136703_1O firmă controversată, care a derulat mai multe contracte dubioase cu statul român, și ai cărei reprezentanți au fost implicați în scandaluri mari de corupție, a primit avizul de securitate și va furniza echipamente IT pentru Serviciul Român de Telecomunicații Speciale (STS). Instituția este condusă de generalul Marcel Opriș, care în trecut a fost acuzat de trafic de influență în favoarea soției sale. Zilele trecute, STS a încredințat două contracte, în valoare de 1.100.000 lei și respectiv 580.000 lei, unui obișnuit al casei, S&T România. La cele două licitații aferente, nu s-a putut înscrie oricine. Caietul de sarcini a fost declarat secret de serviciu și a putut fi procurat doar de la STS. Pe cale de consecință, au putut depune oferte doar acei operatori economici care dețineau Aviz de securitate. Acesta este un document eliberat de o unitate specializată a STS, care atestă că operatorul economic a implementat toate măsurile de securitate necesare pentru protecția informațiilor clasificate «secret de serviciu» vehiculate pe parcursul procedurii și în derularea contractului“. De asemenea, o altă condiție pentru a putea participa la procedura de achiziție, la ședința de deschidere a ofertelor și la activitățile impuse de derularea contractului a fost ca reprezentanții companiilor participante și personalul implicat să fie autorizați pentru acces la informații „secret de serviciu“. Cum solicitarea acestui aviz de Securitate implică un dosar destul de complex și o serie de verificări din partea STS care necesită timp, parte dintre agenții economici interesați s-au lăsat păgubași. Nu și S&T. Asta, chiar dacă în trecut, firma, ai cărei acționari majoritari sunt austrieci, a fost implicată, în dosarul de corupție Microsoft și în cel al fostului ministru al Internelor Cristian David. Dan Roman și Bogdan Cocora, foști directori ai firmei,au fost acuzați de trafic de influență și mituirea unor oficiali ai Guvernului, pentru a li se permite să supraevalueze prețurile produselor furnizate, astfel încât să-și maximizeze cota de profit și pentru a-și proteja partea de contract.

O firmă controversată, care a derulat mai multe contracte dubioase cu statul român, și ai cărei reprezentanți au fost implicați în scandaluri mari de corupție, a primit avizul de securitate și va furniza echipamente IT pentru Serviciul Român de Telecomunicații Speciale (STS). Instituția este condusă de generalul Marcel Opriș, care în trecut a fost acuzat de trafic de influență în favoarea soției sale.

Zilele trecute, STS a încredințat două contracte, în valoare de 1.100.000 lei și respectiv 580.000 lei, unui obișnuit al casei, S&T România. În trecut, firma, ai cărei acționari majoritari sunt austrieci, a fost implicată, în mai multe proiecte implementate de statul român, între care modernizarea Sistemului 112, Sistemul de Management Informațional pentru Situații de Urgență (SMISU), producţia şi distribuţia cardurilor europene de asigurări sociale de sănătate. Pe de altă parte, numele S&T România apare și în dosarul de corupție Microsoft și în cel al fostului ministru al Internelor Cristian David.

STS își trage rețea de mare viteză la distanțe mari

La interval de câteva zile, pe 28 aprilie și 5 mai, compania S&T România SRL a semnat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale două contracte pentru furnizare de echipamente destinate extinderii și consolidării rețelelor de transfer de date aflat în administrarea instituției. Este vorba de echipamente pentru rețelele de tip Backbone LAN și de de acces LAN. Valoarea totală a tranzacției se ridică la aproximativ 1,7 milioane de lei, sumă la care se adaugă TVA. S&T România a obținut contractele în urma unor licitații organizate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale – U.M. 0319 București, la sfârșitul lunii martie anul acesta.

Backbone LAN este o magistrală de mare viteză care asigură transferul de date pe distanțe mari, la care se conectează mai multe alte rețele de calculatoare. Pentru înființarea unei infrastructuri de tip Backbone LAN sunt utilizate diverse tehnologii precum transmisiile prin satelit, fibră optică sau circuite speciale de bandă largă.

Citiți articolul integral pe puterea.ro