schengen2_32612200Statele din estul Europei ar putea fi excluse din zona Schengen, alături de Grecia, Spania şi Italia într-o încercare disperată de a salva zona circulaţie liberă în contextul crizei imigranţilor. Miniştri de justiţie şi interne din Uniunea Europeană se întâlnesc mâine la Bruxelles, iar în cadrul discuţiilor ar putea fi abordată şi această temă.

Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg şi Olanda vor redesena graniţele Schengen, eliminând mai multe ţări. Astfel ar putea fi creat spaţiul „Mini-Schengen”, relatează Daily Mail. Totodată, controale severe ar putea fi introduse la frontiere pentru a verifica imigranţii şi pentru a se asigura că aceştia nu sunt în atenţia serviciilor de informaţii pentru legături cu grupările teroriste.

Mai exact, Polonia, Slovacia, Ungaria, Grecia, Italia şi Spania ar urma să fie excluse din zona Schengen, scrie Daily Mail, citat de obiectiv.info. Dintre ţările care vor intra în zona mini-Schengen, doar Austria nu face parte dintre ţările care au semnat, în 1985, prima dată acordul Schengen.

2e93371000000578-3324142-image-a-64-1447878641394_19789900

Polonia, Slovacia, Ungaria, Grecia, Italia şi Spania ar putea fi excluse din spaţiul Schengen
Foto: Daily Mail

Actuala zonă Schengen este formată din 22 de ţări membre UE (toate ţările din blocul comunictar cu excepţia Marii Britanii, Irlanda, Cipru, Bulgaria, România şi Croaţia), dar şi alte patru state non-UE (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

În contextul crizei imigranţilor, spaţiul Schengen a fost văzut ca principala problemă pentru care refugiaţii au reuşit să ajungă în ţările occidentale fără să fie controlaţi. Ca răspuns, ţările au reintrodus controalele la frontiere.

Criza s-a adâncit şi mai mult, după ce s-a descoperit că unul dintre teroriştii din Paris, care s-a aruncat în aer în apropiere de Stade de France, a ajuns în Franţa după ce s-a prezentat drept refugiat în Grecia. El a urmat apoi ruta balcanică până în capitala franceză.

O întâlnire de urgenţă a miniştrilor de justiţie şi interne din Uniunea Europeană are loc, vineri, la Bruxelles. Oficialii ar urma să discute în spatele uşilor închise despre crearea acestei zone „mini-Schengen”, care ar ajuta ţările să colaboreze şi să îşi controleze graniţele mai bine. Scopul este să verifice mai bine persoanele care solicită azil, imediat după intrarea acestora în zona respectivă.

„Toţi recunoaştem că spaţiul Schengen se confruntă cu probleme şi toate părţile implicate încearcă să găsească o soluţie pentru a uşura povara creată de criza imigranţilor”, a declarat un oficial european pentru Daily Mail. „Nu ne-am înţeles asupra unei soluţii, însă disctuăm diferite opţiuni înaintea reuniunii de vineri”, a continuat acesta.

Comisarul European pentru Migranţie, Dimitris Avramopoulos, insistă însă că nu este nevoie de o discuţie privind regândirea spaţiului Schengen. În opinia acestuia, graniţele ţărilor din spaţiul Schenge ar putea fi protejate mult mai eficient, dacă acordul va rămâne în picioare.

„Nu intenţionăm să deschidem o discuţie legată de viitorul spaţiului Schengen”, a declarat Avramopoulos.