cataldo-cagnazzoÎn ultimul deceniu, pe plaiurile mioritice au fost prinși, în timp ce se ascundeau sau desfășurau activități la vedere, chiar și capi ai Cosa Nostra, așa cum mai este denumită mafia din Italia. Lideri importanți ai Sacra Corona Unita și Camorra desfășurau afaceri în România. Unul dintre cei peste 50 de mafioți din Peninsula Italică capturați în țara noastră a fost Cataldo Cagnazzo.

Unul dintre cei mai importanți gangsteri din Italia prinși în România a fost Cataldo Cagnazzo. Acesta a fost capturat în urmă cu patru ani și extrădat în țara sa de baștină. Cataldo Cagnazzo era numărul doi în cea mai sângeroasă familie interlopă din Peninsula Italică, este vorba de gruparea numită Sacra Corona Unita. Organizaţie criminală acţionează în regiunea Puglia, din sudul Italiei.

Potrivit ziariştilor italieni de la Il Mattino, Cataldo Cagnazzo, originar din Lizzano, Provincia Taranto, se sustrăgea încă din data de 14 februarie 2012, când a reuşit să scape în timpul unei operaţiuni antimafia coordonată de Poliţia din Taranto. Au fost reţinute atunci 19 persoane presupus afiliate unui clan al organizaţiei criminale Sacra Corona Unita,  în frunte cu naşul mafiot Vincenzo Stranieri. Cagnazzo era urmărit sub acuzația  de răpire, furt, escrocherie, atentate cu bombă, tentativă de omor, tâlhărie, șantaj, trafic de droguri și  atacuri armate în locuri publice.

Mafiotul din Peninsulă avea o mică afacere în România prin firma CV Invest Vlcom din Piteşti. Aici era asociat cu Emanuele Esposito şi Giovanni Gigantiello.

Italienii au cumpărat, în urmă cu cinci ani, societatea de la Cosmin Radu Coman şi Vlad Târcomnicu, ambii de 23 de ani în anul 2011, moment în care macaronarii au preluat agentul economic.

Obiectul principal de activitate al Invest Vlcom sunt telecomunicaţiile. Adresa firmei este strada Republicii nr. 166. La aceeaşi adresă este înregistrată şi societatea Agro Invest Holding al lui Marin Țîrcomnicu (1969), rudă a lui Vlad.

Afaceri în Telecomunicații, cu familia unui escroc

Marin Țîrcomnicu este un escroc local din Pitești. El a fost trimis în judecată de DNA, alături de alți administrator de firme, pentru o fraudă de peste cinci milioane de euro. Mai mulți patroni ai unor firme din Piteşti, Mioveni, Slatina şi Târgovişte erau implicați în rețea. Anchetatorii au descoperit că Țîrcomnicu a înșelat statul prin intermediul firmei  SC Pro Invest Trade SRL Piteşti, unde era administrator. Petru aceste fapte, Țîrcomicu a primit o pedeapsă definitivă de trei ani și zece luni de închisoare cu executare.

Marin Țîrcomnicu a fost acuzat de procurori că a obţinut sume consistente de la bugetul de stat folosindu-se de firmele sale, iar după ce au încasat banii au falimentat  şi înstrăinat societăţile.

De fapt, liderul Cosa Nostra era un cunoscut al escrocului român. Asociatul italianului, Giovanni Gigantiello, a fost și un partner al lui Marin Țîrcomnicu în firma Agro Invest Holding din Pitești.

Sacra Corona Unita aliată cu organizaţii criminale din întreaga lume

Organizația a fost înfiinţată la sfârşitul anilor 1970 de Raffaele Cutolo, un şef Camorra, care a vrut să-şi extindă operaţiunile sale în Puglia. Când Cutolo a fost arestat, Sacra Corona Unita a continuat pe cont propriu, în conformitate cu noua conducere, precizează site-ul understandingitaly.com.

Organizaţia are trei nivele distincte, iar membrii pot promova de la unul la altul printr-un ritual “Riti Battesimali” – un fel de botez, amintind de asociaţiile Camorra. Este alcătuită din aproximativ 2.000 de membri răspândiţi peste 50 de clanuri. Activităţile lor principale sunt acum contrabandă cu ţigări, droguri, arme şi trafic de persoane.

schema-cagnazzo

Alți mafioți italieni care au fost prinși în România

Elio Ciolini, căutat de autorităţile din Italia pentru infracţiuni economico-financiare, a încercat să intre în România, prin Otopeni, folosind documente de identitate false în urmă cu patru ani. La control, poliţiştii de frontieră au constatat că documentul este fals. În urma verificărilor, inclusiv în sistemul informatic Schengen, s-a stabilit că bărbatul de 66 de ani, cetăţean italian, este căutat de autorităţile din Italia pentru infracţiuni economico-financiare.

Giuseppe Scuderi, mafiot celebru din Cosa Nostra, a fost capturat, în 2012, în Capitala. Se ascundea de patru ani.  A scăpat de procurorii antimafie timp de 21 de ani și a trăit din fondurile Cosa Nostra.  Soția mafiotului, care îi era alaturi în momentul capturării, a plâns tot timpul din clipa în care italianul a fost încătușat. Vincenzo Cristaldi – așa se prezenta Giusepe – locuia în Bucuresti, într-un apartament închiriat pe strada Romancierilor.

Angelo Monaco, un mafiot italian, cu 18 condamnări penale în Italia și urmărit pentru săvârșirea a șase infracțiuni, a fost reținut de polițiștii de frontieră doljeni, în timp ce încerca să ajungă ilegal în Grecia în umă cu opt ani. Italianul, în vârstă de 53 de ani, este acuzat de tribunalul din Catania de „asociere de tip mafiot, evaziune și perturbare a activităților industriale sau comerciale”, precum și pentru deținere ilegală de armament, materiale explozive, fapte cu violență, ultraj și tentativă de omor.

sursa: cetateanul.net