al NATO. Spaţiile de depozitare propuse pentru aceste echipamente au fost selectate în funcţie de proximitatea lor faţă de poligoanele unde este cel mai probabil să fie folosite cel mai des. Dislocarea înaintată va ajuta la reducerea costurilor de transport şi maximizarea timpului de antrenament al forţelor dislocate. Pentru a demonstra libertatea de mişcare a forţelor armate americane în regiune, Comandamentul SUA din Europa (USEUCOM) va muta constant echipamentul prin Europa pentru a sprijini activităţile de antrenament şi exerciţiu.

 În cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve (OAR), echipamentele EAS vor fi integrate în şi folosite pentru sprijinirea dezvoltării de capacităţi şi sisteme de apărare ale NATO în cooperare. Prin folosirea EAS şi în contextul Operaţiunii Atlantic Resolve, SUA folosesc o abordare dinamică în demonstrarea angajamentului lor faţă de NATO şi contribuţia la aspectele iniţiale de descurajare prin dezvoltarea interoperabilităţii aliaţilor printr-o multitudine de antrenamente şi exerciţii.