Vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, este de parere ca supraimpozitarea bugetarilor „in nici un caz nu este corecta”. Oricum, plafonul de 4.500 de lei este „nerealist”, ar trebui marit la opt-noua mii, a declarat Rusanu, joi, intr-un interviu la RFI. „Baremul acesta, plafonul de 4.500 mi se pare un plafon foarte scazut. Sa nu uitam ca un plafon de 4.500 brut ar insemna practic cam trei mii netul. Nu cred ca ar incuraja populatia sa treaca peste acest barem, deci nu cred ca este o masura buna la nivelul acestui barem. Ar trebui poate saltat acest plafon de 4.500. Ganditi-va ca 4.500 de RON in ziua de astazi inseamna o mie de euro. Ca sa consideri ca o mie de euro este un venit exagerat intr-o tara a UE, nu cred ca este foarte normal, foarte corect. Ar trebui un barem mult mai inalt, mult mai ridicat. Nu stiu daca se poate vorbi numai pentru bugetari, sa faci aceasta diferentiere intre bugetari si restul salariatilor din economie. Nu stiu daca este si constitutional. Corect nu este in nici un caz, cel care lucreaza intr-o unitate bugetara si are acest salariu dupa 25, dupa 30 de ani sa fie impozitat suplimentar, iar in partea cealalta, in economia privata, cineva care are acest venit sa nu fie impozitat. Trebuie sa realizam faptul ca la aceste salarii mari, sa spunem, de o mie de euro pe luna, in sistemul bugetar ajung acei oameni care au o vechime si o experienta foarte mare”, a precizat vicepresedintele PNL

Dan Radu Rusanu mentioneaza ca o supraimpozitare a bugetarilor nu ar fi corecta. „Nu stiu daca-i neconstitutionala, dar oricum, nu este corect sa faci aceasta diferentiere intre bugetari si economia privata. In acelasi timp, subliniez, plafonul de 4.500 mi se pare un plafon nerealist. Ar trebui sa plece de la opt-noua mii in sus si de-abia atunci sa discutam despre aceasta supraimpozitare”, a spus liberalul, la RFI.

Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei pe luna. Sistemul ar putea fi aplicat de anul viitor si numai pentru sectorul bugetar, a anuntat premierul Victor Ponta.

10 COMENTARII

  1. Instituirea unei taxe de solidaritate pentru bugetari pe langa caracterul neconstitutional pe care il va ridica, desfinteeaza si ideea de solidaritate ca un act benevol facut de persoanele cu venituri substantiale. Introducerea ei ,reflecta un mod de gandire ,,feudal”, perioada a istoriei in care suplinirea veniturilor statului pentru activitatile curente si extraordinare se facea prin activarea unor taxe. Timpurile moderne impun o reflectare asupra politici fiscale, punand accentul pe masuri care asigura o dezvoltare durabila a societatii.Introducerea unei taxe de 5 lei pt sortimentele premium de benzina si motorina ar asigura dezideratul benevol al taxei in plus prezinta o serie de avantaje:

    1)Nu introduce o taxare suplimentara explicita.
    2)Se adreseaza unor categorii mai largi de cetateni.
    3)Patriotismul si comportamentul civic de bun cetatean nu raman ,,doar” simple referinte istorice sau literare ci isi gasesc materializarea in atitudinea fiecarui individ social.
    4)Consumul poate fi ajustat in functie de veniturile cetatenilor (inclusiv cele extraordinare-prime,premii,tombole,loterii).

    Argument pentru aceasta masura:Orientarea persoanelor cu venituri consistente spre sistemul privat de sanatate.

    Calcul economic :47.000 numarul bugetarilor cu venituri peste 4.500 lei si un venit mediu de 7.500 lei
    47.000*(7.500-4.500)*16/100*12 = 270.720.000 lei .

    Pt. un consum anual de 80.000.00 litri de combustibil premium ,s-ar colecta:
    5*80.000.000 =400.000.000 lei o suma mult mai mare decat prima.

