Oleg Sergheevici Malghinov, ambasadorul agreat al Federatiei Ruse la Bucuresti, si-a prezentat, ieri, scrisorile de acreditare secretarului de stat pentru afaceri europene in MAE, Bogdan Aurescu. Malghinov ii succede in functie lui Alexander Churilin, care si-a incheiat mandatul la Bucuresti.

Bogdan Aurescu l-a felicitat pe Oleg Malghinov pentru preluarea postului si i-a urat succes, asigurandu-l de tot sprijinul Ministerului de Externe in indeplinirea mandatului sau.

Ambasadorul Oleg Malghinov a vorbit despre dezvoltarea relatiilor dintre tara noastra si Rusia, avand in vedere ca suntem stat membru UE si NATO si avem un rol important pe plan regional, in special in zona Marii Negre.

Decretul de numire in functie a unui noului ambasador al Federatiei Ruse in Romania a fost semnat in luna decembrie a anului trecut, de presedintele rus Dmitri Medvedev, desemnandu-l in acest post pe diplomatul Malghinov. Noul ambasador lucreaza in diplomatie din 1979, timp in care a detinut posturi la Moscova si in strainatate, potrivit site-ului MAE rus. Malghinov a fost decorat de presedinte rus „pentru un serviciu impecabil” si merite in realizarea cursului de politica externa a Federatiei Ruse.

Fostul ambasasor al Federatiei Ruse, Aleksander Ciurilin, si-a incheiat misiunea in Romania dupa un mandat de aproape cinci ani si jumatate, in timpul caruia relatiile politice bilaterale au fost distante.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a vorbit instalarea in functie despre refacerea legaturii Rusia. Intr-un interviu publicat de hotnews.ro, Cristian Diaconescu declara: “Avem in vedere relatia cu Rusia si avem si solutii. In ceea ce priveste relatia economica la nivel privat, lucrurile merg normal. Relatia economica la nivel interstatal arata un deficit in defavoarea Romaniei pentru ca importam gaze si materii prime. In planul abordarii bilaterale a problemelor de securitate regionala sau stabilitate in jurul Marii Negre, aici intr-adevar agenda nu este suficient de completa. Sunt anumite paliere pe care trebuie actionat foarte repede. Marea majoritate tin insa de acest plan al cooperarii si al dialogului bilateral pe teme de securitate. Suntem in stat cu mai multe responsabilitati in planul securitatii regionale. Rusia in mod categoric are un rol de jucat. Evident ca interesele sale se circumscriu anumitor prioritati. Este clar ca aceste teme nu pot sa lipseasca din plan bilateral, nu cred ca au fost suficient fundamentate”.

De asemenea, presedintele Traian Basescu declara la reuniunea anuala cu ambasadorii acreditati la Bucuresti, ca Romania doreste un dialog cu Rusia, pe baze pragmatice si cuprinzatoare. „In perioada urmatoare, credem ca se cuvine sa ne regasim si cu Federatia Rusa in promovarea acelorasi valori ale spiritului european, pe linia evolutiilor pozitive inregistrate deja in relatiile economice bilaterale. Asa cum am aratat in repetate randuri, Romania doreste sa consolideze dialogul cu Rusia pentru valorificarea oportunitatilor de cooperare, pe baze pragmatice si cuprinzatoare, in spiritul unui dialog deschis si european, care sa tina cont atat de profilul international, cat si de interesele fiecarui stat”, a precizat seful statului.

Timp de 17 ani, niciun sef de stat rus nu a vizitat Romania. Prima vizita a unui presedinte rus in Romania a avut loc in aprilie 2008, cand Vladmir Putin a venit la Bucuresti pentru a participa la summitul Consiliului NATO-Rusia.

Curriculum Vitae:

OLEG S. MALGINOV – Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Rusiei la Bucuresti

S-a nascut in 1957, are studii superioare – in 1979 a absolvit Institutul de Stat pentru Relatii Internationale din Moscova (MGIMO). Cunoaste limbile engleza si hindi.

Si-a inceput cariera diplomatica in 1979. Inainte de mandatul la Bucuresti a detinut urmatoarele functii in cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse:

1994-1999 – consilerul principal al Reprezentantei Permanente a Federatiei Ruse pe langa ONU si alte organizatii internationale din Geneve (Elvetia);

1999-2003 – Director-adjunct al Departamentului MAE Rusiei pentru drepturile omului si probleme ale conationalilor din strainatate;

2003-2006 – Ambasador al Federatiei Ruse in Banglades;

2006-2011 – Director al Departamentului MAE Rusiei pentru cooperarea in domeniul umanitar si drepturile omului.