  2. Instituirea unei taxe de solidaritate pentru bugetari pe langa caracterul neconstitutional pe care il va ridica, desfinteeaza si ideea de solidaritate ca un act benevol facut de personale cu venituri substantiale. Introducerea ei ,reflecta un mod de gandire ,,feudal”, perioada a istoriei in care suplinirea veniturilor statului pentru activitatile curente si extraordinare se facea prin activarea unor taxe. Timpurile moderne impun o reflectare asupra politici fiscale, punand accentul pe masuri care asigura o dezvoltare durabila a societatii.Introducerea unei taxe de 5 lei pt sortimentele premium de benzina si motorina ar asigura dezideratul benevol al taxei in plus prezinta o serie de avantaje:
    1)Nu introduce o taxare suplimentara explicita.
    2)Se adreseaza unor categorii mai largi de cetateni.
    3)Patriotismul si comportamentul civic de bun cetatean nu raman ,,doar” simple referinte istorice sau literare ci isi gasesc materializarea in atitudinea fiecarui individ social.
    4)Consumul poate fi ajustat in functie de veniturile cetatenilor (inclusiv cele extraordinare-prime,premii,tombole,loterii).
    Argument pentru aceasta masura:Orientarea persoanelor cu venituri consistente spre sistemul privat de sanatate.
    Calcul economic :47.000 numarul bugetarilor cu venituri peste 4.500 lei
    47.000*4.500*16/100*12 = 406.080.000 lei ,suma va fi mai mare deoarece nu avem venitul mediul al celor 47.000 .
    Pt. un consum anual de 80.000.00 litri de combustibil premium ,s-ar colecta:
    5*80.000.000 =400.000.000 lei suma nu prea indepartata de prima.

  3. Surpriza!Hais si cea nu mai sunt compatibili?Prin teritoriu stim ca se petrec lupte intre pesedisti si liberali/oricum nu credeam ca PNL ar avea vreodata un cuvint de spus in aceasta alianta contra naturii.Bine va face,tradatorilor!

  4. Dar de minimum 80 Euro ce parere ai? Ti se pare corect? Cum plange cel cu bani, dupa bani!
    Proverbele 13:7 „Unul face pe bogatul, şi n-are nimic, altul face pe săracul, şi are totuşi mari avuţii.”
    Iacov 5:1 „Ascultaţi acum voi, bogaţilor! Plângeţi şi tânguiţi-vă, din pricina nenorocirilor care au să vină peste voi.”
    Saracii de voi! Oricat ati avea, tot nu v-ar ajunge si culmea celor cu bani putini tot voi sustineti ca le ajunge. Cu ce masura masurati?

  5. Rusanule..e normal sa tipi..fiindca te-a atins acolo unde trebuia,fara sa va ceara consintamantul,celor de la pnl.Ce sa-i faci…trebuie sa renunti la afacerile cu statul,dobitocule!

  6. Vreau sa-i vad aruncandu-si unii altora (uselistii intre ei ) aceleasi jigniri ,invective, sa se ameninte cu pistoale,cu moartea etc. cum au facut si fac in continuare cu T.Basescu,Boc, MRU etc.
    Oricum sunt niste hoti,penali,incompetenti,mincinosi ,pe care i-a unit doar URA FATA DE BASESCU si sa se vada ei la putere sa sufoce justitia ( ca sa nu-i pape ),si sa-si umple buzunarele cu vlaga care a mai ramas din tara asta , in nici un caz nu „grija de popor”pe care si acum o clameaza la toate tv-rile si mitingurile lor electorale.
    Rusanu asta parca era amestecat ,cu „mafia vamilor”?!….

  7. FOARTE TARE!!!!!
    Deci,au inceput sa se manance intre ei…
    Inseamna ca sfarsitul lui Po(a)nta poate veni si din interiorul PSD.

  8. Rusianu asta e o puslama cum sunt aproape toti parlamentarii nostri,neamintind nimic de cei ce castiga doar 200 euro pe luna.De ce se raporteaza la standerdele UE si nu se raporteaza la nivelul de suportabilitate a romanului ce produce plus valoare dsin care sa ai din ce plati armata de bugetari?Tupeu de uslas parvenit,nimic mai mult.

  9. Aici ,acum trebuie dnilor implicare directa si corecta in a chivernisi totul sa fie bine ,nu ne ridicam banutii din Greva Parlamentara.

Comentariile sunt închise.